Euphorbia, dyrk dem selv

Euphorbia er en stor familie, der spænder fra julestjerner og cowboy-kaktus til store buske som Euphorbia mellifera . De buskede, hårdføre sorter er fremragende haveplanter i en række situationer, afhængigt af deres størrelse og præference.

De er lette at dyrke og ser eksotiske og slående ud året rundt. De tilføjer struktur og tekstur til haven, hvilket gør dem til en god ledsager af farverige buske og stauder.

Euphorbias er en stor familie, der spænder fra julestjerner og cowboy-kaktus til store buske som Euphorbia mellifera.

Euphorbia x martini ‘Ascot Rainbow’

Hvor skal man plante Euphorbia

Euphorbia kræver generelt en solrig position og frugtbar, godt drænet jord. Imidlertid er nogle sorter skyggetolerante og vil klare sig godt under træer og buske som jorddækning.

Vokseplads

Sådan plantes euphorbias

Når du planter pottedyrkede Euphorbia, skal du grave et generøst hul og tilføje noget kompost eller spagnum. Efter plantning af din Euphorbia, skal du vande godt og holde jorden omkring den løs og ren, mindst i etableringsfasen.

Beskæring af Euphorbia

Hvordan man plejer euphorbias

Euphorbias kræver ikke specialgødning eller særlig pleje, så længe vækstbetingelserne er rigtige. Skær blomstrende stængler tilbage, efter afblomstring. Brug altid handsker, når du arbejder med Euphorbia, da den mælkeagtige saft, de producerer, kan irriterer huden og er giftig, hvis den indtages.

Rødbrune stængler og kalkblomster af Euphorbia ‘Efanthia’

Sølvgrå, gran kegle som løv og kalkblomster af Euphorbia myrsinites

Andre gode Euphorbia sorter

  • Euphorbia x martini ‘Ascot Rainbow’ – med mørkegrågrønne rosetter af blade og lodrette skud i kalkgrøn med rødt øje. De fremkommer med en lyserød tone og udvikler en rødmærket, cremet gul margen med alderen. De kan også udvikle lyserød farve om vinteren. Forårets blomsterhoveder er spraglede grønne, cremefarvede og røde. De danner et lavt, ukrudtshæmmende tæppe over jorden.
  • Euphorbia myrsintes – små og tørke-tolerante, E. myrsinites er god i bedkanter, langs stier eller terrasser, alpine haver og containere. Det har aflange sølvgrønne grene, med lys sølvgrøn skæl-lignende blade, der overlapper hele vejen langs stilkene. I forsommeren har de typiske flade hoveder af gule Euphorbia-blomster i enderne.
  • Euphorbia x pasteurii – en stor stedsegrøn busk. Det er en krydsning mellem Euphorbia stygiana og Euphorbia mellifera . Den er afrundet i form og slank, med mørkegrønne blade med hvide midterste ribbe og bliver rød i efteråret. Blomster er bronze / grøn og sød duftende. Plant Euphorbia x pasteurii i veldrænet jord, gerne på en solrig vokseplads eller i krukker. Skær visne blomsterhoveder af i efteråret.
  • Euphorbia amygdaloides var. robbiae – en mørk, stedsegrøn sort, der trives i dårlig tør jord i skygge, hvilket gør den perfekt til at vokse under store træer. Det spreder sig af underjordiske løbere og til sidst danner et lavt ukrudtshæmmende tæppe. Kalkgrønne blomster vises fra foråret til den tidlige sommer.
  • Euphorbia characias subsp. wulfenii – en arkitektonisk flot flerårig busk, med blågrøn stedsegrønt løv og store, kuppelformede, kalkfarvede blomster i foråret. Det er ideelt til at vokse i en solrig kant eller grushave.