Glasbær

Callicarpa bodinieri 'Profusion' bær er meget iøjefaldende i oktober - november

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ bær er meget iøjefaldende i oktober – november

De, nærmest kunstigt udseende, glasagtige lilla bær, får Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’ til at være helt unik. Bærrene viser sig i oktober og sidder på busken i 2-3 måneder, alt efter vejr og vind.

Glasbær, som den hedder på Dansk, trives i næsten alle jordtyper, så længe jorden er veldrænet. Den bliver pænest hvis den får godt med sol, men trives også i halv skygge.

De matte, tilspidsede ægformede, mørkegrønne blade, kan få lidt kobber farvede nuancer i efteråret, inden løvfald, men de når det ikke altid. Den får små toppe af sartrosa blomster uden duft. De lilla bær bliver 2-4 mm i diameter. Bærrene er ikke giftige.

Trives busken godt, vokser den godt til, og bliver derfor ikke grim af at du klipper grene af, med de dekorative bær. Stil dem evt i vand med lidt glycerin i, så kan de, hvis de tages tidligt, holde væsentlig længere.

Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’ , Glasbær, kan fryse lidt tilbage, men sjældent mere end at den hurtigt vokser ud over det igen.

Nok mest på grund af at den ikke gør sig særligt bemærket i de måneder, hvor flest benytter haven, en det aldrig blevet et stort hit i Danske haver og havecentre. Men prøve eventuelt at placere den i et centralt bed med sommerblomstrende stauder, roser eller lignende. Så vil Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’ gøre sit til at disse bede kan nydes lidt længere.

Callicarpa bodinieri 'Profusion', blomsterne er dekorative, men sidder ofte lidt hengemt bag bladene

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’, blomsterne er dekorative, men sidder ofte lidt hengemt bag bladene

Callicarpa bodinieri 'Profusion', er en frodig busk, der kræver sin plads, hvis den ikke holdes lidt tilbage

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’, er en frodig busk, der kræver sin plads, hvis den ikke holdes lidt tilbage

Callicarpa bodinieri 'Profusion' får flotte efterårsfarver, især hvis den står på en solrig vokseplads.

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ får flotte efterårsfarver, især hvis den står på en solrig vokseplads.