Brombær – Plantning, pleje, beskæring og høst

Lær om plantning, pleje, beskæring og høst

BROMBÆR

Brombær betragtes ofte som en af de nemmeste frugter at dyrke derhjemme. Frugten fra denne plante kan bruges til sirup, syltetøj, gelé eller bare spises direkte fra planten.

Sådan Planter, passer, beskærer og høster du brombær buske

Brombær produceres på de canes af en flerårig busk. ‘Thornfree’, ‘Thornless Evergreen’, ‘Black Satin’ ‘Bedford Thornless’ er nogle af de tornløse, selvbestøvende brombær, der er på markedet. Rødderne lever i mange år, og stokkene tager to år om at færdiggøre deres livscyklus. I det første år, vil stokkene spire og vokse til deres fulde højde. I det andet år får stokkene blomster og en masse frugter. Samtidig begynder planten at producerer nye første års skud. Efter høsten, kan du beskære de 2 årige skud væk.

Vokseplads til brombær buske

Lys: fuld sol

Jord: Foretrækker sur til svagt basisk (6,0-7,0), veldrænet, organisk jord. Men de tilpasser sig til de fleste jordtyper, undtagen alkaliske og våd. Hvis du har lerjord, bør du ændre med organisk stof, som kompost. For at øge jordens organiske indhold, kan du ændre den med organisk muld, savsmuld, halm eller blade.

Bestøvning: Brombær er selvbestøvende.

Hvor kan de plantes: Brombær har tendens til at danne krat og blive kraftigt forankret. Find en vokseplads, hvor du kan styre den. Brombær har lange rødder og kan sende rodskud op, flere meter fra moderplanten.

Plant ikke: I etablerede have områder, hvor du tidligere har haft grøntsager eller frugter. Plant brombær min. 20 fra hindbær, for at undgå følgesygdomme.

Støtte kan blive nødvendigt: De fleste brombær sorter behøver en espalier eller nogle pæle, som støtte, for ikke at brede sig for langt ud til siderne.

Sådan planter du brombær

For at opnå de bedste resultater, bør du plante dine brombær buske i det tidlige forår.

Som med alle andre planter, skal de ikke plantes dybere, end at plantes rodklump kun lige dækkes med et tyndt lag jord.

Sådan vander du de nyplantede Brombær

Første tre uger: Vand brombær planter i løbet af dagen. Vand ofte i 2-3 uger efter plantning. Som en tommelfingerregel, vand så den øverste tomme af jorden er fugtig altid.

Efter de første tre uger: Vand brombær planter i løbet af dagen. Giv dem omkring 10 ltr. 1-2 gange om ugen i vækstsæsonen og lidt mere under høsten. Planterne har temmelig overfladisk rødder, så vandet skal være på overfladen. Lad ikke jorden bliver tør i en dybde af 30 cm.

Sådan beskærer du Brombær

Første år: Første års nye skud bør ikke beskæres.

Årligt efter første år: 1 års skud bør ikke beskæres. 2 års skud skal beskæres tilbage til ca. 60-80 cm. Beskæring fremmer lateral forgrening og øger sukkerrør styrke, så de ikke vælter i sne og blæst. Beskæring bør ske tidligt i vækstsæsonen for at mindske sår, der forårsager skimmel. Sidegrene skal skæres tilbage til 30-40 cm.

I løbet af andet år, kan du fjerne beskadigede, svage og krydsende skud. Du bør tynde ud i buskens grene, for at skudene ikke svækker hinanden unødigt. Bortskaf afklippet materiale, for at undgå spredningen af sygdomme og insekter.

Gødskning af Brombær

1. År gødskning: Efter plantning, bør du tilføre gødning, jeg kan anbefale en N.P.K. blandingsgødning 12-5-14 eller lignende. Tal kombinationen er ikke så vigtig, når blot denne første gødskning ikke er med for højt N tal.

Gødskning efter 1. år: Brug samme gødning de efterfølgende år, husk på, at planten har rødder langt væk fra selve planten, så gødning skal spredes i et større område.

Sådan plukker du Brombær

Høst: Det tager omkring tre år for at opnå det fulde udbytte af planten. Når bærrene bliver skinnende sorte, venter du endnu et par dage, for at lade modne helt, og miste deres glans. Nu vil de være på toppen af sødme. Når bærrene er modne, vil de løsne nemt. Høst om morgenen på kølige, tørre dage vil resultere i en længere holdbarhed. I meget varme områder, kan brombær bliver røde og blive bittre, hvis de udsættes for kraftigt sollys. Undgå unødig håndtering af de plukkede bær og opbevar dem i køleskabet. Vask ikke bærrene før du er klar til at bruge dem. Brombær har en længere holdbarhed end hindbær; omkring 4-5 dage. 

PS. Brombær vil plette på tøjet, så brug gammelt tøj, når du høster.

Rigtig god arbejdslyst 🙂