Pas dine Græskar

FÅ DE FLOTTESTE GRÆSKAR

Let at lave, i din egen køkkenhave

Græskar er nu en almindelig plante i de Danske køkkenhaver. De er relativt nemme at dyrke, og de kan føjes til salater, spises rå, let dampet eller stegt.

De fleste familier behøver kun 2 – 5 planter til at være selvforsynende med disse produktive planter, som vil producere masser af frugter til pynt eller spise.

Sådan dyrker du græskar

Græskar foretrækker en beskyttet vokseplads i fuld sol og en frugtbar jord, der kan indeholde masser af fugt.

De er rimeligt store planter, så brug masser af plads, afstand dem op til 1m fra hinanden. Nogle mere kompakte sorter er også tilgængelige – og disse kan enddog også også dyrkes i containere.

For de bedste resultater, kan de dyrkes i plante lommer, mellem andre planter. 2 til 3 uger før såning eller udplantning, kan du grave et hul 30cm i diameter og dybde, og fylde dem med en blanding af kompost eller godt rådnet gylle og jord. Efterlad det det med en lav forhøjning i toppen, af almindelig jord.

Da græskar har brug for masser af vand, vask en 15 cm potte og placer den ved siden af græskarplanten, når du  sår eller udplanter. Vanding i potten sikrer vandet går ned til rødderne og sidder ikke omkring halsen af planten, hvilket kan føre til forrådnelse. Det holder også vand fra toppen, som hjælper med at reducere problemer med meldug.

Græskar sorter

Der er mange gode græskar sorter – herunder dem, der giver runde eller gule frugter: Defender, Eight Ball (runde), Gold Rush (gul), One Ball (runde & gul), Parador, Sunburst (gul), Tondo di Chiario Nizza, Zuccini.

Såning af Græskar

For de bedste resultater, så frøene indendørs fra midten til slutningen af april 13mm dybt individuelt i 7.5 – 9cm potter, fyldt med så/priklejord. Placer potterne i en bakke, dækket med plastik, eller andet varmt sted på 18-21C. Hærde de unge planter til 7-10 dage før udplantning, i slutningen af maj / begyndelsen af juni, efter at frygten for frost er gået, og der er stabile nattetemperaturer over 12 grader.

Udenfor, så 2 eller 3 frø 2,5 cm dybt i den forberedte jord, i slutningen af maj eller begyndelsen af juni og tildækkes med en glasklokke eller et stort syltetøjsglas. 10 dage efter planterne er spiret, kan du tynde ud, så kun den stærkeste af planterne får lov at vokse videre, i hver planehul.

Sådan passer du dine græskar

Da de unge planter er modtagelige for frost og kulde, dække dem med fiberdug, plastik eller en klokke, hvis vejret bliver koldt.

Hold jorden konstant fugtig ved at vande jorden omkring planterne – ikke over dem – når der er behov. Når den første frugt begynder at dannes, fodre hver 2. uge, med en gødning med højt kaliumchlorid indhold.

Børnene elsker at være med i græskar produktionen.

Høst

Høst dine græskar, når de har den ønskede størrelse. Regelmæssig plukning når de er små sikrer en lang udbytte periode over flere måneder

De producerer store mængder, så 2 – 5 planter, er oftest rigeligt til en almindelig familie der er nødvendig for at brødføde selv den største familie.

Gør dine græskar klar til en lang pyntesæson

Du kan få dine græskar til at holde endnu længere med denne enkle metode.

Mange har pyntet op til Halloween, og de fleste har også erfaret, at det ikke er alle græskar der holder lige lang tid. Når jeg nu vil bruge tid på at pynte op til Halloween, vil jeg også gerne at mine græskar holder så længe som muligt. Ideelt, hvis jeg kan bevare dem, så jeg kan bruge dem, både til Halloween og til Thanksgiving pyntning.

Her er et godt tip til at forlænge levetiden af dine græskar.

  1. Vask i en mild opløsning af blegemiddel, vand og opvaskemiddel. 4 liter vand, 2 tsk blegemiddel, og en tsk opvaskemiddel.
  2. Skrub med en blød børste til at fjerne snavs.
  3. Tør grundigt, vende hver anden time, til de er helt tørre.
  4. Giv dem et lag klar spraymaling.

Denne proces fjerner eventuelle sporer, der kan forårsage tidlig forrådnelse. Du bør få yderligere 3-4 uger ud af dine græskar, før de begynder at gå i forrådnelse.

God fornøjelse 🙂