BLÅREGN / WISTERIA

Sådan beskærer du din Blåregn

Sådan beskærer du Blåregn

Wisteria, Blåregn, er en hypnotiserende skønhed. Overdådige hængende blomstrer skælvende i brisen, vifter en berusende duft, mens du passerer under en kaskade af lysegrønne blade. Eller en træagtig masse af blade så tæt knyttede som en kugle af uld, efter en killing har spillet med det. For at sikre, at din Wisteria er en optimal blomstrer, skal du mestre kunsten at beskære den regelmæssig.

Hvornår skal du beskære Wisteria

Wisteria skal beskæres to gange om året for at undgå en masse af træagtige grene og et tons løv. To gange årligt beskæring vil tilskynde til maksimal blomstring og forbedre den generelle sundhed i din Wisteria. Nedenfor er de bedste tidspunkter for beskæring dine Wisteria.

Vinter beskæring

Den første beskæring hvet år bør ske i slutningen af vinteren. Februar er det ideelle tidspunkt, da bladene er fraværende, planten er løvfældende og ligger da i dvale. Målet er at forberede planten til vækstsæsonen, til at komme i gang og sikre, at alle sammenfiltrede stængler er ordnet og ryddet før bladknopper bryder på ny. Februar beskæring af Wisteria giver også mulighed for vedligeholdelse af pergola, bue, væg eller en anden støtteordning som planten skal vokse op ad. Det er langt lettere at reparere brudte hegn og trådnet,  uden vægten af blade, end i midten sommeren når massen af blomster og blade betyder, at du kæmper for at holde planten på plads.

Midt-sommer beskæring

Den anden beskæring bør ske i midt-sommer, engang imellem juli og august er det ideelle tidspunkt, da dette er perioden umiddelbart efter blomstringsperioden. Planten har brugt den første energi og er klar til at være frisk og genoplivet for ny vækst. Sommer beskæring af Wisteria giver dig mulighed for at styre størrelsen og giver større mulighed for at styre din Wisteria, til at følge den vej, der passer bedst til din have, uanset om der er over en pergola eller op en mur, hvor den danner en delikat indramning, snarere end at tilslører vinduerne.

Sådan gør du

Wisteria er en hårdfør plante og vil normalt ikke tage spor skade, selv ved meget hård beskæring. Men her er vores guide til, hvordan du skal beskære din Wisteria.

Beskæring i februar

Da februar er den tid, hvor du vil være i stand til at se alle stilke af din Wisteria plante, er det nu tid til at spore tilbage til hovedstammen og selv bestemme formen på din plante.

Beskæring unge Wisteria planter

Hvis din Wisteria kun har haft en eller to somres vækst, vil februar giver dig chancen for at skabe en stærk ramme for planten. Skær hovedstammen ned til en højde på ca. 75cm og derefter udred sidegrenene, før du skærer dem ned til omkring en tredjedel. Træn Wisteria at vokse, hvor du ønsker det, ved at binde den til en støttende struktur og fjerne uønsket vækst.

Beskæring af ældre Wisteria planter

Hvis din Wisteria er en mere moden plante, kan du med beskæring i februar holder planten i skak. Skær ny vækst væk, og hovedgrene tilbage til blot to eller tre knopper, for at holde planten pæn, ryddelig og klar til den kommende vækstperiode. Hård beskæring kan være nødvendig, hvis der er døde stængler, eller særligt træagtige områder, vil det forårsager huller i blad-massen og blomstring. I dette tilfælde skæres tilbage til de første sunde grene, som du kommer til.

Sommer beskæring

Når blomstringen er ophørt, er det tid til at udrede og reducere mængden af ny vækst. Midt-sommer beskæring styrer din Wisteria og skaber en stærk plante, der kan endda blomstre for anden gang, i det tidlige efterår.

Start på jorden og fjern uønsket vækst i bunden af planten. Dette vil give styrke til hovedstammen og koncentrere plantens energi til toppen.Sideskud skal derefter skæres tilbage, til højst 5 knopper. Dette vil styre størrelsen på din Wisteria og forhindre den i at sammenfiltre.

Hvis en anden omgang af blomster kommer, skal du beskære Wisteria igen, når den er færdig, for at bevare kontrollen af plantens vækst.

Rigtig god fornøjelse med din Blåregn 🙂

Hos Bakker.com finder du hele udvalget af planter, løg og knolde, frø og tilbehør til haven.

Først med det nye, fra planternes land, Holland.

Besøg Bakker.com

 

Fliser, belægningssten, granit værktøj og relaterede produkter.

Der er mere end 70 års erfaring bag produkterne hos FC-Beton

Besøg FC-Beton

Texas havemaskiner har i mange år været det mest kendte og brugte i de Danske haver. Det er ikke uden grund, Texas maskiner er bygget med erfarring for at skulle bruges.

Besøg Texas

Man skal have god tid, når man kommer til Havemøbelland. Her er et kæmpe sortiment, gode priser og ikke mindst en supergod service.

Besøg Havemøbelland

HuskHaven.dk er en moderne webshop, der sælger et stort udvalg af produkter til brug i haven.

Her finder du pejse, møbler, maskiner, pools, højbede, belægningssten og meget mere.

Besøg HuskHaven

Bog&Idé, vore alles boghandel gennem årtier.

Her finder jeg mange af de bøger der giver mig inspiration.

Besøg Bog-ide-blomster

Nogle af de mange Blåregn på markedet:

Wisteria sinensis, (Kinesisk Blåregn), vildarten, den mest almindelige i de gamle parker

Wisteria floribunda, (Japansk Blåregn)

  • ‘Longissima Alba’ – hvide blomster
  • ‘Carnea’ – pink blomster
  • ‘Issai Perfect’ – lyseblå blomster
  • ‘Jako’ or ‘Ivory Tower’ – blå blomster
  • ‘Lawrence’ – blå blomster
  • ‘Praecox’ – vinrøde blomster
  • ‘Royal Purple’ – vinrøde blomster
  • ‘White with Blue Eye’ – blå blomster, meget duftende

KONTAKT

Har du et projekt vi kan hjælpe dig med?
Kontakt os for råd og vejledning!