5 gode stauder til fuld skygge

Nogle haveejere er tilbageholdende med at plante skyggegivende træer og buske, fordi de føler, at skyggen er for svær at arbejde med på lang sigt. Områder med fuld skygge i din have begrænser bestemt dine muligheder, hvad angår nogle populære planter, men da interessen for naturalistisk landskabsarkitektur er steget, så er interessen for skyggebede også steget, og de fleste havecentre har nu et bredt udvalg af planter, der er egnet til de skyggefulde miljøer.

Her er 5 anbefalelsesværdige stauder til fuld skygge:

Fjerbregne (Athyrium filix-femina)

En af de mest populære og tilpasningsdygtige naturlige bregner. Den smukke Fjerbregne trives godt i såvel en veldrænet jord som i en fugtig eller våd jord i fuld eller delvis skygge. De er mere tolerante over for tørke end andre bregner, men kan visne tilbage, hvis det bliver for tørt, for længe, dette er dog for at dukke op igen den efterfølgende sæson. Fjerbregner giver rede materiale til mange fuglearter. Andre stærke bregner er: Canadisk Venushår (Adiantum pedatum), Strudsvinge (Matteuccia struthiopteris).

Canadisk akeleje (Aquilegia canadensis)

En anden populære skyggeplanter, Canadisk akeleje, hvis farverige og talrige blomster, tiltrækker sommerfugle og og andre insekter i forsommer. Canadisk akeleje laves let ved frø, også frø fra egen produktion. Sår du frø fra egen produktion, opnår du forskelligartede farver på mange af planterne, og ikke nødvendigvis de samme år efter år. De spreder sig let fra frø og har attraktivt løv, når blomsterne er væk. De foretrækker en veldrænet jord og fuld eller delvis skygge.

Julerose (Helleborus niger)

Blomster af Juleroser er et velkomment syn, når de blomstrer i den sene vinter frem til det tidlige forår, nogle gange endog mens jorden stadig er dækket med sne. Forskellige sorter af hellebore-planten tilbyder et vidt spænd af blomsterfarver, fra hvid til sort. En af de flotteste blomster i havens skygge områder, Helleborus orientalis, hvis blomster ofte er duftende og holder i lang tid. Bortset fra dejlige og usædvanlige blomster har Helleborus planten attraktivt grønne blade, der er et æstetisk syn i landskabet. Når de er etableret, er plejen af Helleborus minimal.

Tips til dyrkning af Hellebores: Når du planter fra frø eller deling, skal du placere Helleborus i veldrænet, humusholdig jord på et helt eller delvist skyggefuldt sted. Helleborus har ikke brug for mere end et par timers lys om dagen, og vokser med stor succes i skyggefulde områder.

 Vild ingefær / Canadisk hasselurt (Asarum canadense)

Vild ingefær er ikke relateret til dets asiatiske navnebror, hvad angår sine krydderi egenskaber. Selv om at den umiddelbart smager ligeså, skal man ikke forlade sig til at bruge den til madlavning. Vild ingefær attraktive hjerteformede blade og en ret usædvanlig blomst. Det kræver dyb skygge og foretrækker humusrig, fugtig jord. Du kan købe dem som frø og selv lave planter, de er lette at få til at spire.

Skovasters / Hvid asters (Aster divaricatus)

Selvom asters er bedst kendt som solelskende planter som den smukke Høstasters (Aster novae-angliae), er der et antal arter, der foretrækker fuld eller delvis skygge. Skovastesr er den mest fremtrædende af disse. Den giver store mængder af hvide blomster, der ligner små tusindfryd i seks uger eller mere i sensommeren og det tidlige efterår. Skovasters er især gode planter for i haver med tør skygge, da de er ekstremt tørke tolerante. Som solelskende asters, så tiltrækker skyggeelskende asters også sommerfugle, bier og andre pollinatorer til blomsterne. Denne insektbuffet tiltrækker så fugle, der også strømmer til frøene sidst på efteråret og tidlig vinter. Andre store skov aster inkluderer Hjertebladet Aster (Aster cordifolius), Sommerens farve (Aster lateriflorus) og Storbladet asters (Aster macrophyllus).