Mycorrhiza svampe

Mycorrhiza er svampe foreninger mellem planterødder og gavnlige svampe. Svampene udvider effektivt rodarealet af planter og er ekstremt vigtige for de fleste planter, men mindre effektive i haver, hvor der bruges kunstgødning og pesticider, hvilket der forstyrrer den naturligt økologiske balance.

Hvad er mycorrhiza svampe?

Mycorrhiza er gavnlige svampe vokser i forbindelse med planterødder, og eksisterer ved at tage sukker fra planter ‘i bytte’ for fugt og næringsstoffer indsamlet fra jorden af svampe tråde. Mycorrhiza øger i høj grad absorptionsevne for en plante, da den fungerer som udvidelser til rodsystemet.

Fosfor er ofte i meget mangel på naturlige jorder. Når fosfor er til stede i uopløselige former, ville det kræve et stort rodsystem for en plante til at opfylde sine fosforbehov uden hjælp. Det menes derfor, at mycorrhiza er afgørende for at samle dette element i udyrket jord. Fosfor-rige gødninger er meget udbredt i dyrket jord, det undertrykker mycorrhiza og hindrer derved mycorrhiza´s mange vigtige effekter for planten. Derfor er det bedst ikke at bruge fosforrige gødninger, eller andre kunstige gødninger for den sags skyld, sammen med mykorrhiza svampe.

Hverken svampe eller planter kunne overleve i mange udyrkede situationer uden dette gensidigt fordelagtige arrangement mellem plante og mycorrhiza svampe.

Mycorrhiza giver desuden beskyttelse mod rodsygdomme.

Udseende

Svampe, især dem, der er langs med plantens øverste rødder og ses under træer, kan være et tegn på ectomycorrhiza (mycorrhiza der bor på ydersiden af en plante), som er svampebelægning og fint forgrenede struktur på berørte træ og busk rødder.

Endomycorrhizas (mycorrhiza bor i en plante) er vanskelige at opdage uden laboratoriefaciliteter.

Hvad gør de

Mycorrhizas giver ikke anledning til bekymring. De fine svampe tråde, der udgør mycorrhiza forbinder med rødder på to måder:

Ectomycorrhiza (mycorrhiza bor på ydersiden af en plante):

 • Ofte kaldet kappe svampe
 • Fundet primært i forbindelse med trærødder
 • Formet som en tyk masse omkring de fine planterødder
 • Selv om rødder bliver tykkere og forgrenes på måder, der synes unaturligt, er de ikke skadet, og i virkeligheden, godt hjulpet af svampe tråde
 • Mønsteret af rod forgrening varierer mellem (og er karakteristisk for) hver svamp-plante samarbejde; fyrretræer, for eksempel, har Y-formede grene og bøgegrene er vinkelret
 • Svampeskeden udsender grene mellem røddernes overfladeceller for at udveksle næringsstoffer fra jorden til sukker fra planterne
 • Netværket af grene, der trænger ind i rødderne kaldes et ’Hartig Net’.  Et Hartig net er et netværk af indadvoksende hyfer, der strækker sig ind i roden, der trænger ind mellem overhuden og cortex af ectomycorrhizal planter.
 • Kappe svampe sender ofte synlige svampe op over jorden. Disse omfatter de mange svampe, der almindeligvis ses omkring træer, og som ofte forveksles med honningsvamp

Endomycorrhiza (mycorrhiza bor i en plante):

 • Ofte kaldet vesicular-arbuscular (VA) mycorrhiza
 • Fundet primært i forbindelse med urteagtige planter
 • Danne tråde (hyfer) inden rødder og vokser mellem de levende celler
 • Disse hyfer strækker sig uden for cellen for at danne et omfattende netværk, der absorberer vand og næringsstoffer
 • Tråde danner små opbevarings sække (vesikler)
 • Fine specialiserede strukturer kaldet ’arbuscules’ grene og vokser ind i levende celler for at udveksle næringsstoffer

Der er andre mere specialiserede mycorrhiza, herunder dem, hvor svampen leverer organiske forbindelser til planter, orkideer for eksempel, der nedbryder jordens organiske stof.

Mycorrhizal svampe i haven

Mycorrhizal svampe ses ofte i haver, men kan have en mindre synlig effekt på hyppigt dyrket jord, hvorpå blade og kompost er blevet anvendt i flere år. Brug af fungicider kan også hæmme mycorrhizal svampe. Det er en god have skik at bruge de laveste mulige mængder af kunstgødning, pesticider, og hyppig dybdegravning. Dette vil ikke kun spare gartnere tid og penge, men også bidrager til at beskytte miljøet.

Vil du, ligesom hundredtusindvis i DE, NL, BE, US og UK, have sunde planter sikre dine planter en god etablering og vækst, så start nu med at bruge Mycorrhiza ved hver ny- og omplantning, Mycorrhiza kan købes her hos godeplanter.dk