Græsplæne med omhu

Græsplæne
Græsplæne

En græsplæne skal ikke klilppes for kort. Det stopper røddernes vækst

At dyrke en sund græsplæne, der kan håndtere op-og nedture i en vækstsæson er ikke så svært. Overvej disse vaner som et udgangspunkt for din plænepleje. Det er let og vil ikke tage alt din tid og penge.

Klippe højde: At klippe græsset for kort svækker planterne. Det kan skade toppen af planten, hvor væksten finder sted, og skaber en vektor for at holde ukrudt væk. Klip så højt som muligt, for at gemme fugt og kulhydrat reserver, så er græsplanterne bedre i stand til at overleve perioder med tørke, sygdom og andre belastninger. Hvis du holder en længere græsplæne (7-9 cm) giver du græsset mulighed for maksimal fotosyntese og til at overvinde ukrudtsvækst.

Have realistiske forventninger til din græsplæne udseende, undgå betingelser, der tiltrækker ukrudt og skadedyr, og overvåg altid niveauet, så et udbrud ikke bliver en overraskelse. Brug passende bekæmpelse og forebyggelse, og kun hvis det er nødvendigt med kemiske pesticider, ellers brug økologisk ukrudts bekæmpelse.

Vand mindre: Græsplæner skal vandes dybt og sjældent at fremme dyb forankring. Græs vænner sig hurtigt til overvanding. Græssets rødder stopper dybde væksten i søgen efter vand, i stedet holder de sig i overfladen, hvor vandet er. En græsplæne uden et stærk, omfattende rodsystem er modtagelige for ukrudts angreb, og vil være langsom eller ikke er i stand til at finde vand/fugtighed når der er tørkeperiode.

Kompost: Selv hvis du ikke har et organisk plænepleje program, skal du overveje at prøve topdressing med kompost så ofte som muligt. Tilføjelse af kompost vil opbygge og berige din jord og på sigt, skabe de nødvendige betingelser for at græsset kan brødføde sig naturligt. En sund jord kan naturligvis skabe de næringsstoffer, som græs kan vokse i, hvilket gør gødskning med kunstgødning unødvendigt. Næringsrig jord er nøglen til at dyrke en sund græsplæne og kompostering er den bedste måde at lave denne jord.

Stress ikke græsset: Planter er svagere under visse faser i væksten og på forskellige tidspunkter af sæsonen. Stress ikke græsplænen med plæneluftning, overdreven klipning, tung trafik, eller anden unødvendig slid i disse perioder. Når græsplæner bliver stresset, er det modtagelig for ukrudt, sygdomme og andre skadedyr. Du skal heller ikke lade dig stresse. En tør, udbrændte græsplæne vil komme tilbage efter næste regnperiode. Døde pletter kan altid repareres. Sæsoner kommer og går. Det er kun græs, og selv om at naboens græs til tider ser grønnere ud, så har han de samme udfordringer og syntes det samme om din!