Få langstilkede roser

De mest udbredte roser er uden tvivl tehybrid ​​roserne. Det er også dem du ser i blomsterbutikkerne, og også ideal blomsterne herfra der er medvirkende til måden vi beskærer vores tehybrid roser.

Egentligt kan man godt nøjes med at tynde lidt i sine rosenbuske, klippe de alt for vildtvoksende grene og de døde grene væk. Men gør vi det, så får vi ikke de lange stilke der er gode at klippe ind, og gode til at præsentere blomsterne mens de stadig sidder på planterne.

Så derfor, hvis du vil have at dine roser skal give 1. klasses blomster der er gode til buketter, skal du følge disse enkle trin.

te hybrid roser er de mest solgte roser, både til havebrug og i blomsterbutikkerne

te hybrid roser er de mest solgte roser, både til havebrug og i blomsterbutikkerne

Rette tidspunkt og værktøj til arbejdet

Du bliver nødt til at foretage mange klip tæt på buskens centrum af denne tornede plante, så en skarp saks, der gør at du får klippet i første forsøg er absolut et must. Roser er kun lidt træagtige, så en almindelig beskæresaks er ofte nok. Men har du svigtet med beskæringen i et par år, kan det være nødvendigt med en kragtigere grensaks/ørnenæb. Kraftige læderhandsker, der beskytter mod de spidse torne, gør også det hele en smule nemmere.

Den største og mest vigtige beskæring af tehybrid roser sker i det tidlige forår. Rosen busken kan bliver skadet af frosten, især de unge og de helt nye skud er sarte. Så du bør derfor udsætte beskæringen indtil vinteren har gjort sit skade, og du kan se hvilke grene der er frostskadet eller på anden måde døde. Hvis det er muligt for dig at vente så længe, vil den bedste tid til beskæring være midt i april, medmindre man er sikker på stabil forår inden da!

Nogle gange opnår vi ikke den optimale ideelle timing, især ikke i foråret. Det er ok at vente til senere, da det blot betyder, at man sætter rosernes blomstring lidt tilbage. Det er også ok at beskære for tidligt, men så risikerer man at planterne får ekstra vinter skader, og at man så du bliver nødt til at følge op med yderligere beskæring igen senere på året.

Klip de dårlige grene først

Som altid, første trin ved beskæring er at fjerne dødt, beskadiget, og syg vækst. Roser er følsomme over for vinterens frost og e resten af ​​året er angrebet af dusinvis af svampe, insekter, skimmelsvampe og bakterier. Rosenbuske sætter en masse nye skud hvert år, og hvert år vil en masse af de nye skud dø af den ene eller anden grund. Kort sagt, der vil altid være en masse døde grene at fjerne.

Vær opmærksom på at ældre rosenrene vil være brune eller meget ”barket” i stedet for de mere grønne nyere skud. Men denne ældre træ er ofte stadig i live og kan være vigtigt del at den centrale grenfordeling. Må ikke forveksle gamle brune grene med dødt træ. Er du i tvivl, kan du teste, om grenen er i live ved at kradse let den med din beskæresaks. Grøn eller frisk hvid på indersiden betyder, at den er i live, brun er mat hvid hele vejen igennem betyder, at den er død.

Fjern vildskud

Vildskud er nogen vækst, der kommer fra et sted under podestedet på rosen. Det bedste er at prøve at rykke dem af, ikke over, så man derved får hele skuddet af.

Kig nøje ved bunden af planten, der hvor alle grene samles. Du kan sandsynligvis se et opsvulmet område lige over jorden. Dette er podestedet, hvor den dejlige blomsterplante du købte blev podet på rødder fra en anden plante. Derunder er grundstammen som vi kun ønsker vækstkraften fra, intet andet.

Vildskud vil spire fra grundstammen og skal fjernes. Prøv ikke på at klippe vildskud af. Det ideelle er at rive/rykke dem af mens du holder ved buskens base. Når de rykkes af, efterlader de ikke noget bark, som kan være anledning til at de spirer samme sted fra igen på et andet tidspunkt.

Bemærk: Dette trin behøver ikke nødvendigt at ske i foråret, så hvis du ikke er sikker på, at vildskud virkelig er et vildskud i stedet for et skud fra din rose, så vent. Lad det vokse, undersøg det i sommer perioden for anderledes udseende blade eller blomster, og ryk det af derefter.

Vælg hoved skuddene, der skal danne ramme for blomstrende skud, fjern andre

Det er tid til at tage et skridt tilbage og se på, hvad du har tilbage, når de døde skud er fjernet. Fra rosenbuskens base er der en mængde grene. Du skal nu vælge omkring fem stærke af dem med oprindelse i eller nær basen. Det er bedst at de valgte grene er jævnt fordelt, strålende væk fra centrum og forholdsvis opretstående. Disse grene skal være buskens ramme de næste år. Hvis du har beskåret som dette i tidligere år, vil de være lette at identificere.

Kig efter grene, der bedst matcher denne profil. Det er dem du vil gemme. Tyk, saftspændt og gerne grøn er godt, disse grene har en masse energi. Tynde og mørke grene eller grene der ikke vokser lige er uegnede.

Vælg de 5 bedst egnede, og skær resten væk ved at klippe dem ved deres base.

Klip roserne rigtigt

Skær hovedgrenene hårdt tilbage

Skær hver af de tilbageblevne grene ned til mellem halvdelen til en tredjedel af ​​deres længde. Skær tilbage til levende træ (har grøn og hvid på indersiden), til et punkt omkring en cm over et levende øje. Det ideelle er at dette øje / denne knop vender væk fra centrum af planten. Dette dirigerer væksten væk fra de andre skud.

Beskæring på denne måde kan virke overvældende. Der er virkeligt ikke meget tilbage af den måske store fyldige busk man startede med. Men knopper på disse få hovedgrene vil danne grundlag for masser af vækst med lange afskæringsvenlige skud, fordi al rodens energi kanaliseres op i så få knopper.

2. omgang beskæring

Som om at det ikke skulle være nok, og som om at vi  ikke gerne snart vil se en masse nye blomster på vores hårdt prøvede rosenbuske, så vil jeg anbefale at du lige klipper den endnu en gang.

Snart efter af roserne er blevet beskåret efter vinteren, begynder den nye vækst. Den kan være nærmest eksplosiv, og give flere cm skud om dagen. Når disse skud har vokset omkring 10 cm, viol jeg anbefale at du klipper dem midt over! Det bremser væksten lidt, og tvinger samtidigt planterne til at forgrene sig endnu mere, og dermed give endnu flere blomster på lange og afskæringsvenlige grene.

I sommerperioden

Fjern de visne, afblomstrede hoveder, ved at skære ned til den højeste knudepunkt med et blad, der har fem småblade. Det er her, den næste stærk knop vil være, som forhåbentlig snart åbner sig og viser endnu en gang hvorfor vi gør alt dette arbejde hvert år.

Fra tid til anden, vil en gren spire frem, og vokse i den forkerte retning. De ødelægger den form du ellers havde tænkt din rosenbusk skulle have. Bare skære dem væk. Der er masser af skud hvor det kom fra, og
flere der vil vokse i den rigtige retning

For at få den fulde glæde af sine rosenbuske, se alt hvad de kan byde på af forskelligheder sæsonen igennem, bør man stoppe med at klippe de døde blomsterhoveder af, i slutningen af sommeren. Det vil give de resterende blomstrer mulighed for at producere hyben, som er rosens frugter. På mange roser, er disse hyben særdeles attraktive, og bliver ofte siddende langt hen på vinteren