Blærespiraea ‘Tilden Park’

Hoved-blærespiraea Physocarpus capitatus ‘Tilden Park’

Physocarpus capitatus 'Tilden Park' får flotte let duftende blomster, der også er elsket af bierne.

Physocarpus capitatus ‘Tilden Park’ får flotte let duftende blomster, der også er elsket af bierne.

Slægten Physocarpus, blærespiraea er ikke så velkendt og derfor ikke meget brugt i private haver. Men denne lave hvidblomstrende busk er en glimrende busketplante med mange anvendelsesmuligheder.

Arten, Physocarpus capitatus, stammer fra bjergene i det vestlige Nordamerika, den er således født til at klare barske vejrforhold, og klarer derfor fint at vokse i Danmark.

Sorten Physocarpus capitatus ‘Tilden Park’ er en løvfældende, lavt- og bredtvoksende busk, med oprette grene. Den bliver maksimalt 80 cm. Bladene er håndfligede og 3 til 7 cm bred.

Den forgrener sig rigtigt godt fra bunden, dækker jorden godt og holder derfor ukrudt væk, hvad jo især er ønskeligt i busketbeplantninger.

I juni, juli og august, dækkes den næsten af store hvide skærmblomster. Blomsterne tiltrækker mange insekter, især bier. De lysegrønne blade får i efteråret et rødligt skær. Kviste og grene er markante med den brunlige afskallende bark. Når de friskgrønne blade kommer i foråret, står de i en lysende kontrast til den brune bark.

Physocarpus capitatus 'Tilden Park' er et godt valg, hvis du skal bruge en problemfri prydbusk til hæk-, bunddække- eller busketplante

Physocarpus capitatus ‘Tilden Park’ er et godt valg, hvis du skal bruge en problemfri prydbusk til hæk-, bunddække- eller busketplante

‘Tilden Park’ er en særdeles velegnet busk at plante som bunddække i store grupper og busketter. Den kan også fint anvendes som en lav hæk, såvel klippet som uklippet hæk.

Physocarpus, blærespiraea, trives bedst på en fugtig jord i fuld sol eller halvskygge. Den tåler såvel sur som mere kalkholdig jord.

Vedligeholdelsen af ​​Physocarpus capitatus ‘Tilden Park’ er hovedsageligt begrænset til beskæring. Denne hårdføre busk, der ikke modtagelig for sygdomme eller skadedyr, får kun sjældent visne grene. Den tåler mekanisk beskæring. Med mindre at man ønsker en speciel form eller størrelse, er det dog sjældent nødvendig at beskære.

Sorten, er ikke så udbredt herhjemme endnu, men spørg alligevel efter den i dit lokale havecenter. Den produceres i store mængder i Holland, og er bestemt værd at gå efter hvis du vil have en problem fri plante til lav hæk, busket eller som en lidt høj bunddække.