Gode luftrensere til hjemmet

De bedste luftrensende planter til dit hjem 

Indendørs luftforurening

At bo i en energieffektiv, moderne bygning kan have utilsigtede bivirkninger. En af disse bivirkninger er mindre luftstrøm. Mangel på luftstrømmen giver mulighed for at indendørs luftforurening opbygger og forårsager sundhedsmæssige problemer som astma.

Faktisk kan moderne møbler, syntetiske byggematerialer, og i særdeleshed tæppe bære flere kemikalier end forventet. Disse kemikalier kan udgøre op til 90 procent af den indendørs luftforurening.

Planter til undsætning

Der har gennem tiderne lavet mange undersøgelser om stueplanter og deres evner til luftrensning. Mens planter har mindre effekt end materialistiske luftrensere, er de mere naturlige, omkostningseffektive, og virker mere terapeutiske.

Planter er også kendt for at:

  • øge humør og produktivitet
  • forbedre koncentration og hukommelse
  • reducere stress og træthed

Vi anbefaler at du placerer mindst 5 af de her nævnte planter pr. 100 m2 bolig. Nogle planter er bedre til at fjerne visse kemikalier end andre, så brug helst flere forskellige planter. Husholdningskemikalier kommer fra objekter og materialer som:

  • tæpper
  • lim
  • ovne
  • renseopløsninger
  • syntetiske materialer, såsom plast, fiber, og gummi
  • computere, mobiltelefoner, tv skærme m.fl.

Overvej, før du køber en plante

Hvis du har kæledyr som katte og hunde, skal du lige være opmærksom på at nogle  af disse planter kan være giftige for dem. Spørg personalet i dit lokale havecenter om husdyr- og allergi-sikre planter. Du kan også slå op på nettet og finde ud af hvilke planter der er er giftige for dyr på giftige og ikke-giftige planter side ASPCA .

En stigning i planter kan også påvirke fugt og fremme skimmelvækst. Du kan forhindre dette ved at lade vandet løbe i en underskål eller en bakke, fjerne overskydende vand regelmæssigt. Dæk toppen af ​​jorden med spansk mos eller akvarium grus kan også være med til at hindre skimmel vækst.

Planter, der er nemme at passe

For folk, der ønsker at afprøve deres grønne tommelfinger først, kan disse planter være for dig. Mens de ikke kræver daglig pleje, vil de fleste af dem trives bedst, hvis de får gødning én gang om måneden.

Væddeløber – Billede er venligst udlånt af Floradania

Væddeløber (Chlorophytum comosum)

Også kendt som luft planter, væddeløber planter vokser hurtigt og ser godt ud i ampler. Nogle gange vil de få smukke hvide blomster.

Chlorophytum har mere end 200 arter og mange af dem kan overleve lidt glemsomhed fra os.

Plante pleje: Vand dine væddeløbere to til tre gange om ugen.

Ikke-giftige: For børn eller dyr.

Eliminerer: formaldehyd, xylen

DRACÆNA – Billede er venligst udlånt af Floradania

Dracaena

Dracaena er en drøm for nybegyndere indenfor stueplanter. Denne store gruppe af stueplanter kommer i alle former, størrelser og farver. Vælg mellem den høje majs plante, som har interessante markeringer, eller regnbuen plante, som kommer i lys lilla.

Plante pleje: Hold jorden fugtig, men ikke klæg, da for meget vand vil kvæle denne plante.

Skadelig for dyr: Din kat eller hund kan kaste op, savle mere, eller har udvidede pupiller, hvis de spiser Dracaena.

Eliminerer: formaldehyd, xylen, toluen, benzen, trichlorethylen

Del på Pinterest

Guldranke (Epipremnum aureum)

Også kendt som djævelens vedbend. Denne plante kan være så tæt på, som planter nu kan, på at være uforgængelig. Den blomstrer i en række forskellige tilstande og kan vokse op til 3 meter lang. Denne plante betragtes som en af ​​de mest effektive indendørs luftrensere til at fjerne toksiner.

