Ingefær – Naturens “alt i en medicin

Som gartner, stræber man efter at dyrke en have, der er rig på urter, krydderier og grøntsager, der både er sundt for os og som er en appetitvækkende spise. Mange urter opfylder disse kriterier, hvilket gør det svært at indsnævre vores valg, til det vi nu har plads nok til at dyrke. Når du skal foretager disse svære beslutninger, er noget af det du undgår måske ønsker at undgå, ingefær.

Ingefær er en blomstrende plante, hvor rhizomet anvendes som et krydderi. Planten kommer fra Kina, men har i mange år været populær herhjemme, på grund af sine mange sundhedsmæssige fordele. Uanset om du er velbevandret i brugen eller er nyligt eksperimentere, har denne plante virkeligt noget at byde på. For eksempel kan ingefær anvendes til behandling af kvalme, som er noget alle har oplevet. Ud over at bekæmpe kvalme, spiller ingefær en stor rolle i kampene mod influenza og forkølelse. Det hjælper også lette fordøjelsesforstyrrelser og kronisk fordøjelsesbesvær takket være gingerol, en bioaktiv forbindelse fra frisk ingefær. Der er også effekt på inflammatoriske sygdomme som tandkødsbetændelse og paradentose. Det slutter ikke her, listen over fordele ved ingefær bliver ved og ved.

Da en del af havearbejde er at bruge tid på at flytte jord og kompost, får vi nogle gange ømme muskler, efter en dags arbejde. Disse muskelsmerter kan lindres med ingefær. De anti-inflammatoriske egenskaber, det indeholder, er nyttige til at overvinde smerter såsom slidgigt og endda menstruationssmerter, men det er forebyggende, snarere end en helbredende. For eksempel, hvis du indtager ingefær dagligt, vil det give dig en fortsat anti-inflammatorisk reaktion, men at tage noget på en given dag, sandsynligvis ikke giver de samme resultater.

En anden god grund til at indarbejde denne utrolige rod i din kost er, at forskning har bevist at det kan sænke blodsukkeret og forbedre A1C hos diabetikere. Det har endda vist sig at hjælpe med at få LDL lipoproteiner (også kendt som den “dårlige” kolesterol) under kontrol, hvilket reducerer kolesterol samt niveauet af blod triglycerid. Ingefær har endda vist anti-cancer egenskaber, der er nyttige til bekæmpelse af flere forskellige former for kræft. Som om alt dette ikke var forbløffende nok, har ingefær også egenskaber, der kan sætte skub hjernens funktion og hukommelse, som afværger virkningerne af aldring og måske endda forsinker indtræden af Alzheimers sygdom.

Med alt dette i tankerne, bør det være ganske tiltalende at dyrke ingefær til din have. Heldigvis er det meget let at gøre det ved blot at plante rødderne selv. For at komme i gang, kan du købe en sund rod (fast med nye grønne skud fra enderne) hos din lokale købmand. Derudover skal du bare bruge noget rent spagnum og en potte at dyrke den i.

Næste skridt, er at lade roden opsuge det vand den kan. Varmt vand er bedst til dette formål, da det hurtigere starter vækstprocessen. Læg roden i varmt vand inden natten, og lad den suge til sig natten igennem. Næste morgen, skal du placere roden i en potte med spagnum. Vand let, hold den fugtig uden at være våd. Snart begynder dannelsen af blade, og derefter, vil du se at roden begynder at formere sig. Når de nye rødder har en tilpas størrelse, kan du dele dem, til endnu flere nye planter. Læg roden vandret, med 2/3 under jordoverfladen, og resten overjordoverfladen.

Den bedste tid på året til at dyrke ingefær udendørs, er i den varmeste del af året, hvor varmen er rigelig og luftfugtigheden er høj. Ingefær trives godt i haven og i krukker, sørg bare for at der er rigeligt med lys hvor de står, og at der er drænet godt. Efterhånden som rødderne modnes, kan de tørres, pulveriseres eller anvendes friske. For eksempel i te eller som krydderi i mange forskellige madretter.

Så har du en ledig potte eller krukke, kan det være umagen værd, at prøve med en ingefær. Uanset om det er de sundhedsmæssige fordele eller smagen du går efter, kan selv en lille smule ingefær gøre meget for at opfylde dine behov. Næste gang du er i supermarkedet, køb nogle friske rødder, sæt dem i potter, og se for dig selv, hvor let det er og hvor meget gavn de kan gøre!

Alt hvad du skal bruge:

Urtepotte med en vis størrelse, Ø20cm, eks. Fra PH-Import

Pottemuld, eks. Fra Pindstrup

Frisk ingefær rod, eks. Fra oekovejen.dk

God arbejdslyst 🙂