Agapanthus – Afrikansk lilje

Agapanthus, Afrikansk lilje er en sommer-blomstrende flerårige plante. Den er kendt for sine prangende blomster, almindeligvis i nuancer af blå og lilla, men også hvid og pink. Agapanthus trives på et veldrænet, solrig beliggenhed i haven, eller plant den gerne i krukke.

Agapanthus er en stauder, der stammer fra det sydlige Afrika. Der er både løvfældende og stedsegrønne sorter, nogle har tykke, læderagtige og saftige blade og andre græs-lignende blade. De spænder fra helt hårdføre til delvis hårdføre, de stedsegrønne sorter generelt de mest hårdføre.

Agapanthus trives i frugtbar, veldrænet, men fugtholdende jord i fuld sol. Plant knoldene i foråret, 5cm under overfladen og undgå at plante i skygge, da planterne her, enten vil vokse dårligt eller udvikle en masse frodige løv på i stedet for blomster.

På beskyttede voksepladser, kan både de løvfældende sorter og de stedsegrønne overvintre ved at blive dækket med et lag tørt barkflis og/eller halm. Læg et 15-22cm tykt lag omkring planterne i efteråret eller tidlig vinter og fjern det i foråret før væksten begynder.

For at få den bedste blomstring, bør planterne gødes ugentlig eller hver anden uge med en mild flydende gødning, i vækstperioden indtil blomsterne begynder at vise farve. Agapanthus skal vandes regelmæssigt i løbet af vækstsæsonen, men kun sparsomt om vinteren.

Hvis du bor i et køligt område eller din jord har tilbøjelighed til at være fugtig i vinterhalvåret, vil jeg anbefale dig at dyrke dine Agapanthus i store krukker. Vælg potter 20-23cm i diameter og fyld med pottemuld, gerne en lecablandet pottemuld. Placer i en lys, tørt, frostfrit sted i det sene efterår – en kold mistbænk, drivhus eller udestue er ideel.

Agapanthus planter har mange anvendelsesmuligheder. De kan blandt andet bruges til afskårne blomster, plante den som solitærplante i staude-, rosen- eller alpinbedet eller som krukkernes hovedattraktion i juli-august.