Farverige prydbuske, del 1

Til enhver have

Grønt er sundt, godt for øjnene og det er flot. Alligevel kan man godt syntes at en have kun med grønne planter kan være lidt kedelig. I dette, og efterfølgende indlæg, vil jeg give dig nogle havetips til planter, der kan forskønne din have, så den også er spændende, når den ikke lige blomstrer.

Blærespiraea ‘Diabe D’or®(S)’

Denne nordamerikanske, blærespiraea modstår varme, tørke, og vinterens kulde og bliver normalt ikke angrebet af hverken skadelige insekter eller hjorte. Derudover, har den et smukt lilla løv og ser fantastisk ud i enhver have. Denne sort får også store klynger af hvide blomster i forsommeren og en dekorativ afskallende bark om vinteren.

Blærespiræa

Få buske er nemmere at dyrke end blærespiraea. Andre sorter har løv i nuancer af grønne og gule.

Blærespiraea er en hurtigt voksende og bliver en fremragende stor, og tæt hæk. Det kan udsættes få et pulverformet lag af meldug, især i længere perioder med vådt vejr, men det er ikke noget der skader planten. Ellers har den ikke nogle svagheder.

Navn: Physocarpus opulif. ’Diable D’or®(S)’

Størrelse: Op til 2,5 meter høj og bred

Bonus: En anden god sort er ‘Diabolo®(S)’ Eller hvis du har mindre plans, så kig efter dværg sorten ‘Tiny Wine’ (1,2 m høj og bred).

Lys

Halv sol  / fuld sol

Højde

2-3 meter

Bredde

2-3 meter

Blomster farve

Hvid

Sæson styrker

Farverige blade, hvide blomster, flot bark i vinter

Styrker

Hjorte resistent, tørke tålende, tæt voksende, vinterhårdfør

Særlige funktioner

Tiltrækker fugle, lav pleje niveau

Rødbladet Hyldebær

Snesevis af gartnere har forelsket sig i ‘Black Lace’ hyldebær – og det er nemt at se hvorfor. Den busk byder på et lilla-sort løv, der har en vidunderlig Lacy tekstur. Det er en hurtig voksende og, når den er etableret, meget hårdfør.

Navn: Sambucus nigra ‘Eva’

Størrelse: Op til 3 meter høj, 2 meter bred

Bonus: Den busk byder også på lyserøde blomster i forsommeren og klynger af bær i efteråret. Andre gode sorter er: ‘Black Tower’ der bliver 2,5 meter høj og 1,2 meter bred. ‘Thundercloud’, der bliver 3 meter høj og 2,5 meter bred og har nuancer af blodrøde/grønne blade.

Sambucus nigra ‘Eva’

Mørk, flot og frodig

Herunder sorten:

‘Thundercloud’

Sambucus

Denne vidunderlige og tæt forgrenede busk får masser af blomstrer, der efterfølgende giver plads til dekorative sorte bær. Med blade, der kommer i en række fantastiske farver, passer disse planter godt til enhver have. Naturen vil også sætte pris på disse planter, da de lækre bær er gode snacks til fuglene.

Lys

Halv sol  / fuld sol

Højde

3 meter

Bredde

2 meter

Blomster farve

Lyserøde til pink

Sæson styrker

Farverige blade, Lyserøde/pink blomster forår/forsommer

Styrker

Hårdfør, hurtigt voksende

Særlige funktioner

Tiltrækker fugle, lav pleje niveau

Klokkebusk, Weigela

Denne klokkebusk er en medium størrelse prydbusk, der er meget hårdfør og blomsterrig. De mørkviolette blade holder sig friske og farverige helt fra forår til efteråret. Det flotte løv suppleres med de flotteste pink klokkeblomster i forår og sommer.

  • Navn: Weigela ‘Alexandra’
  • Størrelse: 1 meter høj og 1,5 meter bred
  • Bonus: Plant forædlere har lavet flere lavt voksende klokkebuske.  Blandt andet sorterne ‘Minor Black Verweig 3’ der kun bliver 70 cm høj og bred, ‘Minor Black Verweig 2’ der bliver 1 meter høj og 1,5 meter bred og ‘Minuet’, der har violette/grønne blade og bliver 1 meter høj og bred, og endeligt sorten med gyldne blade ‘Ghost’.

