Choisya eksotisk og duftende

Choisya ternata Sundance

 

Choisya ternata

Choisya ternata med det noget forkerte navn “orangeblomst” Velegnet i krukker. Holdes kompakt ved løbende beskæring.

Choisya ternata, mexicansk Orange Blomst, er en eksotisk, duftende og stedsegrøn busk, der kommer fra Mexico og foretrækker derfor også den varmeste placering i haven.

Den bedste placering til Choisya, er i nærheden af en sydvendt væg eller i en krukke, der kan flyttes ind til beskyttelse om vinteren. Busken er meget dekorativ, når den er dækket med de duftende hvide blomster. Let beskæring efter blomstringen vil tilskynde til yderligere flush af blomster senere på sommeren eller i det tidlige efterår.

Choisya vil trives i fuld sol eller delvis skygge, og er relativt hårdfør, hvis den får den rette placering i haven. Det vil foretrække en veldrænet jord, som kan være lidt sur eller alkalisk, men det er værd at tilføje masser af god omsat havekompost før plantning. Choisya kan trimmes til at holdes i en pæn kompakt form, men hvis forholdene er til det, kan den til sidst 2 meter høj og bred. Jeg vil dog anbefale at den holdes kompakt i formen, og under 1 meter høj og bred. Choisya kan plantes som en fritvoksende busk eller simpelthen holdes i krukke hele dens liv. Holder du den i krukke, og ikke gider, eller ikke har muligheden for at vinterbeskytte, så er den sjældent dyrere end at man kan betragte den som en et årig krukkeplante i hele sæsonen.

Sorter på markedet herhjemme er bl.a.:

  • Choisya ternata ‘Sundance’: Brilliant gyldne gule blade
  • Choisya ternata ‘Aztec Pearl’: En mere kompakt version af den type,
Choisya ternata Sundance

Choisya ternata ‘Sundance’, smus, blomsterrig og duftende prydbusk til krukke eller varm vokseplads i haven.