Gode planter og træer til skygge

gode planter og træer til skygge

Gode planter og træer til skygge

Har du et sted i din have, der ikke får sol, men alligevel gerne vil have et træ eller en større busk, eller søger du et godt træ til at levere lidt skygge i dit favorithjørne i haven, så har du her nogle gode forslag:

Jeg kan godt lide at være lidt langsigtet i mine råd til plantevalg. Så hvorom vi er i en periode med mildere vintre, så er vi altså stadig i en klimazone, hvor der kan komme kolde vintre igen. Så hvis du vil være helt sikker på at det er et langvarigt godt valg, skal du lige tænke over at vælge plantearter, der er hjemhørende i klimazoner, der ligner vores.

Når du vil have et skyggetræ, vil du højst sandsynligt gerne have det i går! Derfor kan du overveje et relativt hurtigt voksende træ eller bare at plante i relativt store størrelser.

Skyggegivende træer

Kun få arter er lige så imponerende eller solidt som et egetræ, og dem med brede kroner skaber smuk sommerskygge. Rødeg (Quercus rubra) er et klassisk valg, der udover at tåle og give skygge, også leverer nogle helt fantastiske efterårsfarver. I områder, med tungere jord, er bedre valg af egetræ Sumpeg (Quercus palustris), der vokser op til ca. 22 m. høj og bred.

Et mere sjældent, men i den grad spændende valg kunne være Freeman Ahorn (Acer x freemanii), der tilbyder en bred, skygge-skabende krone og meget smukke efterårsfarver.

Et rigtig godt valg til et stedsegrønt skyggetræ Weymouth fyr (Pinus strobus), der, på trods af sin størrelse, ser let og fejende elegant ud. Dens bløde nåle er blågrønne, og når de ældes, udvikler den en krone op til 6 m bred.

Skyggetålende træer

Hvis du ønsker at plante nogle træer i et skyggefuldt område i din have, er her et par muligheder at overveje. Disse træer, ikke bare tåler skygge, de trives også godt i skyggen. Mange af de skygge tolerante træer er mindre træer, der normalt vokser i underskoven. De klarer sig bedst i let skygge eller i ”vandrende skygge” eller på et voksested med morgensol og eftermiddagsskygge.

Til disse områder kan jeg blandt andet anbefale de smukke dekorative japanske ahorn (Acer palmatum) med strålende efterårsfarver, blomstrende Kornel (Cornus florida) med dets rigelige blomster og arter af Kristtorn (Ilex spp.), Der tilbyder skinnende blade, hvide blomster og lysende røde bær.

Overvej også Hjertetræ (Cercidiphyllum japonicum), der udover deflotte og varierende bladfarver rennem sæsonen, også brillerer ved en skøn duft fra bladene i efteråret. En anden god mulighed er Alleghenybærmispel, også bare kaldet Bærmispel (Amelanchier laevis) der har mange højtider gennem sæsonen, først med et overvældende flor af hvide blomster, så med de flotte grønne blade med nuancer af kobber, i sensommer store mængder af mørkeblå, nærmest sorte bær, der både kan anvendes i syltetøj og i smoothie, for til sidst at slutte af med de mest fantastiske efterårsfarver.

God arbejdslyst 😊

Se disse og mange andre gode planter på godeplanter.dk