Ellebladet røn

Sorbus alnifolia, ellebladet røn, er en forholdsvis ny rønneart herhjemme. Den købes oftest som et lille træ i potte, men kan til tider også skaffes som større træer til allé eller solitært. For at være sikker på ensartede planter afprøvet moderplante materiale, vil jeg anbefale at man køber sorten Sorbus alnifolia ’Frida’

Sorbus alnifolia stammer oprindeligt fra sydøstasien, Kina, Korea og Japan i tempererede områder fra lavlandet til bjergområder.

De har været produceret i Danmark siden 1990, og har vist sig at være fuldstændigt hårdføre, selv i de hårde vintre.

Sorbus alnifolia ’Frida’ er et mellemstort, finkvistet træ, som får en bred kegleformet krone. Barken er mørk brun med tydelige lyse pletter. Bladene er 3-5 cm lange og lidt smallere. De er glatte, let skinnende med tydelige tætte bladribber og en fint takket kant. Bladene er mørkegrønne med en rødlig bladstilk. Efterårsfarverne er rent lys gul.

Selve blomsten er ca 1 cm, enkel og sidder samlet i åbne klaser a 8-12 stk.

Frugten er også samlet i åbne klaser. Den er 5-7 mm i diameter og mest orange med et let støvet skær. Frugterne sidder længe, ofte til til starten af det nye år.

Sorbus alnifolia ’Frida’ vokser langsomt men stødt, og holder derfor formen pænt, selv på vindomsuste steder. Den bliver i Danmark 5-8 m høj, og er egnet i haver, som en lille allé, eller f.eks. stier i tæt-lav beboelse.

Sorbus alnifolia ‘Frida’ stiller ikke særlige krav til jordbund eller voksested men tåler dog ikke at at stå i vand for lang tid af gangen.

Sorbus alnifolia 'Frida' flotte enkle blomster, samlet i klaser med op til 12 blomster

Sorbus alnifolia ‘Frida’ flotte enkle blomster, samlet i klaser med op til 12 blomster

Sorbus alnifolia 'Frida' er et flot lille træ, der kan passe ind i de fleste haver

Sorbus alnifolia ‘Frida’ er et flot lille træ, der kan passe ind i de fleste haver

Sorbus alnifolia 'Frida' får flotte efterårsfarver

Sorbus alnifolia ‘Frida’ får flotte efterårsfarver