Historiske roser

De Historiske roser er opdelt i to kategorier: sommerblomstrende Historiske roser og remonterende Historiske roser. Sommerblomstrende Historiske roser er de sande Historiske roser af tidlig europæisk oprindelse. Det var disse roser, der spillede en central rolle i udviklingen af David Austins engelske roser. De sande gamle roser består bl.a. af Gallica, damask, Alba, Centifolia og Mosse. Selv om at de kun blomstrer i løbet af forsommeren, med en eller to undtagelser, giver de et fantastisk flor. Mange sorter har en vidunderlig duft, og de er alle fulde af karakter, såvel som de generelt er ekstremt hårdføre og nemme at passe.

Remonterende Historiske roser stammer fra Kina Rose(Rosa chinensis), som havde den unikke evne til at fortsætte blomstringen hele sommeren. De blev indført fra Kina til Europa i det 18. århundrede, hvor de snart var krydset med de sommerblomstrende Historiske roser, for at skabe en gruppe af remonterende Historiske roser, som omfatter China, Portland, Bourbonerne og Hybrid perpetuals. Man kan sige, at de engelske roser nu har afløst disse, selv om der er mange af dem, jeg aldrig håber på, forsvinder fra markedet.

Fakta

LYS: Fuld sol / halv skygge
HØJDE: Fra 0,8 til 2,5 meter
BREDDE: Op til 1,5 meter bred, afhængig af sorten
BLOMSTER FARVE: Gule, Orange, Pink, Rød, Violet, Hvid
BLAD FARVE: Grønne i nuancer
SÆSONEGENSKABER Sommerblomstrende, dekorative grene og frugter i vinterperioden
EGENSKABER Meget hårdføre
SÆRLIGE FUNKTIONER: Tiltrækker fugle, Velegnet til afskæring, Duft, minimum vedligeholdelse

Andre gamle roser

Gallica roser

Gallica roser er formentlig den ældste type af alle haveroser. De blev dyrket af grækerne og romerne. I det 17. århundrede begyndte de hollandske forædlere at avle nye sorter, og senere fortsatte de franske deres udvikling i en meget stor skala. Blandt dem findes nogle meget fine roser med storslået blandinger af farve – især blandt Vinrød, lilla og lilla nuancer – og de har smukke blomster former. Gallica roser er lave buskede planter, hvoraf mange er ganske velegnet til små haver.

Damask roser

Damask roser er en anden meget gammel gruppe af roser, det siges at de oprindeligt blev bragt fra Mellemøsten af korsfarerne. De har som regel en tiltalende elegant vækst, med pæne blade og blomster i åbne luftige klaser. Næsten alle disse sorter er duftende.

Alba roser

Denne klasse går helt tilbage til middelalderen. Deres blomster er begrænset til pink, rosa og hvid, men de har en delikat skønhed ligesom deres flotte grå-grønne blade. Alba er blandt de mest hårdføre roser, de kræver et minimum af opmærksomhed og trives under de mest vanskelige forhold. De tåler delvis skygge bedre end de fleste roser. De er næsten helt sygdomsfri. Lidt beskæring er påkrævet.

Her er de 8 mest anbefalelsesværdige Historiske roser anno 2017:

  •  Alchymist
  • Comte de Chambord
  • Ghislaine de Féligonde
  • Jaqueline de Pré
  • Jaques Cartier
  • Louis Bugnet
  • Rose de Rescht
  • Therese Bugnet