Haven i juli

Oenothera versicolor 'Sunset Boulvard'

 

Hakke til højbede

Lille hakke beregnet til at arbejde med i højbede

Med fuld gang i vækstsæsonen, og frugt og grøntsager viser sig og blomstre, er det nu tid til at høste nogle afgrøder og forberede sig til næste år.

Hvidløg kan være klar til høst, når omkring 40 procent af bladene har fået farvet bladene brune, mens de centrale blade stadig er grønne. Tør dem ud for et par uger i et varmt, tørt, luftigt sted, så de kan holde sig længere.

Enkelte pære sorter som ‘Juli Dekan’ er ved at være klar, og inden længe kommer også ’Colorée de Juillet’ og ’Clapps Favorite’. Læg dem et køligt og tørt, gerne luftigt, sted, så de kan holde sig længere.

Pyrus 'Clapps Favorite'

Pyrus ‘Clapps Favorite’ er klar til høst snart

Fennikel er en afgrøde, der er bedst, når der sås på dette tidspunkt i sommer. Dette reducerer risikoen for at de går i stok. Så tyndt, direkte i et fint forberedt såbed, og tynd ud, så der er 30 cm mellem planterne.

Kontrollér, at blommetræerne, Eks. ’Victoria’, kan bære vægten af deres afgrøder. Hvis det er nødvendigt, så afstiv de nederste grene. Efter plukning af frugterne, kan beskæring udføres. Tynd ud i grenene, s¨å der kan komme lys og luft ind i træet.

Det er nu det ideelle tidspunkt at dele skæggede iris (Iris germanica). Blomstringen kan falde efter tre eller fire år. Grav en klump op, skær rådne dele væk og skær unge jordstængler i korte sektioner, hver med blade og rødder. Plant igen med 15 cmafstand, som altid, med Iris germanica, helt oppe i jordoverfladen, så kun trevlerøddrene er i jorden.

Høst regelmæssigt søde ærter og andre blomster såsom Rudbeckia hirta sorter, f.eks. ’Marmalade’ , ‘Cherry Brandy’ og ‘Prairie Sun’, både for at nyde dem, men også for at sikre at planterne ikke går i stå allerede nu.

Rudbeckia hybr. 'Marmalade'

Rudbeckia hybr. ‘Marmalade’ er en smuk, og meget blomsterrig staude.

Hvis du har fisk i din dam, skal du sikre dig, at der er nok ilt til rådighed for dem, ved at installere en pumpe. Når temperaturen stiger, er det jo sværere for ilt at opløse sig i vand.

Overvej at tilføje nogle usædvanlige juli farve til haven med Roscoea purpurea eller Oenothera ‘Sunset Boulevard’. Som kontrast til disse røde og orange blomster, kan du plante den dybe blå, meget hårdføre, blomsterrige, Agapanthus ‘Northern Star’.

Månedens plante

Potentilla fruticosa ‘Abbotswood’

Navnet kan være bekendt, og planten har da også været på markedet i mange år. Jeg syntes alligevel at denne Potentilla fortjener en plads i sommerhaven. Den har en særlig lang blomstringstid, helt fra forår til efterår. Potentilla fruticosa ’Abbotswood, trives i tørre eller fugtige jord. Den lave vækstform, gør den særdeles anvendelig til busketter og vedligeholdesfrie hække. Som hjælp til at holde den sund, frisk og vital at se på, kan man, som med de fleste prydbuske i øvrigt, i det tidlige forår, fjerne en tredjedel af de ældste grene tilbage ved basen, hvert andet år.

Potentilla fru. 'Abbotswood'

Potentilla fru. ‘Abbotswood’ er meget anvendelig til hæk og busket.

Potentilla fru. 'Abbotswood'

Potentilla fru. ‘Abbotswood’ er en af havens længst blomstrende buske. Oven i købet ekstremt hårdfør.

Guide til nyttigt udstyr

Højbede fortsætter med at være populær og er genstand for mange spørgsmål. Firmaet Sneeboer har lavet en speciel hakke, der er designet specielt til lugning af højbede, med et 60 cm medium-længde håndtag. Dette gør det nemmere at arbejde på et højbed sammenlignet med en konventionel lang eller kort-håndtag hakke. Skærene starter i det små, lige fra 4 cm-10 cm bredde, hvilket gør det nemt at navigere mellem rækker af tætsiddende planter.