Duft i haven

Malus sargentii blomst

På min aftentur, med hunden, forleden, fik jeg en opfriskende oplevelse. Jeg mødte 2 duftende planter, der duftede så meget at de fyldte mine duftsanser på hele turen.

Malus sargentii busk

Hvem får ikke lyst at gå gennem denne passage. Her kan duften ikke undgås.

Malus sargentii Sergents æble.

Det bliver en stor og fyldig buske med tiden, hvis den får lov at brede sig som den vil. Men den er så hårdfør at den sagtens tåler at du holder den nede til hæk eller blog som en mindre busk, og den skal nok blomstre alligevel. Jeg kan varmt anbefale at plante den som hæk eller i store busketter, da den lukker hurtigt til, og er ekstremt hårdfør over for såvel jordtyper og vejrforhold..

Den står lige nu med et væld af hvide blomster der faktisk har en ganske markant, god og sødlig duft, når der er nok af dem samlet.

Efter blomstring, får den næsten lige så mange frugter, små æbler. De tiltrækker i den grad fugle, så man når ikke at nyde dette syn så længe.

Læs mere om Sergents æble på naturstyrelsens hjemmeside.

Cercidiphyllum japonica, Hjertetræ.

Den ses oftest som et flerstammet træ, men kan også købes som enstammet træ. De er hårdføre over for jord typer og frost, men klarer ikke en alt for kraftig vindpåvirkning.

De hjerteformede blade starter i foråret op med sarte kobber nuancer, for gemmen sommeren at stå mere mørkgrønne. Efterårsfarverne er sprudlende gyldne og rødlige.

Hvilket stof det er, der frembringer det, ved jeg ikke, men bladene afgiver en sød, lidt jordbær agtig, duft gennem hele sæsonen. I foråret og sommeren kommer duften først frem når bladene er fugtige. Men til efteråret, når farverne dannes i træet, kommer duften i den grad til sin ret. Jeg har oplevet at, hvis bladene får lov at ligge i en periode på fliserne inden de fejes væk, efterlader de en tynd olieagtig belægning på fliserne, som bliver ved med at dufte i et stykke tid derefter.

[nggallery id=4]