2 skønne nåletræer

2 skønne nåletræer

Vandgran, Metasequoia glyptostroboides

Vandgran er et smukt træ og ret unikt takket være det faktum, at det er en af de løvfældende nåletræsarter der findes. Dette iøjnefaldende træ har bløde, tynde nåle, der bliver dybe orange til rødbrune om efteråret, før de falder. Dens symmetriske, opretstående vækstform og riflede stamme giver en arkitektonisk skønhed hele året, mens dens eksfolierende bark er en anden visuel glæde. Vandgran kan spores, gennem fossiler, til at have eksisteret i mere end 150 millioner år. Det har brug for meget plads, for at få sin oprigtige, naturlige form, men så er det også en værdig tilføjelse til parker, større haver eller som allé.

Ikke mange planter har et så skønt og livsbekræftende løv (måske lige bøgen)
Løvet bliver rødbrun om efteråret. Et fantastisk skue

Nåle er lange, smalle, fleksible og bløde at røre ved. De starter gyldengrønne i foråret, skifter senere til mellemgrøn om sommeren og bliver mørk orange til rødbrun om efteråret. Dette løvfældende nåletræ mister sine nåle om vinteren. Der findes flere andre sorter, bl.a. ‘Gold Rush’ der har gule nåle gennem sommeren.

Det hurtigt voksende Vandgran danner en kegleform omkring en stærkt lodret enkelt stamme. Træet er ret symmetrisk takket være en jævnt fordelt, vandret forgrening. Får den frit løb og har den gode vækstforhold, kan den vokse til 30 m højt flot træ. Stammen udvikler dyb rifling, der strækker sig op fra basen med alderen. 

Vandgrans bark bliver mere afskrællende med alderen.

Plant Vandgran i fuld sol til halv skygge på en vokseplads med næringsrig jord og tilstrækkelig dræning, selvom det dog kan modstå lange perioder med oversvømmelse. Det foretrækker sure jordarter og vil lide under meget basiske forhold. Dette træ har brug for regelmæssig fugt, så vand det i tørre perioder. Giv det et sted med rigelig plads og vær forberedt på hurtig vækst.

Østlige Hemlock, Tsuga canadensis

Hemlock er et stort skygge-tolerant stedsegrønt nåletræ, der er hjemmehørende i det nordøstlige USA

Et stedsegrønt nåletræ med korte, flade nåle med rund spids. På sunde træer er løvet tæt, ofte noget hængende. Sunde, modne træer kaster noget af den tætteste skygge af nåletræer. Bark af voksne træer har lange, lodret orienterede kamme og plader. Rodsystemet er lavt og bredt spredt. 

Hemlock findes hovedsageligt i kølige, fugtige skove, specielt i klima samfund beskyttet mod forstyrrelser. Foretrækker steder, der er meget fugtige, men også godt drænet. Ofte fundet på stenede og sure jordarter.

Tsuga canadensis er blandt de mest skygge-tolerante af alle store træarter i det meste af sit sortiment. Den vokser langsomt og lever ofte hundreder af år. Det er et af de få træer, der gradvist kan vokse op i lyset, selv når de undertrykkes af skyggen af ​​andre træer.

Hemlock, især når de er i tætte og gamle bevoksninger, giver fremragende levesteder for mange dyr (fugle, kronvildt, grevling m.fl.).

Løvet giver også dækning og varmeisolering til mange dyr, herunder større fugle og forskellige pattedyr. Frøene spises af fugle og pattedyr. Nålene kan spises af kronvildt, når deres foretrukne føde er spist op.

Tsuga canadensis er oftest plantet som et solitært træ i parker, af nogle skovejere som gavntræ. Hemlock har det bedst i skyggefulde områder, der er beskyttet mod vestenvind.

Det er en af ​​de få nåletræer, der skaber en god hæk i et delvist skyggefuldt område; det spirer godt ud efter regelmæssig beskæring, og det tætte, fint teksturerede løv skaber et frodigt, uigennemsigtigt look.

Det er ikke egnet til steder, der er udsat for vind eller fuld sol, og er derfor ikke egnet som allétræ.

Bemærkninger

Hemlock deler energi og næringsstoffer mellem individer gennem et netværk af rødder og mykorrizale svampe; hvis et træ hugges ned, vil det ikke genopvokse, men hvis det forsynes med energi fra andre sunde træer, kan det forblive i live i årevis, og dets stubbe og rodsystem kan endda fortsætte med at vokse, hvor dets rodsystem forsyner de andre træer.