10 flotte dværgbuske til den lille plads

Et af de mest almindelige problemer i haven er buske som fylder for meget, bliver for store og ødelægger det for naboplanterne. Man kan ikke beskære dem mindre og man har heller ikke lyst til at fjerne dem. Her kan du komme på forkant med det problem, for nu kommer 10 buske som er med dværgvækst og som er nemme at holde, så du kan bruge tiden på at nyde din have og bede med buske som giver glæde år efter år.


’Franklin’s Gem’ Buksbom
Buksbom er den ukronede konge af stedsegrønne buske! En taknemmelig, nem-at-holde-busk som giver farve hele året, er resistent mod hjorte, sygdomme og insekter. Derudover fås den i mange former og størrelser. Deriblandt er Franklin’s Gem en af de bedste: Den er lav af vækst – ca. 60 cm, typisk er den rund i formen og vælger du at beskære er den et sofistikeret indspark i haven.


’Magic Carpet.’ Spirea
Med ‘Magic Carpet’ Spirea giver du straks din forhave et udtryk der giver gode indtryk. I havedesign er busken et must-have, da den med sit fantastiske løv giver solskin til haven selv på en kedelig dag. Det nye løv er rødt og modner til en spillende gylden farve. I et bed eller ved en mørk baggrund, vil denne busk gøre sig gældende og stå frem selv på lang afstand. Hvis løvet ikke har overbevist dig om busken endnu, så får den også de flotteste lyserøde blomster i det sene forår. Ligesom buksbommen, når den også kun en højde på de ca. 60 cm.


Dværggran
Med en dværggran har du en flot kegleform, som gør det godt i fronten af et bed. Den vil ikke blive forstyrret af ukrudt eller frost, da den er særdeles overlevelsesdygtig. Derudover bliver den ikke stor, og holder sin ikoniske kegleform som bidrager godt til et bed, der sjældent har planter som minder om. Planten bliver lidt over 60 cm høj, men ikke mere end 90 cm, så den tager ikke udsigten, til bedet, men giver et godt afbræk.


Pink Elf® Hortensia
Denne dværg-hortensia bliver max en halv meter høj, derudover tåler den skygge og giver masser af farve til skyggefulde steder. Den er derfor et bidrag til din have ved at være et kompakt, lille farveflor til skyggesiden af bedet. Blomstringsperioden er lang, den fremstår pæn, og den har ikke brug for meget beskæring – den tåler dog, at man klipper de store kugleformede blomster af til at sætte indenfor.


Midnight Wine® Klokkebusk
Klokkebusken stammer fra det tempererede asien, men kan også dyrkes i Danmark. Med dens højde på omkring 25-35 cm, vil den ikke blokere for udsynet, når den plantes forrest i bedet. Den har et smukt bordeaux løv, som tager sig smukt ud hele sæsonen, men i det sene forår tager den sig bedst ud, når de lyserøde blomster kommer og fuldender farvepaletten. Den behøver derudover knapt nok beskæring og er derfor nem at holde.

My Monet® Klokkebusk
Hvis der ikke er nok farve i Midnight Wine®s bordeaux og pink farve, så kommer her en anden fremragende klokkebusk med trefarvet løv i hvid, pink og grøn. Ydermere dukker der også I det sene forår de flotteste pink blomster frem, som gør planten til absolut centrum i haven. Busken er prisvindende og kræver ingen beskæring. Den når en højde på ca. 40 cm.


Emerald ‘N Gold Krybende Benved
Med skinnende gyldent og grønt løv, laver denne busk en smuk kontrast til et bed med meget mørk muld. Den giver farve hele ret rundt og har en effekt, der får den til at ligne et hævet, tæt, tæppe i bedet. Jo mere sollys busken udsættes for, jo mere gyldent vil den fremstå.


Brunbladet star
Denne halvgræs deler vandene. Den er meget unik på grund af sit brune løv, hvilket er perfekt i mange haver. Nogen vil dog mene at det blot er en plante som ser død ud, og ikke tager sig godt ud. Du får dog her noget helt unikt, og er du til at gøre noget specielt, er denne halvgræs lige dig – især hvis du har et senet bed eller noget jord, der tåler et rustikt udtryk med sten og gode græsser. Denne plante bliver 60-90 cm høj.


Enebær ‘Nana’
Denne lavtvoksende enebær bliver kun 15 cm høj, til gengæld gør den det godt som bunddække, den er stedsegrøn med et løv der har et sølvagtigt eller blåligt skær, der holder hele året. Den behøver ingen beskæring.


‘Cityline® Paris’ Hortensia
En endnu mee kompakt hortensia end du er vant til er en Cityline® Paris Hortensia der kun bliver ca 40 cm høj. Derudover er kuløren på blomsten også noget af den mest røgde der findes ved hortensiaer. Der skal ikke meget pasning og beskæring til, og den er ganske modstandsdygtig for sygdom. Denne hortensia er et godt eksempel på den fantastiske udvikling der har været i avlen af de planter vi kender og elsker.