Farverige prydbuske del 2

rhus typhina

Grønt er sundt, godt for øjnene og det er flot. Alligevel kan man godt syntes at en have kun med grønne planter kan være lidt kedelig. I dette, og det forrige indlæg, vil jeg give dig nogle havetips til planter, der kan forskønne din have, så den også er spændende, når den ikke lige blomstrer.

Sidste plante på siden, absolut min favorit.

GYLDEN HJORTETAKS BUSK

En dramatisk busk, der giver dig et fantastisk show. Denne flotte busk, har et strålende gylden-gult løv i foråret og sommeren, de bliver orange gule i efteråret. Det har også en helt unik vækstform.

Den gyldne Hjortetaks busk er en god kontrastplante på flere måder. Både på grund af de gyldne farver på bladene, men også på grund af sine særprægede, lette blade og den elegante vækstform. 

Rhus typhina ‘Bailtiger’
Elegant vækstform og særpræget løv
Rhus t. ‘Bailtiger’ i sin efterårspragt

Navn: Rhus typhina ‘Bailtiger’

Størrelse: Op til 3,5 meter høj og bred

Bonus: Plant ‘Bailtiger’ foran en stedsegrøn med dybe grønne blade to gør sin lyse farve skiller sig ud endnu mere.

Rhus t. ‘Bailtiger’ får kegleformede toppe af gulgrønne blomster fulgt af, på hunplanter, en mørk rød frugt i efteråret.

En af Rhus´s andre specielle træk er de dunede grene. Specielt det sidste års grene er dunede som en “hjortetak” i vækst.

LysHalv sol / fuld sol
Højde3,5 meter
Bredde3,5 meter
Blomster farveGulligt-grønne
Sæson styrkerFarverige og dekorative blade
StyrkerHjorte resistent, tørketålende
Særlige funktionerLav pleje niveau, ingen sygdomme eller skadedyr

DVÆRG STJERNETOP, DEUTZIA

Du vil elske denne Dværg Stjernetop, dens lyse gyldne farve og dens lille størrelse, så du kan bruge dens kontrast evne i dine yndlingsbede, hvadenten det er i staudebedet, rosenbedet eller et helt tredje sted. Den giver hvide stjerneformede blomster i foråret, men det er løvet, der giver mest værdi.

  • Navn: Deutzia gracilis ‘Duncan’
  • Størrelse: Op til 1 meter høj, og 1,25 meter bred
  • Bonus: Denne busk udvikler de bedste farve på en solrig vokseplads. Hvis der bliver for meget eftermiddagssol i de varme sommermåneder, kan bladene få svedne kanter.

DEUTZIA

Et vandfald af hvide “stjernetoppe” på de bløde grene signalerer, at foråret er kommet. Placeringen af denne hårdføre busk, evt. nær en lav væg eller hegn, giver grene af skummende blomster mulighed for at vælte udover dem, er den bedste måde at fremvise denne skønhed på. 

Den kompakte ‘Nikko’ er en anden dværg Deutzia, der tillige kan prale med dyb rød efterårsfarve.

LysHalv sol  / fuld sol
Højde1 meter
Bredde1,25 meter
Blomster farveHvide
Sæson styrkerFarverige blade, Hvide blomster i forår og forsommer
StyrkerHjorte resistent, tæt-voksende og blomsterrig, tæt rodnet
Særlige funktionerTiltrækker fugle, Lav pleje niveau, ingen sygdomme eller skadedyr, duft

SPIRAEA ‘GOLDEN PRINCESS’

Afviger noget fra de fleste spiraea. Denne skønhed får et gyldent løv, der ikke falmer i sommervarmen samt lyserøde blomster i forsommeren. 

Navn: Spiraea japonica ‘Golden Princess’ 

Størrelse: Op til 80 cm høj, og 100 cm bred 

Bonus: Efterårsfarverne på denne prægtige busk bliver om muligt, endnu flottere, med nuancer lige fra kobber til gyldent gule.

GOLDEN PRINCESS SPIRAEA

Spiraea er så nemme at dyrke, at de ofte bruges i landskabs beplantninger i kommunale og kommercielle beplantninger. Det er da også en plante, der trives foran din lokale tankstation og som også ville kunne gøre sig godt omkring fabrikken.

