Havens gode krydderurter

Planter til krukker

Det begynder at nærme sig. Frostfrie nætter. Det giver mulighed for at lade krydderurterne indtage krukker, køkkenhave eller bede. For haven skal ikke kun være for øjet, den ideelle have giver også til lugte- og smagssans. Krydderurter er et fantastisk sted at starte sin rejse mod en mere ’spiselig have’ og maden smager bedre med lidt hjemmedyrket kærlighed drysset på toppen. Når du skal købe urter, så kig i din skuffe, hvad du bruger. Er du storforbruger af Herbes De Provence krydderiblanding, skal du have fat i middelhavets udvalg af velsmagende urter som salvie, rosmarin og timian, der behøver de varme sydvendte og solrige pletter i haven. Er haven skyggefuld og maden typisk dansk, bør du gå efter urter fra de nordiske himmelstrøg som persille og purløg.

Køb af krydderurter
Når du handler krydderurter findes alle størrelser og prisklasser lige fra frøposer til to-literspotter. Frøposerne vil ofte give et større afkast end det er muligt selv at forbruge, men det kræver tålmodighed at komme i gang. De store potter, som oftest er det dyreste er næsten klar til brug med det samme. Oftest er den gode, prisvenlige middelvej de mindre potter. Er den egnet til udplantning, skal de små planter nok vokse til ganske hurtigt. Planterne fra supermarkedet kan overleve ved udplantning, men betragt dette som en bonus i friskhed af den købte plante. Det er ikke en sund plante som vil give glæde resten af sæsonen. Gå efter gode, veldyrkede planter.

Placering i haven
Det kan anbefales at holde urterne tæt på terrassen eller huset så man få dem brugt. De fleste urter er gode emner for potter, hvis du giver dem et godt vækstmedium og husker at vande dem regelmæssigt, selv om de tørke tolerante! Hemmeligheden er at vælge en stor nok beholder, der giver god jorddybde. For nogle urter er det vigtigt at have dem solitært i egen potte eller et hjørne hvorfra de må brede sig. Mynte og citronmelisse er særdeles overlevelsesdygtige urter, der gerne breder sig kraftigt. I en potte vil de derfor hurtigt kvæle naboen og i et bed vil de hurtigt fylde det dobbelte – eller mere.

Sæsoner
Nogle urter er flerårige planter, der holder i årevis, andre kun i en sæson eller to. De træagtige urter: salvie, rosmarin og timian er dværgbuske, der lever i årevis. Men de bliver til sidst for træagtige og skal derfor udskiftes. Regelmæssig høst og let beskæring efter vinteren tilskynder til ny vækst, som hjælper med at holde planterne i god stand, og det producerer også unge skud, der er pænere at bruge.

Salvie kan se meget trist ud efter hårdt vintervejr, og timian kan miste bladene, men vær tålmodig. Det producerer snart ny vækst – og så er det tid til at rydde planterne ved at fjerne døde skud og give et let trim.

Persille er en toårig plante. På andenåret producerer det blomster og frø, og planten falder. bredbladet eller fransk persille smager bedre, krøllet persille er mere attraktiv som garnering.

Basilikum er en af ​​de mest populære og nyttige urter, men den er ikke hård og har brug for varme forhold for at trives. De fleste af os vil have større succes på køkkenvindueskarmen eller i en vinterhave og kun flytte planterne udenfor midt på sommeren.