Bærmispel, alletiders prydbusk

Amelanchier, bærmispel

Amelanchier eller på dansk, Bærmispel, er en busk med med mange højdepunkter.

Amelanchier canadensis efterårsfarver

Efterårsfarverne er værd at vente på.

Der findes, i handlen herhjemme, mange forskellige arter og sorter af Amelanchier, bærmispel. Fælles for dem alle er at:

  • De er fantastisk blomsterrige, med blomster der sidder i klaser, hvor de enkelte blomster er hvide (sjældent lyserøde)
  • Bladene er ofte hvidfiltede, men oversiden bliver efterhånden glat. De starter op med at være bronce/grønne og bliver senere mørkegrønne, for til sidst at slutte af med de flotteste ildrøde efterårfarver.
  • Frugterne er saftige, runde kernefrugter/bær. Bærrene modner tidligt (juli-august), og de er sortblå med hvidlig dug. Frugterne smager godt, indeholder mange antioxidanter og giver en god marmelade. Læs om andre super sunde frugter også.
  • Frøene modner godt og spirer villigt.
  • De trives i alle jordtyper, og ligeledes meget vindstærke.
Amelanchier alnifolia 'Obelisk'

Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’, passer i enhver have

Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’, et lille søjleformet træ, der kan passe ind i de fleste haver. Flot som allé eller trærække langs indkørslen. 5-7 m høj.

Amelanchier arborea ‘Robin Hill’. Et lille træ med en pæn kompakt krone. Flot solitært eller som allé inde i byen. 6-8 m

Amelanchier canadensis. Mest almindelige busk, bruges ofte i villahaver og i parker. Stor og bred busk med let udbredt vækst. 6-8 m høj.

Amelanchier lamarckii. som canadensis. 6-8 m høj.

Amelanchier leavis. Den art der får de største frugter og de stærkeste efterårsfarver. ellers som canadensis. 4-5 m høj.

Amelanchier spicata Almindeligt brugt busk, bruges ofte i læbælter. Sætter ofte en del rodskud, dog tæt på hovedstammen, så den breder sig ikke til hele haven. Tæt og opret vækstform. 4-5 m høj.

 

 

[nggallery id=3]