Weigela Florida

Bløde stængler dækket af klokkeformede blomster i slutningen af foråret til den tidlige sommer gør Weigela til en traditionel favorit i blandede busketter, blomsterbede og som hække.

Der er et væld af nye sorter, så hvor man førhen måtte nøjes med en sort med violette blade og flere sorter med grønne blade, har man i dag et stort udvalg af såvel farvede som brogede blade. Størrelser spænder fra kraftige 4 meter høje buske til meget kompakte sorter, der er velegnede til at blande sig med stauder. Weigela kan lide en frugtbar, godt drænet jord i fuld sol med tilstrækkeligt vand, men det vil også tolerere tør jord og delvis skygge.

Lys

Halv sol  / fuld sol

Højde

1 meter

Bredde

1,5 meter

Blomster farve

Pink

Sæson styrker

Farverige blade, Pink blomster forsommer – højsommer

Styrker

Hårdfør, hurtigt og tæt voksende, blomsterrig

Særlige funktioner

Hjorte resistent, lav pleje niveau, ingen sygdomme eller skadedyr

‘Royal Purple’ Parykbusk

Ideel som baggrundsplante, parykbusken med sine velour-lilla blade, der forvandler sig til en rig nuance af orange-røde blade i efteråret, er en god kontrast til havens mange grønne planter.

Den bærer også luftige klynger af lyserøde blomster i forsommeren. De lægger sig som en paryk over planten, deraf navnet.

Planten er meget let at dyrke, trives i alle jordtyper.

Cosinus coggygria ‘Royal Purple’

Vel noget af det mørkeste man kan få som prydbusk

Herunder sorten:

‘Young Lady’

Cotinus, Parykbusk

Navn: Cotinus coggygria ‘Royal Purple’

Størrelse: Til 5 meter høj og bred

Bonus: Hvis du ønsker grønne blade i stedet, prøv ‘Young Lady’, der bliver 1,5 meter høj og bred. Eller sorten ‘Golden Spirit’, der har gulgrønne blade og bliver op til 5 meter høj og bred. En anden sort med lilla blade er sorten ‘Lilla’, der bliver en anelse mindre end ‘Royal Purple’

Lys

Halv sol  / fuld sol

Højde

5 meter

Bredde

5 meter

Blomster farve

Lyserøde

Sæson styrker

Farverige blade, Lyserøde blomster højsommer

Styrker

Hårdfør, hurtigt voksende

Særlige funktioner

Hjorte resistent, lav pleje niveau

Kobber rose, Rosa Glauca

De fleste roser dyrkes for deres spektakulære blomster, men Kobber rosens hovedattraktion er det smukke grå-lilla løv. De enkelte lyserøde blomster forekommer i et par uger i slutningen af foråret. Der bliver herefter dannet attraktive orange-røde hyben, der tiltrækker fugle i efteråret.

Rosa glauca

Navn: Rosa glauca

Størrelse: Op til 3 meter høj og 2,5 meter bred

Bonus: Lilla blade rose vil også fungere godt i del skygge, hvor bladene udvikler en mere sølvfarvet, grågrøn farve.

Himmelsk bambus

Nyd den himmelske bambus året rundt. De nye skud er dyb lilla-røde farvet, modnes senere til mørk bronce/grøn. Det stedsegrønne løv bliver rødlig/lilla igen om vinteren.

Navn: Nandina domestica ‘Monum’

Størrelse: Op til 1,5 meter høj og 1 meter bred

Bonus: Klart røde frugter kommer i efteråret, efter de hvide blomster, hvilket skaber fornyet interesse.

Nandina domestica ‘Monum’

Himmelsk, ja det er den. Den har så meget at byde på

Nandina domestica

Den fine teksturblomstring af himmelsk bambus er en mere delikat erstatning for bambus, med bonusen af røde vinterbær. Rødlige nye blade modner til blågrønne når de prangende blomsterknopper  formes og begynder at blomstre. I koldere klimaer kan planternes blade falde i vinteren. I varmere områder rødmer bladene om vinteren.

Himmelsk bambus gør det godt, under træer i tør skygge, men de trives og udarter sig bedst i fugtig, frugtbar, godt drænet jord.

