3 alternativer til Glyphosat

Etårige blomster

Nogle kan lide sort jord, andre vil helst have jorden dækket helt. Jeg hører så absolut til de, der vil have jorden dækket helt, dog helst med noget som jeg selv vælger og ikke ukrudt 🙂 I jord der er dækket, kommer kun meget lidt ukrudt op, det meste vil blive “skygget ihjel” af de andre planter.

Det findes et hav af etårige blomsterarter. De findes i alle farver og højder, og der kan derfor findes en art, der passer ind i et hvert bed. 

Så har du en ny have, hvor planterne endnu ikke helt når hinanden, og derved dækker for ukrudt i bedene, vil jeg anbefale dig at så etårige blomster i disse bede. 

Udover at holde ukrudt nede, har etårige urter også en stor gavnlig virkning på jordens struktur, frugtbarhed og kvalitet.

Du kunne eksempelvis bruge:

Alyssum maritimum, Biblomme

Alyssum maritimum er en lavt voksende etårlig plante, der får bunker af hvide blomster afgiver en rig honning duft. Alyssum ‘Sne Cloth’, Biblomme er en effektiv tiltrækker af nyttige insekter til havens frugtbuske og -træer. Den er ideel til kantning, fyld i bede eller for sig selv i krukker eller potter. Klip planten halvt ned, efter første blomstring, og den vil kvittere med endnu en storslået blomstring. Alyssum ‘Snow Cloth’ blomstrer helt frem til november.

Alyssum maritimum bliver ca 15 cm høj, og er effektivt, tæt tæppedannende.

Barkflis

Ønsker man en lettere måde at holde ukrudt væk fra sine bede, så er barkflis absolut en god metode. Jeg vil anbefale dig at bruge fyrrebark (pinje bark) en grov sorteringen, 2-5 cm. Undgå en sortering/kvalitet der indeholder smuld, da dette formuldes hurtigt og derved bliver god grobund for ukrudt.

Der er mange fordele ved at bruge flis i haven

Udover at barkflis hæmmer spiring af ukrudt i haven, har det også andre væsentlige fordele. her er nogle af dem:

  • jordens fugtighed bevares i længere tid en ved bar jord
  • giver mulighed for flere microorganismer i jorden
  • planternes rødder har mulighed for at udnytte jorden helt op til overfladen, dels på grund af den højere fugtighed og dels på grund af den bevarede gode jordstruktur
  • den tager trykket ved færdsel, og beskytter derved jorden mod sammenpresning
  • hindrer erosion ved såvel regn som ved blæst
Vælg altid en sortering uden smuld, da det hurtigt bliver god grobund for ukrudt

Eddikesyre

Eddike er en alsidig stof og kan bruges til at erstatte mange kommercielle produkter med hjemmet og i haven – glyphosat er en af dem. Eddike er et mere sikkert og et billigere alternativ til de skadelige kemikalier, for ikke at nævne meget bedre for miljøet.

For at slippe af notoriske ukrudt, vil jeg anbefale at spraye 30% eddikesyre koncentrat direkte på ukrudtsplantens grønne dele. Det er super effektivt og ikke skadeligt for miljøet.

Du bør dog fortynde med vand (1:2), før du bruger det til almindeligt ukrudt. Brug en rygsprøjte eller en mindre pumpesprøjte til at udbringe eddikesyren og til at målrette sprøjtningen til det uønskede ukrudt.

Spray lidt eddikesyre på de uønskede planter i din have, og du vil, allerede efter et par dage, se ukrudt dø og nedbrydes. 

Eddikesyre ætser de grønne plantedele, som det rammer. Sørg derfor at ramme så meget af planten som muligt, og især at ramme planten tæt ved dens rod. Unge planter svækkes så meget af behandlingen at de straks dør helt, ældre og mere genstridige planter vil skyde igen, men vil efter et par behandlinger svækkes og dø helt.

På gode dage, ses virkningen af en behandling med eddikesyre allerede efter et par timer.
Behandlet ukrudt visner og forsvinder hurtigt.

Med eddikesyre, kan du sprøjte helt ind under træagtige buske (eks. hæk og roser) uden at de vil tage skade af det. Kun de eventuelt ramte blade vil visne og falde af.