Blodribs, en nostalgisk prydbusk

Ribes sanguineun
Ribes sanguineun

Også bladene er flotte på brodribs

En af havens nemmeste og mest taknemmelige blomstrende buske er blodribs. Der er også en vis grad af nostalgi over blodribs, da det er en af de buske der har været populære til havebrug i længst tid. Busken blomstrer overdådigt hvert år i marts-april og frisker op i forårshaven med et væld af røde blomster. Ikke sært at salget af blodribs hvert år er størst i april måned.

Blodribs, Ribes sanguineum, er næsten bedre kendt under sit latinske navn end ved det danske. Ribes, kalder vi ofte busken, der findes i langt de fleste danske haver. Men der er også andre Ribes sorter og arter, så hust at sige ”Blodribes” når du bestiller, ellers kan du ske at blive skuffet til næste forår. Der er selvfølgelig en god grund til den store popularitet, den er elsket fordi den er en både dejlig, pålidelig og farverig forårsbebuder, der også har en rolle at spille senere på sommeren med sine meget mørkegrønne og matte blade.

Afhængig af vejret, går det løs midt i marts ude i haven. Da står blodribs på spring, og små, røde blomsterklokker i enorme mængder folder sig ud. Blomsterne sidder tæt sammen i hængende klaser og kan næsten fylde busken i blomstringsperioden. Samtidig begynder bladene at folde sig ud. Først er de bittesmå og forårsagtigt lysegrønne, så de ikke stjæler billedet fra blomsterne. Siden får de mere kulør og størrelse. Bladene er håndlappede med mørkegrøn overside og hvidfiltet underside, og holder farve og vitalitet i selv meget vind omsuste haver.

Ribes sanguineun

Blodribs er en skøn, velformet busk, der bliver cirka 3 meter i højden og næsten lige så bred. Grenene er stive og oprette og sidder ofte tæt. For at sikre sig en vedvarende god blomstring betaler det sig at tynde ud i grenene hvert år. Beskæringen foretages bedst lige efter blomstring ved at fjerne cirka en tredjedel af de ældste grene helt ved basis.

Udover den fantastiske blomstring, er en af de væsentligste grunde til at blodribs er så populær, at der ikke er mange blomstrede buske, der er så nemme at dyrke som blodribs. Den trives på alle typer havejord og vokser i både sol og halvskygge. Men som med de fleste andre buske, blomstrer den bedst, hvis den får en solrig vokseplads.

Ribes sanguineum, Blodribs kan sagtens plantes som solitærbusk, da den også er smuk med sine mørkegrønne sommerblade. Den bruges dog oftest i store busketter, hvor den gør godt som en tæt og læ givende plante. Skal planten bruges som hæk, bør det være en uklippet hæk, da blomstringen ellers hurtigt vil aftage til de uanseelige. Som uklippet hæk, kan du godt tynde den kraftigt hvert år, ved at fjerne halvdelen (de ældste) af grenene ved basis. Men så får du også en hæk, hvis blomstring huskes langt ind i sommeren.

Lige bortset fra den en hvide sort der er på markedet, findes der flere sorter på markedet. Egentligt er der ikke andet end bitte små nuanceforskelle at se på dem. Så med mindre at det er efter plantning i et eksisterende bed, er sorten uvæsentlig.

Ribes sanguineum ’Polborough Scarlet’

Ribes sanguineun

En sjælden men smuk er blodribs

Ribes sanguineum ’Koja’

Ribes sanguineum ’Atrorubens’

Ribes sanguineum ’King Edward II’

Ribes sanguineum ’Tydeman´s White’