Efterår i havedammen

En af de mest betydningsfulde begivenheder i efteråret er naturligvis når bladene begynder at vise deres skønne farver for siden at falde af træerne. Men hvis disse blade falder i havedammen og bliver liggende der, vil det biologisk ubalance i havedammen. En mulighed er at bruge et net til at skimme blade fra overfladen af havedammen, efterhånden som de falder, men det kan være en kæmpe opgave, som skal udføres dagligt. Bruger du skimmer i forbindelse med din pumpe, kan det i værste fald føre til at pumpen ikke får vand nok, og så brænder sammen. Spænd i stedet et net ud over havedammen i denne tid, til at opsamle blade, det er en hel del lettere.

http://koiimport.dk/product/loev-net-kraftig-6-x-42-m-inkl-jordspyd-1367/

Det er bedst at forsøge at minimere mængden af opsamlet slam, henfaldende planterester etc. fra vandet. Dette kan gøres med et net, ved hævert, eller ved anvendelse af en vand slamsuger. Brug evt. slamnedbrydende bakterier, til at hjælpe med at til at fremskynde nedbrydningen af organisk affald i havedammen.

http://koiimport.dk/category/slamnedbrydende-bakterier-30/

Guldfisk i efterårstide.

Fisk i havedammen

Fodre dine fisk korrekt.

Vandtemperaturen er faldende nu, og vi skal fodre vores fisk mindre, efterhånden som deres stofskifte mindskes, for til sidst næsten helt at gå i stå. Forhåbentlig har du været god til at fodre dine fisk med et højt proteinindhold foder sommer igennem, for dermed at give dem mulighed for at opbygge en reserve af fedt for at hjælpe dem godt gennem vinteren. Efter vandtemperaturen falder til under 15 grader, bør du reducere mængden af mad, og kun fodre en gang om dagen og trappe langsomt ned til hver anden og hver tredje dag. Et hvedekim baseret foder, er godt på dette tidspunkt, da det let fordøjes. Når vandtemperaturen falder til under 10 grader bør du stoppe fodring helt indtil foråret, når vandtemperaturen igen er stabil over 10 grader.

Åndehul til havedammen

Når organiske materialer nedbrydes i havedammen kan de producere giftige gasser, der kan ”fanges” i hulrum i havedammen, og hvis den er dækket af is i mere end et par dage. Det er derfor vigtigt at holde mindst et lille område isfrit, således at disse gasser kan slippe ud. Du må ikke slå hul på isen, da det kan danne chokbølger, som kan beskadige eller dræbe dine fisk. En af de nemmeste måder at holde et isfrit hul på, er med en ”Isfri Thermo 330”. Denne enhed flyder i havedammen og har en indbygget termostat til at slå varmeelementet, når vandtemperaturen falder under 0 grader.

http://koiimport.dk/category/vintersikring-isfri-havedam-mm-191/

Beskyt din fisk.

Med deres langsommere metabolisme og fraværet af planter, er vores fisk mere udsatte for angreb af, fugle, katte og andre dyr. Hvis du tog vores råd og lagde et løv net over havedammen,

http://koiimport.dk/product/loev-net-kraftig-6-x-42-m-inkl-jordspyd-1367/

for at holde bladene ude af din havedam, vil dette også beskytte dine fisk mod disse angreb. Byg en ”borg” til dine Koi Karper af nogle sten eller lignende, det vil give dem et godt sted at skjule sig. En af de mest effektive metoder til at holde rovdyr væk fra havedammen på ethvert tidspunkt af året er et elektronisk fugleskræmsel. Denne enhed benytter forskellige metoder til at skræmme ubudne dyr væk, således at dyrene ikke vænner sig til en enkelt metode http://wildlifecommunication.dk/produkter/

Planter

Forbered planterne.

