En have er et grønt rum fyldt med oplevelser, der skifter med årstiderne, og aktiverer alle sanser. Den ideelle have er derfor et veltilrettelagt opholdsrum for både børn og voksne, der udnytter naturens virkemidler maksimalt, så funktion, æstetik og natur går op i en højere enhed året rundt mange år frem. Foranderligheden er måske det mest afgørende element ved haven, og det kræver en fagmands viden at planlægge en have, der også tager sig godt ud og fungerer om ti, tyve eller tredive år.

Planlægningen tager fysisk udgangspunkt i grundens terræn, omgivelser og hus, og træer, buske og andre planter er de primære byggesten, der skal passe til de fysiske forhold på stedet som f.eks. jordbund, plads, lysforhold og klima. Det psykologiske udgangspunkt er de drømme og ideer, havens beboere giver udtryk for, og anlægsgartnerens materiale er hans kendskab til planternes former, farver, højder, udviklingstakt og evt. blomstringstider. Den ideelle have er familiens oase, hvor planterne har optimale vækstbetingelser, giver optimale sanseoplevelser og hvor det er rart at være hele året.

Havens funktioner er mange og varierede f.eks. legeplads, hvor klatretræer, skovstier, bærbuske og huler kan være nogle af elementerne, rum til afslapning med klukkende vand, siddepladser, duftende og blomstrende planter eller indgangsområde med adgangssti, belysning, indbydende farver og former og plads til bilen. Planterne danner vægge, gulve og af og til endda lofter  i disse forskellige rum, og sammensætningen er afgørende for den stemning og de indtryk, man får, af havens sektioner. Den ideelle have er en tidløs have, fordi den er planlagt, så den på trods af sin foranderlighed matcher funktioner og behov mange år frem.

Husk at gæster kunder og evt. huskøbers førstehåndsindtryk er det der lægger sig dybest og huskes længst.

Kontakt havetips.dk