Plante pleje: Vand, når jorden er tør. Du kan trimme slyngtråde når planten bliver for stor.

Giftig for dyr: Lad ikke katte og hunde spise af denne plante (deres egen intuition ved det nu godt allerede, så du behøver ikke være nervøs.

Eliminerer: formaldehyd, xylen, toluen, benzen, carbonmonoxid, og flere

Krysantemum – Billede er venligst udlånt af Floradania

Krysantemum (Chrysanthemum morifolium)

Blomstrende krysantemum er, udover at være rigt blomstrende og en fryd for øjet, også effektive til luftrensning. De er gode til at fjerne toksiner samt ammoniak.

Forkæl dig selv med en frisk potte jævnligt, da denne blomst kun blomstrer i omkring seks uger og fordi at det er blomsterne, som renser luften.

Plante pleje: Kontroller jordens fugtighed hver anden dag, og hold den fugtig.

Giftig for dyr: Lad ikke katte og hunde spise af denne plante (deres egen intuition ved det nu godt allerede, så du behøver ikke være nervøs.

Eliminerer: formaldehyd, xylen, benzen, ammoniak

Planter, der har brug for lidt ekstra kærlighed

Disse luftrensende planter er ideelle for folk, der har lidt grønne fingre. De kræver alle gødning en gang om måneden, samt ekstra pleje ligesom dug eller ompotning.

Bjergpalme – Billede er venligst udlånt af Floradania

Bjergpalme (Chamaedorea seifrizii)

Denne robuste plante er kendt for sin elegance og højde. Den kan lide lys, men ikke direkte sollys, og har præferencer om dens pleje. Bjergpalme kan også svede en sund dosis af fugt ud i luften, hvilket gør det en velkommen plante bl.a. i de tørre vintermåneder.

Plante pleje: Hold jorden fugtig. Placere bjergpalmer, hvor luften cirkulerer frit, og tåge lejlighedsvis at forhindre spindemider.

Ikke-giftige: Bjergpalmer er sikkert at holde i et hus med kæledyr.

Eliminerer: formaldehyd, benzen, carbonmonoxid, xylen, chloroform, og mere

Vedbend, småbladet efeu (Hedera helix)

Denne stedsegrønne slyngplante er godt tilpasset til indendørs forhold. Forskellige sorter vil foretrække forskellige lys situationer, fra lys, indirekte lys til svagt beslyste rum. Det vil se særligt maleriske ud, i en hængende kurv i eller omkring din vindueskarm.

Plante pleje: Vand generøst under vækst, men overvand ikke i løbet af vinteren.

Giftig for dyr og mennesker: Selv den småbladede efeu trives næsten overalt, er det kendt for at forårsage problemer hos hunde, husdyr og mennesker, når den spises. Kemikalierne i saften kan også forårsage alvorlig eksem hos mennesker, især dem med følsom hud.

Eliminerer: benzen, carbonmonoxid, formaldehyd, trichlorethylen, og mere

Gummiplante – Billede er venligst udlånt af Floradania

Gummiplanter (Ficus elastica)

Gummiplanter er stedsegrønne træer fra Indien. Deres rødder vokser opad og bliver ofte sammenflettet omkring plantens stammen, danner interessante figurer. Disse planter elsker lyse, filtreret lys og en lidt opmærksomhed nu og da.

Plante pleje: Vand moderat for at holde jorden fugtig, især om vinteren. Beskær bladene og tørre dem af, for at holde dem støvfri.

Giftig for dyr: Lad ikke katte og hunde spise af denne plante (deres egen intuition ved det nu godt allerede, så du behøver ikke være nervøs.

Eliminerer: carbonmonoxid, formaldehyd, trichlorethylen og mere

Læs meget mere om stueplanter på https://plantiana.com/.