Har du et større areal som du gerne vil have dækket, vil jeg da også anbefale denne plante, frem for bunddække som Cotoneaster og Hedere. Denne plante kommer til at fylde ca. 1m2, bliver 100% tæt og holder derfor ukrudt bedre væk end gængse bunddækkeplanter.

LysHalv sol  / fuld sol
Højde80 cm
Bredde1 meter
Blomster farveLyserød
Sæson styrkerGyldne blade, Lyserøde blomster
StyrkerHjorte resistent, tørke tålende, tæt voksende, tæt rodnet
Særlige funktionerIngen sygdomme og skadedyr, lav pleje niveau

BROGETBLADET KRIGSTORN

Bærer mørkegrønne blade med skarpe, creme-hvide kanter, brogetbladet Krigstorn er en af de mest bemærkelsværdige stedsegrønne buske.

Navn: Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’

Størrelse: Op til 3 meter høj og bred

Bonus: Krigstorn er enten han planter eller hunplanter; ‘Argentea Marginata’ er hunplanter og vil bære røde frugter om vinteren, hvis der er en kompatibel hannplante sort i nærheden for at bestøve den.

Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’

Frisk pust mellem alt det grønne. Røde bær forlænger sæsonen

ILEX, HVIDBROGET

Alle dage er festlige i haven, når Brogetbladet Krigstorn er til stede for at brillere med sine skinnende mørkegrønne og gule mønstrede blade og røde bær. Den ser altid frisk ud, og andre Krigstorn som f.eks. Ilex meserveae ‘Blue Maid’ er også ideelle hækplanter. Krigstorn foretrækker veldrænet, fugtig og frugtbar jord. Sommeren, juni-juli, er den rigtige tid til at beskære en Krigstorn.

LysHalv sol  / fuld sol
Højde3 meter
Bredde4 meter
Blomster farveHvide
Sæson styrkerFarverige blade, Hvide blomster i forsommer
StyrkerHjorte resistent, tæt-voksende og blomster efterfulgt af røde bær
Særlige funktionerTiltrækker fugle, Lav pleje niveau, få sygdomme og skadedyr, velegnet til beskæring

DRONNINGE-BUSK, EN RIGTIG DRØMMEFANGER

Kolkwitzia ‘Maradco’

Størrelse: Til 1,5 meter høj og bred

Bonus: Blå og guld er en super flot farvekombination. Prøv denne dværg busk i en blå krukke eller i nærheden af blåt blomstrende enårige eller stauder, f.eks. riddersporer Delphinium.

Kolkwitzia ‘Maradco’

De fleste Dronningebuske topper med et hav af lyserøde blomster i foråret. Men denne fantastiske sort ser godt ud fra foråret til efteråret, på grund af dets bronze-tonede gyldne blade.

LysHalv sol  / fuld sol
Højde1,25 meter
Bredde1,25 meter
Blomster farveLyserøde
Sæson styrkerFarverige blade, Lyserøde blomster i forsommer og højsommer
StyrkerHjorte resistent, tæt-voksende og blomsterrig
Særlige funktionerLav pleje niveau, ingen sygdomme eller skadedyr

HVIDBROGET KORNEL

Takket være sine lyse røde stængler sætter denne busk et godt vinterprogram. I foråret og sommeren er elfenben halo hundetræ udsmykket af hvide kanter, blågrønne blade. Den har en mere kompakt form end mange andre rød-twig-hundeblade, så det er let at passe i haven eller vokse som hæk.

Navn: Cornus Alba ‘Bailhalo’

Størrelse: Op til 2 meter høj og bred

Bonus: Unge stilke har de bedste farve, så besvær gerne en fjerdedel af de ældste stilke hvert tredje år, for at holde din plante farverig.

Cornus alba ‘Bailhalo’
Utrolig frisk og frodig plante

Cornus alba ‘Bailhalo’

Der findes mange og meget forskellige arter af Cornus. Der findes træarter, der får store dejlige blomster. Der findes mange busk arter, der næsten alle byder på flere årstiders skønhed. De fleste buskede Cornus får store mængder af røde eller lilla frugter, der klamrer sig til de bare grene, der tiltrækker fugle. Nogle bærer lyse stængler, andre røde eller bordeaux stængler, der skinner mod snedækket eller en vinter grå baggrund.

