Halloween Græskar

HYGGE & UHYGGE I HAVEN

Tag børnene med i haven, og dyrk selv græskar til næste år

Halloween, efterårs hygge for hele familien.

Med Halloween bag os, ærgre du dig måske over at du ikke havde lavet dine egne græskar, måske fordi du, ligesom mange andre, var ude i sidste øjeblik, søgte en eller flere butikker, blot for at opdage, at de ikke var til at opdrive, eller måske fordi at det vil give dig selv og børnene endnu mere glæde ved Halloween. Tænk en god kvalitetstid det kan være, at lade børnene så deres egne Halloween græskar, og sammen med dem, passe og pleje planterne, indtil det kulminere med store, flotte og “selfmade” græskar til Næste Halloween.

For at sikre, at du kan høste dine egne Halloween græskar fra køkkenhaven, i modsætning til at hente fra hylderne i supermarkedet, til næste år, kan du allerede nu starte planlægningen.

At dyrke, udhule og pynte græskar, er sjovt for hele familien.

Historisk, har græskar været en vigtig kilde til mad i de kolde vintre, med græskar undgik mange af de tidlige bosættere, i USA, en potentiel sult.

Forskellige græskar typer

Afhængigt af hvad du vil, og hvor meget plads du har, kan græskar varierer i størrelse og vægt, med monstre der vejer mere end 500 kg! Du kan dyrke mindre græskar, såsom ‘Windsor’, som kun når op på 15 cm i diameter, hele vejen op til den enorme ‘Dill Atlantic Giant. En af de mest almindelige græskar sorter er ‘Jack Of All Trades’, som er en traditionel græskar, perfekt til udskæring og tilberedning.

Hvornår er det bedste tidspunkt at dyrke græskar?

Mens det sene forår kan være dedikeret til at plante sommerblomster, skal også græskar plantes på dette tidspunkt. De har brug for varme dagtemperaturer på omkring 18-30 C nattetemperaturer ned til 16 C.

Hvor er det bedste sted at dyrke græskar?

Græskarkerner kan sås allerede i april og maj indendørs med varme og derefter, når temperaturen er god, plantes udenfor.

Hvis du ønsker at vente, og så dine græskar frø direkte udenfor, bliver du nødt til at vente indtil slutningen af maj eller begyndelsen af Juni. For at give dem den bedste start, kan du starte frøene under mistbænk, eller en glaskuppel.

Eller du kan købe unge planter, klar til at plante udenfor i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, når temperaturen er rigtig til det.

Med hensyn til at høste dine græskar, skal du vente indtil den ydre hud er hærdet, og frugterne, synligt, begynder at knække nær stilken. Forbered dine græskar til en lang pyntesæson, for at sikre, at dine græskar klarer sig gennem hele Halloween sæsonen.

I kan let lave en flot “græskar mark” derhjemme.

Hvordan kan jeg dyrke mine egne græskar?

Begynd med at så frøene på deres side i små potter, fyldt med kompost, ca. 2,5 cm i dybden. Forsegl potterne i en plastikpose og holde dem ved en temperatur på omkring 30C i 5-7 dage, og de vil spire. Dernæst, lad dem  vokse i ca. 4 uger, således at de er store nok til at blive plantet ud i haven. Processen med at lade græskar til at tilpasse sig de nye udendørs betingelse skal være gradvis – mellem 7-10 dage før omplantning.

Jorden skal være veldrænet, men fugt holdende, varm og i sollys, plus læ for kraftige vinde. Plante afstand kan variere fra 90cm til 3m afhængig af sort. Det er en god idé at plante hver græskar plante på toppen af en bunke af jord for at sikre tilstrækkelig dræning. Et par uger efter plantning, kan du begynde at gøde med en høj kali gødning for at fremme blomstring og frugtsætning. Husk, Pleje af græskar er meget lig andre grøntsager.

Hvad kan jeg bruge græskar til?

Der er mange anvendelsesmuligheder for græskar. Her er et par gode eksempler:

Græskartærte

http://www.arla.dk/opskrifter/graskartarte/

http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=7012

Græskarsuppe

http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=14651&sognavn=gr%E6skar%20suppe

http://www.arla.dk/opskrifter/graskarsuppe/

Græskarkage

http://www.arla.dk/opskrifter/krydret-graskarkage/

http://www.udeoghjemme.dk/opskrifter/soedt/kager/graeskarkage-med-appelsinglasur