Dyrk peberfrugter – sådan gør du

Metoden til at dyrke gode peberfrugter er meget lig metoden til at dyrke chili peber (naturligvis) og mere overraskende, også som at dyrke auberginer .

De er bemærkelsesværdigt nemt at dyrke og er meget almindeligt dyrket i Middelhavslandene, på grund af det varmere klima.

I Danmark, er vi ikke så heldige at være i stand til at plante peber planter i haven og se dem bære frugt, uden lidt hjælp. Du bliver nødt til at give dem ekstra varme i starten, for at få planterne godt i gang med at vokse.

Uanset om det er en Fiesta, Bell Boy, Marconi Rosso eller en Big Banana; vil vores guide hjælpe dig til at dyrke dine helt egne peberfrugter i din baghave denne sommer!

TRIN 1- AT FINDE EN EGNET VOKSEPLADS.

Der er et par forskellige steder, hvor du kan dyrke peber; enten i drivhuset , i en stor container, eller i en plantesæk.

Det eneste du behøver at vide, er, at peberfrugter har brug for et varmt miljø over 20 grader i en stor del af tiden. Når du placerer dine peberfrugter, så sørg for at finde en varm plet i dit drivhus (hvor de vil vokse godt sammen med dine tomater), op mod en sydvendt væg i din have, eller inde i huset.

I drivhuset, kan du plante dine peberfrugter i jord. Sørg for, at drivhuset er godt ventileret, og at dine peberfrugter ikke bliver skygget af de andre planter. Dette er for at peberfrugter får den maksimale mængde sollys.

Hvis du vil placere dine peberfrugter i haven, kan du plante dem i jorden, i en stor container eller i en plantesæk. Sørg for at placere dem på den varmeste, og det mest solbeskinnede sted i haven. Sørg for at vande korrekt dagligt enten manuelt eller via et automatisk vandingssystem.

TRIN 2 – SÅ FRØENE

Så dine frø i slutningen af marts, eller senest midt i maj. Brug gerne en potte eller en bakke som er 8 cm dyb eller mere. Brug en ordentlig pottemuld, det lønner sig i den sidste ende.

Fordel frøene forsigtigt i såbakken. De fleste peberfrø vil spire, så du bør holde lidt afstand mellem frøene. Følg anvisningerne nøje, og vær opmærksom på, at de fleste frøposer omtrent vil have 10 frø.

Dæk med et fint lag grovkornet sand, og vand til. Hvis du har flere pebersorter, så husk at mærke potter eller såbakker med de sorter du har sået i dem.

Det er en god idé, at starte dine peberfrugter indendørs, da de har brug for meget varme helt fra starten, for at blive stærke og bæredygtige planter!

TRIN 3 – SPIRING

Denne fase bør kun tage mellem 7 og 10 dage. Du vil begynde at se dine frøplanter vokse efter denne periode.

TRIN 4 – POTTE PLANTERNE OP

Når dine frøplanter er omkring 2 cm høje, kan de flyttes i deres egen potte. Sørg for at løfte planten forsigtigt op af såbakken, evt. med en ske/gaffel. Efter oppotning, kan du holde planterne på den tørre side, da dette vil tilskynde rodudvikling.

Plant peber planterne i potter, der er ca. 8 cm dybde. Fyld potten med pottemuld og tryk let til. Lav et hul i midten af potten til din unge plante og derefter fyld lidt mere pottemuld omkring planten eller flyt lidt af det eksisterende. Den unge peberplante må bør ikke sættes dybere end den stod i såbakken.  

3-4 uger senere, eller når plantens rødder rører bunden af potten, kan du flytte den endnu en gang. Denne gang til en endnu større potte eller i en plantesæk. HUSK, ikke ud i drivhuset før nattetemperaturen (i drivhuset) er stabil over 10 grader.

TRIN 5- EFTERBEHANDLING

Når dine planter er 20 center meter høje, er det en god idé, at støtte dem med en lille bambus pind eller lignende. Bind dem ikke for stramt til bambus pinden, da de skal have plads til at udvikle sig i tykkelsen stadigvæk.

Dine peberfrugter vil fortsætte med at vokse, og alt efter hvilken sort der er sået, vil nogle blive høje andre buske sig naturligt. Du kan beskære planterne, både i toppen og på sidegrene, for at tvinge dem til forgrening.

I varmt vejr skal du vande planterne ofte, og ikke for meget af gangen, da det kan give anledning til svampesygdomme. Peber planterne skal have gødning, for bære optimalt, giv dem bare tomat gødning (eller en anden flydende gødning med højt kali tal) hver anden uge.

Kontroller også, vejrforholdene, hvis du dyrker dine peberfrugter udenfor, for at se, om der skulle ske et dramatiske dyk i temperaturen, så kan du hurtigt lave et lille telt af en parasol over dem.

TRIN 6 – HØST

Høst af frugten vil synes at være temmelig indlysende. Det vigtigste at bemærke er, at skindet på peberfrugterne er skinnende, når de høstes.

Afhængigt af hvornår du startede dine planter, vil høsten normalt være mellem juli og september.

Rigtig god fornøjelse 🙂