LysHalv sol  / fuld sol
Højde2 meter
Bredde2 meter
Blomster farveHvide
Sæson styrkerFarverige blade, Hvide blomster i forsommer
StyrkerBlomster efterfulgt af røde bær, efterårsfarver, farverige grene, tæt rodnet
Særlige funktionerTiltrækker fugle, Lav pleje niveau, ingen sygdomme og skadedyr, velegnet til beskæring

BROGETBLADET HORTENSIA 

  • Navn: Hydrangea macrophylla ‘Bailday’ 
  • Størrelse: Op til 1,5 meter høj og bred 
  • Bonus: Denne sort er en “lacecap” hortensia, den giver dig blålige blomster i sur jord og rosa blomster i basisk jord.

Hortensia, kommer mange typer. Nogle, der kan trives i sol, nogle der trives i skygge De giver alle store klynger af blomster, i forskellige former fra “mophead” (pudeagtige klase) til “lacecap” (tallerken blomstrende) fra starten af sommeren og helt igennem efteråret. Sorter af hortensia er forskellige i størrelse, både hvad angår busken og blomsten, og de er forskellige i blomster form, blomsterfarve, og blomster tid.

  • Træagtige hortensiaer kan vokse sig til små træer, deres  blomster kan slå over i en rødbrun farve, og holde langt ind i vinteren. 
  • Hydrangea quercifolia har et fantastisk løv, som ændres dramatisk i efteråret, hvor den får de flotteste røde nuancer. 
  • Nogle af de nyere hortensiaer har store blomster på kompakte planter, ideelt til containere og små haver.

HYDRANGEA M. ‘BAILDAY’

Hortensia kan nogle have svært ved at komme blomst Denne sort, der byder på vidunderligt brogede blade, kan du nyde det, selvom busken eventuelt skulle springe et år over med blomstring. 

Hortensiaer trives i en fugtig, frugtbar og veldrænet jord i delvis til fuld skygge. Hvis du søger blå hortensia blomster, skal du kontrollere jordens pH-niveau og anvende aluminiumsulfat om foråret til at sænke pH-værdien til 5,2-5,5. Ændringen i hortensia blomstfarve skyldes lavere pH og højere aluminiumindhold i jorden.

LysSkygge / Halv sol  / fuld sol
Højde1,5 meter
Bredde1,5 meter
Blomster farveBlålige – rosa
Sæson styrkerFarverige blade, Store blomster i sommer – efterår
StyrkerKæmpe blomster også i efteråret
Særlige funktionerLav pleje niveau, ingen sygdomme og skadedyr, velegnet til beskæring, god i krukker

TROLDEL

Hvorfor elsker Fothergilla? Ja, det er der mange grundetil, og det er ikke til at forstå at den endnu ikke er mere udbredt herhjemme, end den er. Den tolererer skygge, den har duftende blomster, den giver de mest spektakulær efterårsfarver, og den har en fin kompakt størrelse, der passer i enhver have.

Troldel´s fantastiske efterårsfarver

FOTHERGILLA MAJOR ‘BLUE SHADOW’

Men det er ikke for sent! du vil nok ende med at elske ‘Blue Shadow’ med sine sølvblå blade, når først du ser den.

Navn: Fothergilla major ‘Blue Shadow’

Størrelse: Op til 1,5 meter høj og bred

Trives godt i fugtig men veldrænet, sur jord i fuld sol eller delvis skygge. Lad den ikke tørre ud for lang tid af gangen. Beskær kun for at opretholde en pæn form. Du får de bedste efterårsfarver hvis planten får mindst tre timers direkte sol om dagen, så plant mod syd eller vest.

Du kan eventuelt plante den i en krukke, så du kan få den skønne duft og de flotte blade, helt op på terrassen.

Fothergilla major ‘Blue Shadow’
Blåduggede blade, som du kender det fra Hosta sieboldi
LysHalv sol  / fuld sol
Højde1,5 meter
Bredde1,5 meter
Blomster farveHvid
Sæson styrkerBlåduggede blade, hvide blomster, duft
StyrkerEget til krukke, tæt voksende, vinterhårdfør
Særlige funktionerIngen sygdomme og skadedyr, lav pleje niveau

Jeg håber at jeg nu har givet dig nogle idéer til at få flere farverige prydbuske ind i din have.

Rigtig god arbejdslyst 🙂