Engelske roser

Rosa 'St-Swithun'
Rosa 'Abraham Darby'

Du kan stadig nå at lave et flot rosenbed i haven

David Austin´s rosen ekspert giver her gode råd om Austin roser / engelske roser.

De fleste mennesker tænker på roser som kræsne skabninger, og mange af dem er da også lidt kræsne. English Garden Roses, på den anden side, er fremdrevet til at skulle plantes i haver og landskab. Ifølge David Austin Roses, de hvis de får et minimum af sund og fornuftig pleje, vil de, sæson efter sæson, give rigelige blomster.

Michael Marriott, senior rosarian fra David Austin Roses, giver disse tips for maksimal ydelse og nydelse af engelsk Roser:

Plante afstand.

Ideelt, hvis du har plads, plant i tætte grupper på tre af samme sort. Dette gør det muligt for roserne at vokse sammen til at danne en stor kraftig og tæt busk. Denne fremgangsmåde giver et mere kontinuerligt udtryk og giver et mere markant udseende bedene. Plant med en afstand på ca. 50 cm mellem planterne i gruppen.

Alt efter hvilken sort der plantes, så bør der være mellem 1 og 2 meter mellem grupperne. Vil du lave en hæk med engelske roser, så plant med 40-50 cm´s afstand mellem planterne, for at opnå den maksimale effekt.

Jordtype.

Roser vokser på de fleste jordtyper. De sætter dog pris på en god forberedelse af jorden, hvis de skal yde det optimale allerede det første år. Veldrænet undergrund og iblandet kompost er 2 ting roserne værdsætter meget højt.

Plant hurtigt.

Plant barrods roser så hurtigt som muligt efter at du har købt dem. Lad aldrig rødderne tørre ud på noget tidspunkt før og under plantning. Før plantning, kan du lade planten stå i vand natten over, eller i hvert tilfælde et par timer. Når du planter, skal bunden af skuddene (podestedet) være omkring 10 cm under jordoverfladen i kolde vinter områder og lidt højere i milde vinter områder. Vand godt til når du planter, så du er sikker på at alt jorden fordeler sig godt mellem plantens rødder. Container roser bør lægges i blød før plantning og plantes i samme dybde som barrods roser.

Vand.

Regelmæssig vanding er af afgørende betydning, for at rosen skal være stærk, sund og, vigtigst af alt, producere masser af blomster. Afhængigt af dit klima og tid af året, anbefales det, at dyb vanding bør foretages mindst en gang om ugen og ofte hyppigere.

Rosa 'Benjamin Britten'Gødning.

Roses, især de remonterende sorter, har brug for en generøs tilførsel af næringsstoffer, løbende gennem vækstsæsonen. Gødskning br dog slutte i august/september. Langsom opsøseligt eller organisk gødning, der er det mest effektive gødning til roser, men kunstgødninger er også værdifulde for en hurtig effekt og for at hjælpe med at holde bladene sunde.

Se det store udvalg af engelske roser hos:

Buddes Planteskole

Hviids Planteskole

Læs mere om pasning af roser på rosenkluppens hjemmeside.

Rosenklubben.dk