Hjælp haven i sommervarmen

Sådan hjælper du din have til at overleve hedebølgen

Det varme vejr er herligt, men vores haver kan snart blive hårdt ramt af varmen. Her har du

Flydende forfriskninger. Sørg for dine haveplanter får nok vand

Flydende forfriskninger. Sørg for dine haveplanter får nok vand

nogle tips til at holde dine planter lige så glade som dig i sommervarmen.

I de første par uger har vi – og vores haver – absolut nydt varmen. Men med stort set ingen regn i 3-4 uger, den alvorlige udsigt til endnu mere ekstraordinært varme nu i horisonten, er angsten begyndt at vise sig for mange med lidende planter.

En lang tør vinter, og kun lige tilstrækkeligt med regn i maj – juni til at sunde planter har haft en tilforladelig start, efterfulgt af denne varme og tørke. Det har bevirket at nogle planter viser tegn på stress, der kan afhjælpes med nedenstående liste over prioriteter.

 

Planter i krukker er mest sårbare, især små krukker med etårige sommerblomster. Sæt dem tæt sammen et skyggefuldt sted og pas dem der med vand. Når vejret vender normalt tilbage, kan du knibe visne blomster og blade, og sætte dem ud på plads igen.

Rodvander fra Gardena

Rodvander fra Gardena

Forsøg på at anvende vand langsomt, til de stor, ikke flytbare planter. Kameliaer, Hortensiaer, Acer og andre af skovhjemhørende planter, der hader varme rødder. Vand dem med drypvanding eller med rodvander, så vandet siver langsomt ned til rødderne, og vand dem gerne i lang tid af gangen.

Blød frugt og grønsager bør stå højt på listen over prioriteter af planter der skal vandes.En uges tørke for meget, og du risikerer at frugt og grønsager begynder falde af eller mistrives. I det hele taget, så alle planter som du forventer et udbytte af. Det kunne også være dine roser!

Nyplantede træer, buske og stauder vil værdsætte en langsom gennemvædende vanding én gang hver tredje til fjerde dag, for at tilskynde dem til selv at sætte dybe rødder. Så modstå fristelsen til at give dem mindre vand oftere. Skrab dækmateriale af, før du vander og læg det på plads bagefter, så det er med til at hindre fordampning.

Til træer, er der kommet smarte vandingsposer på markedet. De indeholder 50, 75 eller 100 liter vand, der langsomt frigives til dine træer.

Vissent græs er ingen katastrofr. Det kommer altid igen

Vissent græs er ingen katastrofr. Det kommer altid igen

Gå ikke i panik i visne græsplæner, de bliver altid grønne igen, når vejret bliver normalt igen – så du skal ikke vande den. Selv etablerede planter kan visne ved middagstid i ekstrem varme, men det er kun meget sjældent, nærmest usandsynligt at de dør. Læg mærke til, hvilke planter der lider, og dæk jorden omkring dem med fordampnings hindrende materiale (barkflis, grus, halm eller andet).

Endeligt, vand langsomt og grundigt i de kølige aftentimer, så alt forbliver fugtigt så længe som muligt. Vand på jorden rundt om trængende planter, helst med et brusehoved, frem for at vande på blade.