Du skulle have stoppet med at fodre dine planter nu. Som bladene på dine hårdføre planter begynder at visne tilbage, bør du fjerne eventuelle døde og døende blade og placere planten dybt nok i havedammen, til at holde rødderne frostfrit. Selv om det er rigtigt, at nogle marginale eller lavvandede planter vil overleve, selv om at deres rødder fryser fast, er det bedst at sænke alle dine planter, til under frost zonen.

Forbered havedammen.

Hvis din havedam er for lille eller overfladisk at yde beskyttelse mod frost, så har du stadig andre muligheder. Du sætte en ”Isfri Thermo 330” i bassinet, http://koiimport.dk/product/isfri-thermo-330-inkl-automatisk-frostvagt-3095/ den vil holde et område af havedammen over frysepunktet.

Hvis din dam ikke er for stor, og ikke indeholder nogen fisk kan du placere et dække såsom krydsfiner over havedammen og dække dette med poser af blade eller halmballer til at give isolering. Du bør lægge en presenning over halmen / poser med blade, for at holde det tørt, for at yde en bedre isolering.

En metode, som jeg kan lide, er at bygge et midlertidigt husly over havedammen. Tømmer eller PVC-rør kan anvendes til at konstruere en ramme over havedammen. Placer klar plast i denne og hold plastik ned med jord eller sten. Denne ramme skal holde plast en halv meter over vandet. Drivhus folie er bedst, men en klar presenning kan også klare opgaven. Denne metode fungerer meget godt, og er dybest set som at flytte havedammen til et varmere område. På klare dage, vil solen varme vandet, også selv om at det er dækket med sne der er god isolering over havedammen

Planter med særlige behov.

Nogle planter kan ikke lide at blive nedsænket i havedammen gennem vinteren. Iris ensata tidligere kendt som Iris kaempferi en japansk Iris bør fjernes fra havedammen og plantet i haven indtil foråret, når nye vækst starter, og den igen kan placeres i havedammen for sommeren. Lobelia cardinalis (Cardinal Blomst) bør fjernes fra havedammen og plantet i haven for vinteren. Denne plante skal ydermere dækkes med grangrene, for at klare vinteren godt. Du vil have mere succes med at overvintrer i Canna hvis du skyller rødderne fri for bassinjord, pakker dem i let fugtig tørv, og ligger dem i en kælder eller et andet køligt område, vinteren over.

Tropiske planter.

Nogle tropiske åkander vil blomstre hele vinteren, hvis de holdes i en balje inde og gives mindst seks timers lys. Du kan også overvintre dem ved at fjerne knolden fra havedammen efter bladene er visnet tilbage. Placer knolden i en beholder med let fugtig sand eller spagnum ved 10 grader. I foråret skal du opvarme knolden i et akvarium på omkring 20 grader for at udløse væksten inden den sættes i havedammen. Et andet valg med tropiske planter er simpelthen at smide dem ud efter sæsonen og erstatte dem i foråret. På denne måde kan du også få afprøvet nye planter, farver i hver sæson. Hvis du ønsker at prøve at overvintrende dine tropiske planter, er her et par metoder, der er værd at forsøge.

  1. Mange tropiske planter kan bringes ind og behandles som en stueplante i vinter perioden. Nilgræs, vil gøre det meget godt med medium lysniveau. Hold planterne godt fugtige, ellers er ingen særlig pleje nødvendig.
  2. Vand hyacinter kræver mere pleje end de er værd, det er meget lettere og billigere at erstatte dem hvert forår. Hvis du stadig ønsker at gøre den indsats, de har brug for, så skal de have 10 timers intense lys og temperaturer over 21 grader

Pumper og filtre

Forbered udstyret.

