Bier, hvorfor?

HonningbiMed alle de nyheder om skade på honningbier, er vi blevet meget opmærksomme på hvor vigtige de er for vores fødevareforsyning.

Vi er afhængige af bier til at bestøve:

  • vores frugter og grøntsager
  • fødevarer som foder til dyr, der producerer fødevarer, såsom mælk
  • planter, der producerer fibre, såsom hør eller bomuld.

Men selv om honningbier i stigende grad bliver erhvervsmæssigt, er de ikke hjemmehørende, og vores afhængighed af dem har overskygget betydningen af ​​vore hjemmehørende bestøvere.

Og endnu mere vigtigt, hjemmehørende bier er væsentlige bestøvere i hele verden, da omkring 75% af ikke-landbrugsmæssige planter er afhængige af dyr som bestøvere, altså ikke vindbestøvning, for at kunne producere frø til den næste generation af planter.

Hvad ville der ske med alle de planter i naturen, hvis der ikke var nogen hjemmehørende bier?

Det er ikke kun planter i naturen, der skal bestøve af bier og andre insekter. Også planter vi dyrker i vore haver, for fuglenes og vore egne mavers skyld. Mine bærmispel, kornel, kristtorn, frugttræer og lignende, skal alle skal bestøves, for at danne frugt til fuglene og frugtskålene.

Mange skabninger, såsom flagermus, sommerfugle, biller og andre insekter er bestøvere, men bier er særligt vigtige. Hvorfor?

Fordi i modsætning til andre bestøvere, der utilsigtet overføre pollen når de får nektar, samler bier med vilje pollen som føde for deres afkom.

Selvfølgelig er det ikke med vilje at de bestøver blomster, men deres kroppe er designet til at samle pollen, så de er særligt effektive til at flytte rundt på pollen.

Bi med pollenkurvBien på billedet, for eksempel, har indsamlet pollen i sin “kurv”, men den har også pollenkorn drysset over hele sin krop, og det er sikkert at den efterlader noget på den næste blomst den besøger.

Desuden har den tendens til at besøge en type blomst gentagne gange i stedet for at besøge forskellige arter af blomster tilfældigt som andre væsener vil gøre. Denne adfærd er en klar fordel, med hensyn til bestøvning.

Vores prydhave hjælper vores nytte have

Vores prydhave hjælper med at gøre vores nyttehave langt mere produktive ved at tiltrække og støtte en stor bestand af humlebier og mange andre former for bier.

Humlebier er mine favoritter. De er sociale insekter, men deres kolonier er meget mindre end en honningbi koloni da kun dronningen overlever vinteren og en koloni skal starte fra bunden hver forår.

Humlebier er især nyttige, da de kan bestøve tomater og andre planter, der forbedrer deres udbytte med deres særlige “buzz bestøvning.”

En uventet fordel

Når vi lærer mere om bestøvere og andre insekter, finder vi ud af, at de er lige så fascinerende som andre skabninger. Vores hjemmehørende solitære bier er ikke aggressive, så vi kan nyde dem “tæt og personligt.” Forskellen mellem solitære bier og sociale bier (såsom honningbier og humlebier) er, at solitære bier ikke forsvarer en bikube, de lægger bare deres æg og forsvinder, og de er ligeglade med at vi nyder at se dem.

Deres travle summende gør vores have til et mere behageligt sted at være, et naturligt åndehul, fuld af livets lyde.