I 1999 tog jeg, som den første, denne plante til Danmark, for at sælge dem i mit havecenter. Den gang kaldte jeg dem for ‘Italiensk skønhed’ Begge navne er meget sigende for hvor fantastisk denne plante er.

Lys

Halv sol  / fuld sol

Højde

1,5 meter

Bredde

1 meter

Blomster farve

Hvide

Sæson styrker

Farverige blade, Hvide blomster højsommer

Styrker

Elegant, tørketålende, tæt rodnet, blomsterrig

Særlige funktioner

Tiltrækker fugle, lav pleje niveau, ingen sygdomme eller skadedyr

‘Sizzling Pink’ Frynseblomst

‘Sizzling Pink’ frynserblomst er et godt eksempel på en blomstrende busk, der også har et spektakulært vinter løv. Den byder på klynger af lyserøde blomster fra vinter til forår og fantastiske bourgognerøde blade, af og til noget lilla-tonet grønt.

Frynseblomst

Navn: Loropetalum chinense ‘Sizzling Pink’

Størrelse: Til 1,5 meter høj og 1 meter bred

Bonus: Brug denne frynserblomst som baggrund for at henlede opmærksomheden på dine yndlings pink-eller hvidblomstrende stauder.

Lys

Halv sol  / fuld sol

Højde

1,5 meter

Bredde

1 meter

Blomster farve

Pink

Sæson styrker

Farverige blade, Pink blomster hele sommeren

Styrker

Tætvoksende, tæt rodnet, blomsterrig

Særlige funktioner

Lav pleje niveau, ingen sygdomme eller skadedyr

‘Dart’s Gold’ Blærespiraea

‘Dart’s Gold’ blærespiraea byder på guldgrønne blade, der er så gule i foråret, at nogle mennesker, på afstand forveksler den med forsythia! Ligesom ‘Diabolo’, er denne sort også meget hårfør.

Navn: Physocarpus ‘Dart’s Gold’

Størrelse: Til 1,5 meter høj, 2 meter bred

Physocarpus opulifolius ‘Darts Gold’

Hvis solen ikke skinner, så gør ‘Darts Gold’ i hvert tilfælde

Blærespiræa

Få buske er nemmere at dyrke end blærespiraea. Denne nordamerikanske planteart tåler et væld af vejrforhold og angribes stort set ikke af hverken skadedyr eller sygdomme. Andre sorter har løv i nuancer af grønne og gule.

Blærespiraea er en hurtigt voksende og bliver en fremragende stor, og tæt hæk. Det kan udsættes få et pulverformet lag af meldug, især i længere perioder med vådt vejr, men det er ikke noget der skader planten. Ellers har den ikke nogle svagheder

Lys

Halv sol  / fuld sol

Højde

1,5 meter

Bredde

2 meter

Blomster farve

Hvide

Sæson styrker

Farverige blade, Hvide blomster højsommer

Styrker

Hjorte resistent, Tørketålende, tæt rodnet, blomsterrig

Særlige funktioner

Tiltrækker fugle, Lav pleje niveau, ingen sygdomme eller skadedyr

Euonymus fortune ‘Emerald´n Gold’

‘Emerald’ n Gold ‘Krybende benved er en vidunderlig stedsegrøn plante, velegnet til at tilføje farve til skyggefulde områder af haven. De friske grønne blade er dekoreret med en bred gul kant, der får sig en lyserød eller bourgogne farve hen på vinteren. Hvis du planter den op mod en mur, kan den klatre, som var det en vinstok.

Gulbroget benved

Navn: Euonymus fortunei ‘Emerald’ n Gold ‘

Størrelse: Op til 1 meter høj, 3 meter bred

Bonus: Der findes mange forskellige sorter; kig efter typer med blade af forskellig størrelse, andre farvekombinationer på blade og meget mere.

Lys

Skygge / Halv sol / fuld sol

Højde

1 meter

Bredde

3 meter

Blomster farve

Gulligt-hvide

Sæson styrker

Farverige blade, stedsegrøn

Styrker

Hjorte resistent, Tørketålende, tæt rodnet, bunddækkende

Særlige funktioner

Tiltrækker fugle, Lav pleje niveau, ingen sygdomme eller skadedyr