Beskæring af roser

Hybrid_te_rose

At beskære roser er et frygtet arbejde for mange gartnere, men det er rigtigt godt for planterne. At mestre rosenbeskæring tager tid og nogen øvelse, men husk på at det er meget svært at slå en rose ihjel ved at beskære den forkert. Mens der er stor uenighed blandt eksperter om hvornår og hvordan roser skal beskæres, er der bred enighed om at det altid vil være bedre at beskære end at lade vokse.

Hvorfor skal roserne beskæres

 • Fremme ny vækst og blomstring
 • Fjerne dødt træ
 • Forbedre luft cirkulationen i mellem grenene
 • Forme planten

Disse redskaber skal du bruge

Grundregler ved beskæring af roser

 1. Brug rene, skarpe værktøjer
 2. Se på planten i sin helhed, men beskær ved bunden af planten
 3. Beskær busken, så der åbnes op for lys og for luftcirkulationen i busken
 4. Læg snittene i en 45 graders vinkel på grenen, ca. 1 cm. Over en knop der peger ud af busken
 5. Vær omhyggelig med at få lavet et rent snit (ikke flosset)
 6. Fjern, bortklip, alle døde, brækkede eller syge grene. Beskær indtil du møder friskt ved.
 7. Fjern (bortklip) alle svage grene tyndere end en blyant
 8. Fjern vildskud / grene der kommer under podested
 9. Fjern alle tilbageblevne blade

[nggallery id=1]

Hvornår skal roserne beskæres

Alle mine roser, dem der kræver beskæring, klipper jeg ned med ca. 1/3 før vinteren. Det gør jeg fordi at det så er lettere at komme til at fjerne nedfaldne blade, der på det tidspunkt godt kan indeholde en del svampesygdomme.

Tidspunktet, for den egentlige beskæring, afhænger hvilken type rose der skal beskæres, og hvor rosen står. De fleste roser skal beskæres i foråret, når forsytia blomstre som et signal om at nu starter havesæsonen igen. Har du ingen forsithia i dit område, kan du holde øje med knopperne på dine planter. Der sker ikke noget ved at vente med beskæring, indtil de nye knopper er i egentlig vækst. Men venter man for længe, kan det være svært at undgå at brække for mange af de nye skud.

Hybrid te-roser, er de mest krævende hvad angår beskæring. Hvis du ikke ved hvilken type rose du har, så hold øje med dem i en sæson. Hvis de blomstre på nye grene, som laves i vækstsæsonen, skal beskæres mens

knopper hviler eller i perioden hvor de begynder at skyde. Hvis de blomstre tidligt, på gamle grene, skal der beskæres efter blomstring.

Generelle beskæringsregler for rosengrupperne:

Blomstre en gang på nye grene.

Moderne parkroser og vildroser: Disse planter blomstrre bedst på nye grene fra samme vækstsæson. Beskær dem hårdt ned (1/2 – 2/3 af højden) I foråret, og fjern gamle stammer helt. Efterlad 3-5 friske grene, fordelt pænt rundt på busken. Klip dem gerne I forskellige højder, for at skabe mere dybde I planten når den starter blomstringen.

Hybrid te-roser: Disse roser blomstrer på ny tilvækst, og skal altid beskæres i foråret. Fjern døde og svage grene. Prøv at skabe en åben vase form, ved at fjerne grene i midten af busken og krydsende grene. Klip de resterende grene ned til 15-20 cm. Gamle grene må gerne være lidt længere.

Hybrid_te_rose_FløjlsrødBlomstre en gang på gamle grene

Gammeldags slyngroser: Beskær for at fjerne vinterskader og andre beskadigede grene, samt grene der skæmmer formen. Denne type slyngroser, der kun blomstre en gang, kan beskæres lige efter blomstring, og helt ned til 15-20 cm hvis du ønsker det.

Remonterende roser

Moderne busk roser: Denne gruppe er remonterende, blomstre på gamle men ikke træagtige skud. Lad dem vokse  frit de første 2-3 år, for at få skabt en kraftig busk. Derefter beskæres den ældste 1/3  af grenene væk hvert år, for kun at beholde vitale grene.

Slyngroser: Slyngroser fortsætter med at blomstre. Beskær tidligt for at fjerne døde og beskadigede grene. Beskær efter første blomstring for at forme planten.

Bourbon og Portland roser: Disse roser er remonterende, og vil blomstre både på gamle og på nye grene. Beskær for at fjerne døde og beskadigede grene før blomstring. En kraftigere beskæring kan foretages efter første blomstring.

Lavt eller ingen behov for beskæring

Alba, Centifolia, Damasks, Gallica, og mosroser: Denne gruppe blomstrer kun en gang, sætter blomster på gamle grene og har ikke behov for beskæring i det hele taget. Beskær kun for at fjerne dødt og beskadiget materiale, og for at forme busken. Beskær altid efter blomstring.

Miniature roser: Beskær kun for at forme planten. Beskær tilbage til en udadvendt knop efter blomstring.