Guide: Sådan gør du haven mere personlig og indbydende

Annonce fra VidaXL

Hvis din have primært består af en terrasse og græsplæne, så er der mange måder du kan opgradere den på. Din have er en del af dit hjem, hvor mange timer bliver brugt, når vejret er godt, sammen med venner og familie. Når du sørger for at indrette din have ud fra din personlige stil og de elementer, du godt kan lide, så vil du stensikkert nyde din have mere.

Her på siden giver vi en masse gode råd til, hvordan du nemt kan forvandle haven til dit nye yndlingssted og derved få mange flere gode stunder.

Investér i lækre møbler til din terrasse

Havemøbler er en stor del af indtrykket i din have og på terrassen. Med et bredt udvalg af produkter, stilarter, materialer og farver kan havemøbler tilføje karakter og skabe en hyggelig atmosfære.

Gamle og slidte havemøbler kan derimod både være ukomfortable at bruge og sende et ikke-indbydende signal. Du kan derfor med fordel udskifte dine gamle møbler til nogle nye, flotte varianter. Ønsker du en hyggelig lounge-stemning, så kan du finde et loungesæt med en havesofa, stol og bord, eller du kan lave din egen pallesofa.

Med de helt rette havemøbler kan du altså fremhæve din personlige stil og invitere til afslapning og samvær under åben himmel.

Tænd for lanterner, lyskæder og havelamper

Hyggelig belysning kan være med til at skabe en afslappende og indbydende stemning, hvor du kan sænke skuldrene. Når solen går ned, og mørket falder på, kan det rigtige valg af udendørsbelysning forvandle din have til et magisk sted. Særligt lanterner, lyskæder og havelamper er populære produkter til haven, som du kan få i mange forskellige størrelser, materialer og prisklasser.

Hvis du tænker, at det lyder som en dyr investering, så kan det modsatte faktisk være tilfældet. For belysning kan fås til en ganske overkommelig pris, og hvis du køber dem med solcelle-funktion, er de både energi- og miljøvenlige. Disse oplades automatisk i løbet af dagen ved hjælp af solenergi og lyser op om aftenen uden behov for ledninger eller ekstern strømkilde. Nemmere bliver det ikke.

Lav afskærmning og dekorationer med havehegn

Et havehegn kan have mange fordele, som du endnu har til gode at udforske. Først og fremmest kan et havehegn give mere privatliv i haven, hvis du har nogle åbne områder ind til naboen eller ud til vejen. Derudover kan et flot havehegn i bambus eller træ være med til at lave naturlige opdelinger i haven mellem eksempelvis terrassen og græsplænen eller mellem et bålsted og trampolinområde.

Dit havehegn kan fås i mange forskellige materialer, hvoraf nogle er mere æstetiske end andre. Overvej formålet med havehegnet og vælg et materiale, der passer til dit behov og din personlige stil. Du kan finde dit foretrukne havehegn hos vidaXL.

Du kan tilføje yderligere æstetiske elementer til dit havehegn ved at placere klatreplanter eller hængekrukker med blomster langs hegnet for at skabe en levende og farverig effekt.

Husk legetøj og underholdning til børnene

Intet signalerer mere personlighed i haven end børn og deres legetøj. Du kan altså med fordel lade dine børn boltre sig i haven på en rutsjebane eller i en sandkasse og lade dem gå på opdagelse i naturen.

Dine børn kan også få mange timer til at gå med et gyngestativ eller badebassin i haven på en varm sommerdag. Har du en baby på under et år, kan du anskaffe dig et UV-telt, så du kan benytte haven, selvom din baby ikke må opholde sig i solen.

Børn elsker at gemme sig og udforske nye ting. Du kan derfor også lave et gemmested i haven, som dit barn kan have for sig selv — enten bag en busk eller oppe i et træ. Haven vrimler med dyr, og dit barn vil højst sandsynligt synes, det er spændende at opdage de mange små kryb eller fugle, som de kan se. Du kan derfor sikre mere dyreliv i haven ved at plante vilde blomster eller installere nogle fuglehuse, så I sammen kan blive klogere på forskellige fuglearter.

Gør haven grønnere med blomster, planter og grøntsager

Blomster, planter og alt grønt i haven er ikke blot godt for biodiversiteten, det er også indbydende at kigge på, hvis det bliver holdt pænt i løbet af sommerhalvåret. Blomster og planter kan give masser af farve og personlighed til en ellers udelukkende grøn have, og de kan være med til at sikre biernes overlevelse, da de lever af nektar og pollen. Vælg dine yndlingsblomster til haven, og placér dem et sted, hvor du kan få glæde af dem dagligt.

Med drivhus og højbede til dyrkning af diverse grøntsager og frugter, kan du blive delvist selvforsynende af dine yndlingsråvarer. Hvis du ønsker at starte et nemt sted, så prøv at dyrke agurker, tomater og peberfrugt i drivhuset og jordbær, squash, kartofler og grønkål i højbedene.