Galler på bøg

Bøgegalmyg

Galmyg på bøgFor tiden ser man mange steder nogle underlige spidse vækster / galler på bøgebladene. Det er dekorativt, men mange syntes også at det ser skræmmende ud, da de fremkommer i enorme mængder, og man derfor frygter at ens bøgehæk skal dø af angrebet. Væksterne / gallerne som vi oplever, er resultatet af bøgegalmyggens æglægning. Selve bøgegalmyggen er meget små, kun få mm. lange myg, som vi kun sjældent får øje på.

Bøgegalmyggens æglægning resulterer i de eliptiske, spidse, træagtige galler på oversiden af bøgebladene. De er 4-10 mm høje, og indeholder en larve hver. Det siges at de slanke galler indeholder hanner og at de mere runde galler, indeholder hun larver. Jeg har nu ikke lige set efter om det passer! De sundeste galler falder af bladene inden vinteren, og overvintre i jorden.

Blade der er angrebet af galmyg producerer lidt mindre næring til planten end ikke angrebne blade. Men forskellen er så lille at kun ved meget kraftige angreb, flere år i træk, betyder noget for plantens overlevelsesevne.

Mikiola fagi

Mikiola fagi er navnet på denne skabning. De tynde er hanner og de buttede er hunner.

Så nyd bare et af naturens egne kunstværker, og lad være med at forsøge at bekæmpe galmyggene, for dels vil det ikke lykkedes, og dels er det ikke nødvendigt.