Bjergmynte, ÅRETS STAUDE 2021

Dyder: Bjergmynte (Calamintha nepeta subsp. nepeta) er årets staude, udvalgt af Perennial Plant Association. Denne fleksible, langtids-blomstrende plante er hyldet som et kompakt alternativ til Katteurt (Nepeta). Den er elsket af bier og sommerfugle, som henter nektar her, hele sommeren.

Bjergmynte er en lav, busket staude med voldsomme mængder af hvide blomster hele sommeren og langt ind i efteråret.

Eksponering: Fuld sol, delvis skygge.

Blomster: De enkelte hvide blomster er små, men de kommer i sådan en overflod at de skaber en sky-lignende effekt. Blomster perioden begynder i forsommeren og fortsætter til den første frost i efteråret.

Løv: Små, lysegrønne med duft af mynte.

Vane: Bjergmynte er en urteagtig staude, der bliver mellem 30 og 40 cm høj og bred, med tætte, opretstående stængler som giver den et busket udseende. Dens lave højde og tætte vækst, gør den egnet som kant- eller klyngeplante.

Oprindelse: Vesteuropa, fra Middelhavet til Det Forenede Kongerige.

Sådan dyrker du: Bjergmynte har behov fuld sol, men nyder godt af en lille eftermiddags skygge i de varmeste regioner. Ellers er den nøjsom, den kan tilpasses enhver jordtype, og det kan modstå nogle tørke, når den er etableret. Den siges at være resistent over for hjorte, og det er en fremragende plante til bestøvende insekter. Hvis planten ser lidt kedelig ud, hen mod sensommeren, skær den bare tilbage til det halve for at få en ny frisk vækst. Lad de gamle stængler stå i løbet af vinteren og skær dem ned til jorden i det tidlige forår.Perennial Plant Association, en branchegruppe af avlere, planteskole folk, anlægsgartnere og andre, der arbejder tæt sammen om stauder, har navngivet en Årets staude siden 1990. Vinderne skal trives på tværs af forskellige klimaer, vokse med lidt intervention, tilbyde mere end en sæson af interesse og forblive stort set fri for skadedyr og sygdomme.