Efterårsblomstrende stauder

Som dagene begynder at afkorte, begynder vi at tænke på bær og efterårs løvfarve – men det er også den sæson, hvor en uventet bred vifte af efterårsblomstrende hårdføre stauder begynder at komme til deres ret. Asters, er måske de første til at komme til at tænke på, i deres store vifte af blomsterfarver og blomsterformer og højder. Penstemons, kan også holdes blomstrende helt hen i november med regelmæssig afknibning af visne blomster. Men der er mange andre nemme stauder, der også lyser op i efterårsmånederne. Her får du nogle af dem:

Duft og blomster

Siden Agastache begyndte at komme i foret, har vi glædet os over deres aromatiske blade, deres lange sæson af blomster, og deres appel til sommerfugle. Agastache  ‘Blue Fortune’  er en af de fineste, med pebermynte-duftende blade og opretstående pigge af violet-blå blomster åbning i toppe fra mørkere dækblade. Jeg kan se en sommerfugl på min, mens jeg skriver. Dette er en plante, der kræver god dræning og solskin, men så vil den også blomstre helt indtil oktober og aldrig selvså.

Klassisk japansk anemone

De svajende hvide blomster af Anemone  ×  hybrida  ‘Honorine Jobert’ begynder at oplive vores bede i august, og disse friske blomster, med deres gyldne øje i midten, bliver ved med at komme helt ind i oktober. Plant dem i sol eller delvis skygge: ideelt med rugende skygge bag dem for at fremhæve de skinnende blomster. Bare én ting: giv ‘Honorine Jobert’ plads til at sprede sig – og hvis du flytter dine planter, vær forberedt på at nye skud vil opstå på det gamle voksested.

Den perfekte staude?

Aster ×  frikartii  ‘Mönch’ er en af de fineste af alle solelskende stauder: pæn og godt forgrenet, elegant, frodig, lang blomstring og med bløde lavendel-blå kronblade omkring et gult øje. Dejligt med græs, sedum og schizostylis, de er også gode til afskæring. Åh, og så er den modstandsdygtigt over for meldug! blomster farve kan varierer lidt i forskellige vækstbetingelser.

Japansk Krysantemum

Krysantemum er altid forbundet med efteråret og selv hårdføre typer kommer i mange forskellige farver og former. Krysantemum  ‘Mei-kyo‘ er en af de smukkeste og mest håndterbare. Realiserer en pæn, tæt plante med usædvanligt lille løv, der i et par efterårsmåneder producerer store mængder, knap-lignende pompom blomster i bleg lilla pink. De oprindelige stiklinger af denne sort ankom fra Japan i en tændstikæske i 1950’erne. Bør vinterbeskyttes på udsatte steder.

Rød og blå kombination

Den buskede, lidt strittende vækst af hårdføre Blyrod, Ceratostigma plumbaginoides, giver os en sjælden kombination af blade og blomsterfarver. Klyngerne af skarpe blå blomster, åbner i september og oktober på rødligt nuancerende stængler, men det særlige ved denne uundværlige plante er, at bladene også begynder at skifte til skarlagen rød farve når blomsterne er på deres højeste. En beundringsværdig plante, der fortjener en plads forrest i bedet.

Blomstrende ingefær

Vi tænker normalt på at købe ingefær i supermarkedet i stedet for at dyrke det i haven, men denne efterårs-blomstrende ornamentale ingefær er så god, den har modtaget flere priser på udenlandske haveselskaber. Hedychium  ‘Tara’ er en imponerende plante med et let læderagtigt lanceformet løv og imponerende hoveder af duftende rødlig-orange blomster. Bedst på en godt drænet og næringsrig jord. I kolde områder, har den brug for beskyttelse over vinteren. Tag dem evt. Ind som du gør med Georginer m.fl. God til dramatisk effekt.

Nyt navn på gammel favorit

Hylotelephium er det nye slægtsnavn for de hårdføre flerårige sedums. Hylotelephium ‘Red Cauli’ har fået sit navn fra de særke crimson-røde farve på sine blidt kuppelblomstrende hoveder, som siges at ligne røde blomkål – mere som røde spirende broccoli, vil jeg sige. Set over rige grønne, saftige blade jeg har konstateret, at ‘Red Cauli’ er en perfekt partner for Aster × frikartii ‘Monch’ igennem mange af sensommerens og efterårets uger.

Sikker lang sæson

Salvia ’Caradonna’ er en plante, der vil pryde dine bede fra maj til oktober, især hvis du fjerner visne blomster. De flimrende lilla blomster skiller sig ud for at vende lyset fra de lange, slanke, elegante og mørke stængler. Jeg har brugt disse i en vase med de sidste af de lyserøde ‘Mary Rose’ roser. Du får samtidig en skøn duft af Salvie.

Ny favorit

En af de nye, sent blomstrende stauder på markedet, er denne flerårige Saxifraga. Saxifraga ‘Shiranami’ vil blive en af dine favoritter i forgrunden af dine blomsterbede. Dens dobbelte, klare hvide, stjerneklare blomster holdt over blanke, friske grønne blade i mange uger i efteråret. Bedst plantet i delvis skygge i en kombination af humusrig og godt drænet jord. Plant den ikke på stærk frost udsatte steder.

Endnu længere sæson

De purpurrøde, lancetformede blade på denne Penstemon digitalis ‘Husker Red’ pryder allerede fra det tidlige forår. Rørblomst er en tæt, opretvoksende staude, der yder det optimale på en solrig vokseplads. Flotte hvide blomster, som typisk er fra 8 – 10 cm. Blomstrer fra juli og helt til oktober, hvis du fjerner de visne blomster.