Genplantnings lidelser eller genplantnings sygdomme refererer til problemet med at genetablere planter i jord, hvor de samme arter er blevet dyrket tidligere. Roser er særligt udsatte, selv om det også kan påvirke andre træer og buske.

Hvad er genplantnings sygdomme?

Genplantnings sygdomme er et anerkendt, men dårligt forstået problem. Det sker, når en plante udskiftes med samme type. For de fleste planter, vil dette ikke forårsager noget problem. Men for andre, især roser og andre planter i rosenfamilien, trives den nye plante ikke eller den får en unormal vækst. Rødderne af den tidligere plante behøver kun at have været i jorden i et par måneder for problemet kan opstå. Det skyldes fænomenet ’Jordtræthed’

Symptomer

Planter, der er ramt af genplantnings sygdomme, kan vise følgende;

 • Nyplantninger skal kæmpe for at etablere sig, får en dårlig vækst og kan endda dø. Dette er mest mærkbar, når en plante, der vokser i påvirket jord sammenlignes med en plantet på samme tid i upåvirket eller steriliseret jord
 • Rødder vil vokse dårligt og fine rødder kan være rådne

Ofte påvirket:

 • Æbler
 • Kirsebær
 • Prydkirsebær,  (på Prunus avium grundstamme)
 • Pære
 • Fersken
 • Blommer  (på St Julien A grundstamme)
 • Kvæde
 • Roser, (på multiflora eller canina grundstamme)

En lang række andre planter kan også blive påvirket.

Kontrol

Ikke-kemisk kontrol

Problemet varierer i alvorlighed og nogle gange sker det slet ikke.

Der kan opnås en indikation ved at afprøve flere planter af samme sort både i den pågældende jord og i anden jord, hvor denne plante aldrig har været dyrket, og sammenligne væksten i løbet af de første to sæsoner. For roser, ville en sammenligning i potte over en sæson sandsynligvis være tilstrækkelig.

Hvis problemet opstår, grav planten op, ryst jorden af og genplante den et andet sted, hvor arten ikke er dyrket før. Planten vil ofte komme sig.

Fem trin til at undgå genplantnings sygdomme:

 1. Byt jorden med frisk jord fra en anden del af haven, hvor den pågældende planteart ikke har være dyrket inden for de sidste 5 år. Jorden skal fjernes for at lave et plantningshul, der er et par centimeter større end den fulde spredning af rødderne. Dette er normalt omkring 60cm diameter og mindst 30cm dyb.
 2. Du kan isolere planten midlertidigt, ved at sætte en papkasse, hvor bunden er fjernet, ned i hullet. Når pappet rådner væk, er planten tilstrækkeligt i vækst.
 3. Boost plantevæksten ved at anvende en organisk gødning med højt kvælstofindhold.
 4. Mycorrhiza produkter er effektive til at modvirke genplantning problemer. Disse kommer i pulverform, og kan drysses i plantehullet.
 5. Placer planten i jorden. Forbedre jordstrukturen ved at indarbejde noget næringsrigt kompost, gerne iblandet naturgødning, i opfyldnings jorden og pak det så fast dette omkring rødderne. Vand godt.
 6. Så tagetes, (Tagetes erecta) i mindst et år på plantestedet inden der genplantes.

Nogle grundstammer er mere modstands dygtige end andre overfor genplantningssygdomme. Det er desværre bare sjældent at man kan få planter på disse grundstammer, så i udgangspunktet, skal du forberede dig på at tage nogle forholdsregler ved plantning af samme art på samme sted, når det drejer sig om de udsatte plantearter.

Biologi

Problemet er velkendt i æbler, roser, jordbær og kartofler og skyldes den såkaldte ’jordtræthed’

Det menes at være forårsaget af en ophobning af jord skadedyr og patogener i løbet af livet i den første plantning. Svampesygdomme og nematoder (åleorm) er foretrukne mistænkte.

Fordi niveauerne opbygges gradvist i årenes løb, når skadevolderne ikke et højt niveau, før den første generation planter er store og robuste nok til at tolerere dem. Men når jorden er genplantes med unge planter, vil de små rodsystemer støde på en høj population af patogener eller nematoder og have en ulig kamp for etablering. Problemet kan vare ved i mindst ni år efter fjernelsen af den første plantning.

Det bedste bevis til fordel for denne teori er, at problemet elimineres ved sterilisering af jorden, hvilket tyder på en biologisk årsag. Selv om det traditionelt menes at jordtræthed kun påvirker de tidligere plantede arter – æbler er påvirket efter æbler, men ikke kirsebær efter æbler – viser nyere forskning, at skade virkningerne er mere udbredte. Dette ville være forståeligt, hvis en ophobning af jordpatogener og nematoder var grunden, fordi de fleste af disse ikke er specifikke for de enkelte plante arter.

Køb dine Mycorrhiza produkter her