Afhængig af klimaet og andre faktorer, ønsker du måske eller måske ikke at lade din pumpe og filter system køre gennem vinteren. Hvis du bor i et klima med temperaturer det meste af tiden, godt over frysepunktet, så vil det være til din fordel at holde din pumpe og filter kører gennem vinteren. Bakterierne i din biologiske filter vil ikke være aktive ved lave temperaturer, men det vil fortsat være i live så længe du holder cirkulationen ved lige. Når foråret kommer, og vandtemperaturen stiger, vil bakterier igen begynde at arbejde, og med det samme, holde vandkvaliteten god for dine fisk og hjælpe til, med at styre alger. Hvis du vælger at køre dit filter gennem vinteren er det en god ide at minimere vandcirkulation for at drage fordel af den effekt lagdeling af vandet har. (Vandtemperaturen er tætteste på 4 grader på bunden af havedammen vil forblive ved denne temperatur selv med frostgrader på overfladen.) Nogle måder at minimere cirkulation er at slukke bund pumpen, hvis du har en sådan, ellers at flytte pumpe til midten af bassinnet, og at slukke/lukke for overflade skimmer, placere helst pumpen i nærheden af vandfald eller springvand, hvis du har sådan. Disse foranstaltninger vil gøre det muligt for biologiske filtre til at holde sig i live uden at forstyrre lagdeling af vandet.

Et problem med at holde pumpe og filter kørende i vinteren, er potentialet i store skader på dit filter og rør system, hvis der slukkes for strømmen i længere tid, og du ikke er hjemme til at sikre, at ingen vand er til stede i filteret og i rørene. Hvis vandet får lov til at fryse i rørene, UV-og filtre kan det føre til brud, der kræver udskiftning af disse, kostbare, enheder. Hvis dit system er designet til at lade vandet flyde tilbage i havedammen i tilfælde af en strømafbrydelse, så kan afværges disse problemer. Hvis du har en kontraventil installeret i dit system, kan du bruge et langt stykke af små rør eller wire til at holde ventilen åben, så vandet kan løbe ud.

Du kan slukke for pumper og filtre til vinteren. Koldt vand holder meget mere ilt end varmt vand og fiskens åndedræt er langsomt, derfor har du ikke brug for kraftig cirkulation og iltning. Bakterierne i din biologiske filter virker ikke i kolde temperaturer så den eneste grund til at holde vandet i gang, er at holde bakterierne i live. Hvis du slukker for pumpen og filteret til vinteren, sørg for at dræne alle rør. eksterne filtre, UV filtre og eksterne pumper skal også drænes. Dykpumper bør efterlades i havedammen eller i en spand vand, et varmt sted, forhindre pakningerne i at tørrer ud. Hvis du vælger denne metode, skal du være sikker på at rense filteret grundigt, før du starter op i foråret.

En checkliste for efterår / vinter havedam

  • Før bladene begynder at falde, dæk din havedam med et løv net (Det er meget lettere at holde bladene ude end at fjerne dem, når de falder i havedammen)
  • Efteråret er et godt tidspunkt at dele nogle typer af vandplanter (åkander og iris)
  • Fjern døende plante løv fra havedammen, da de ellers vil rådne og forurene vandet.
  • Når dine hårdføre planter har stoppet med at vokse, skær løv af, og sænk potten til bunden af havedammen.
  • Stop med at fodre dine fisk efter vandtemperaturen er faldet til 10 grader.
  • Når vandtemperaturen er faldet til 5 grader, reducer cirkulationen af havedammen vand ved enten at slukke pumpen for vinteren og dræne alle rør eller fortrinsvis ved at placere pumpen eller indtaget til pumpen tættere på vandudløbet (vandfald etc.) og tage vand fra midt-niveau af havedammen. skru også ned for vand gennemstrømningen.
  • Hvis du holder dit filter kører gennem vinteren, skal du tage forholdsregler mod forfrysninger i rør og filtre, i tilfælde af strømafbrydelse.
  • Du kan sætte en ”Isfri Thermo 330” eller lignende i vandet, for holde et område fri for is. Denne åbning er nødvendig i perioder med isdække for at muliggøre udsivning af giftige gasser