Godt gennem tørke periode

Planter der står i skygge behøver mindre vand end dem der står i solen. Skygge kan alternativt skabes med en parasol eller mere permanent, som her en pergola eller med træer i haven.

En tør græsplæne er en trist græsplæne

Der er intet værre end en tør græsplæne. Synes er trist og gråt, og det giver alt andet end liv til din have. Selvom somrene i Danmark har været lange og varme de seneste år, er der stadig råd at hente, når det kommer til at få din græsplæne gennem tørke. Det er nemt at være haveejer, når det er regnvejr. På den måde bliver plænen vandet helt af sig selv. I tørkeperioder skal du derimod selv sørge for at vande din græsplæne. Nogle steder er der vandingsforbud under tørkeperioder, så sørg derfor for ikke at lade noget af din vand gå til spilde. Når du vasker grøntsager eller andet, så hav en balje i vasken, så du samler det brugte vand. Vandet kan sagtens bruges til at vande græsplænen, så lad det ikke gå til spilde.

Desuden kan du med fordel vande din have morgen eller aften. Vander du din have midt på dagen, vil solens stråler hurtigt tørre vandet ud. Undgå derfor at din vanding fordamper helt, ved at vande haven om aftenen eller morgenen, når solen ikke står højt på himlen.

Det er sundt for både planter og sindet at vande i have med en vandkande

Prioriter planter og blomster

Selvfølgelig kan du gøre lidt ekstra for at komme en tør græsplæne til livs under en tørke, men faktisk er det vigtigere, at du prioritere resten af din have. Når regnvejret vender tilbage, skal din græsplæne nok blive grøn og frodig at se på igen. Start derfor med at vande dine blomsterbede og planter, før du vander din græsplæne. Udover vand er der en anden ting, som er helt essentiel for at redde din have i tørken, nemlig skygge. Få så meget ud af din skyggeplads som muligt, og flyt alle de potter og krukker med planter ind i skyggen som overhovedet muligt. På den måde skåner du dine planter mod direkte sollys. Har du godt med have plads, kan du også skabe din egen skygge. Sæt en parasol eller et solsejl op, hvor dine planter kan få lov at stå under tørkeperioder. Det vil du takke dig selv for i længden.

En anden vigtig prioritering er dine nye planter. De nye planter, også træer og buske, har endnu ikke slået dybe rødder og er mere skrøbelige end de gamle og solide planter. Hos de gamle planter ligger rødderne så dybt, at jorden er fugtig, og de kan derfor overleve længere under tørken. Et god trick for at tjekke jordens fugtighed, det sted hvor du skal vande, er at stikke en finger i jorden. Hvis jorden er tør 5 cm nede, er det tid til at vande. 1-2 kander vand til nye buske og træer hver uge, burde være nok til få din have godt igennem tørken. Det er slet ikke så kompliceret endda, det kræver bare, at du ved hvad du gør, og bruger det vand du har til rådighed klogt.

Planter i skygge tørrer langsommere ud end dem der står i solen

Sådan får du hjælp til at få din have gennem tørken

En have er en gave. Som haveejer er man heldig, fordi man har sit helt eget stykke natur tæt ved sig, som man kan gøre med, hvad man ønsker. Omringet af grønt kan man kun blive glad, og det er oplagt at bruge sine dage i haven, når vejret er til det. I haven kan børnene lege, de voksne slappe af, og gæster kan inviteres på grill og sjov. Dog er det ikke lutter lagkage at være haveejer. En have er levende, og dermed har den også brug for at blive passet og plejet godt. Dette kan være svært at få tid til i en travl hverdag. Især hvis man har børn, er det ikke altid lige let at sætte hele dage af til plejning af haven.

Heldigvis findes der steder, hvor du kan få hjælp til at få styr på haven i en travl hverdag. Hos HandyHand kan du nemt og hurtigt få hjælp til havearbejdet og meget andet af privatpersoner. Du kan selv oprette de opgaver, som du søger hjælp til, samtidig med at du kan finde en oversigt over de HandyHandere, som har de kompetencer du søger. Så er det slut med at have dårligt samvittighed over uklippede græsplane.

Rigtig god arbejdslyst. Nyd haven og nyd vejret, som det nu er