Insekt frastødende planter (del2)

Lad planter holde skadedyr fra haven

Duften fra mange nytteplanter, kan være med til at holde insekter fra andre nytteplanter. Det er en god idé at benytte dette trick, for at undgå at bruge kemiske insektmidler i køkkenhaven.

Nogle insekter kan være irriterende og til tider fuldstændig modbydelige og skadelige for dine planter. Dog kan insekt frastødende planter spare dig for en masse besvær og for at skulle bruge skrappe kemikalier.

Disse planter kan bruges som følgeplanter i køkkenhaven, i bæredygtige have, på terrasser, og som biologisk skadedyrsbekæmpelse i mini landbrug.

I dette 2. afsnit af Insekt frastødende planter, ser vi på nogle af de prydplanter, der er gode til at frastøde skadedyr.

 1. Ageratum ‘blåkvast’

Ageratum tilhører Asteraceae familien og er blandt 40 til 60 tropiske og varmt tempererede blomstrende enårige og stauder. Du kan bruge dem som udplantningsplanter.

Denne planter hemmelige coumarin som anvendes i populære myggebalsam sprays. Myg afskyr lugten af ageratum og holder sig i god afstand fra dem.

 1. Katteurt (almindelig katteurt)

Katteurt, Nepeta cataria, er en grå-grøn staude med firkantet stængler og blomstertoppe, der ligner mynte.

Dens æteriske olier anvendes som duftstof i parfumer, kulinariske aroma, og myggebalsam.

Katteurt er kendt for at frastøde bladlus, kakerlakker, squash lus, Colorado kartoffel biller, myrer, og kål fluer.

 1. Bynke (Artemisia)

Artemisia kan være buske, stauder eller enårige, stedsegrønne eller løvfældende, med grå, aromatisk, ofte delt løv. Denne smukke plante er nyttig som en frodig og rigt blomstrende tilføjelse til prydbedet.

Bortset fra det, Artemisia er fremragende til at afvise uønskede skadedyr såsom mellus, falsk æblevikler (FCM), jordlopper, kål fluer og gulerods flue.

 1. Lavendel

Lavendel (Lavandula angustifolia) er en af de mest effektive insekt-fordrivende planter.

Det er en træagtig staude, der oftest dyrkes for sine blomster og duft, men den fungerer også som en fyld plante for sin skønhed og evne til at modstå varme og tørke.

Du kan let dyrke lavendler, også succesfuldt i containere, og de er ideelle til at afvise myg, fluer, lopper, og møl. Med lavendel i din have, kan du være sikker på du vil holde mange af de grimme skadedyr væk.

 1. Rajnfan (Tenacetum vulgare)

Rajnfan, Guldknap er en staude, der undertiden forveksles med ‘engbrandbæger (Senecio Jacobea).

Blomsterne er knaplignende, gylden, og vises i flade toppe. Du kan bruge Rejnfan til at hjælpe dig med at frastøde fluer og bladbiller både i huset, på terrassen eller i haven.

 1. Krysantemum

Krysantemum er blomstrende planter af slægten Chrysanthemum i familien Asteraceae. Der findes et utal af Krysantemumarter og sorter, både som etårige, toårige, stauder og stueplanter.

Tilstedeværelsen af Krysantemum i haven sikrer, at du holder rodgallenematoder i skak. Andre insekter frastødt af krysantemum omfatter myrer, væggelus, lus og lopper.

 1. Georginer

Dahlia er en slægt af buskede, knolde, urteagtige stauder indført fra Mexico. Dette tropiske slægt bringer fra midt sommer til slutningen af sæsonen haven en uendelig række af blomster i herlige nuancer og former.

De er uvurderlige til sommer grænsen, i gårdhave containere eller som afskårne blomster, ofte blomstrende indtil den første frost. Georginer er effektivt dræber af og frastødende mod nematoder.

 1. Tobak

Tobaksplanten er en del af slægten Nicotiana og Solanaceae-familien. Det er en grøn, frodig plante, der dyrkes mest i varme klimaer.

Denne plante er kendt for at være en førende årsag til forebygges sygdom og dødsfald i de fleste dele af verden. Men der er mere i tobak end at forårsage kroniske lungesygdomme.

Ja, tobak vil hjælpe dig at frastøde biller og gulerods flue, og derfor et godt match for en god følgeplante.

 1. Almindelig Rude (Ruta graveolens)

Almindelig Rude, en hårdfør, stedsegrønne, noget træagtig plante, der stammer fra Sydeuropa.

Frisk Rude urt er blevet brugt i magiske ritualer siden oldtiden. Faktisk er det en af de ældste haveplanter dyrket for sin medicinske egenskaber.

Almindelig Rude også værdsat på grund af sin evne til at frastøde skadedyr, herunder agurk biller.

 1. Tornet Amaranth (Amaranthus spinosus)

Tornet Amarant er en af de mest almindelige ukrudt, men i kontroleret bestand, kan du bruge den til din fordel.

Den er ideel til at frastøde bladskære biller

 1. Geranium

Geranium er en slægt af 422 arter af blomstrende planter, der enten kan være et årige, to årige, og flerårige planter, der er almindeligt kendt som Storkenæb.

Storkenæb er ikke uden grund populære udplantningsplanter, de er frodige, lette at dyrke og rigt blomstrende, og så findes der en farve og vækstform for næsten enhver smag. De er samtidigt effektive til at holde cikader væk fra området.

 1. Vidunderblomst (Mirabilis Jalapa)

Den har måske fået sit danske navn fordi det er en vidunderlig frodig og rigt blomstrende, der er let at dyrke. Den har ovale blade og trompet-formede blomster i klynger i bladhjørnerne.

Det er de mest almindeligt dyrkede prydplanter arter af Mirabilis planter og de er meget duftende, fås i en række farver, med attraktive blomster, der tiltrækker sommerfugle og bier.

Denne fantastiske plante tiltrækker og forgifter biller.

 1. Almindelig Hjulkrone

Borago officinalis

Borage officinalis også kendt som en Almindelig Hjulkrone, er en en årlig urt i blomsterplante familien Boraginaceae.

Det har en gavnlig effekt på hjertet, binyrer, nyrer og hele fordøjelsessystemet, når de indtages. Den har været brugt som en kur mod gulsot.

De blå blomster og de friske blade kan anvendes i salater m.m.

Men ikke nok med det, de frastøder også kålorme og tomat larver fra din have.

 1. Hvidkløver

Hvidkløver (Trifolium repens) eller kløverblad er almindelige navne for planter af slægten Trifolium bestående af omkring 300 arter af planter i bælgplanter ært familien Fabaceae.

Hvidkløver planten spreder sig ved at udsende udløbere, således bælgplanten breder sig over tid til at dække og beskytte mere jorden mod erosion.

Det frastøder bladlus.

 1. Petunia

Petunier er en af de mest populære og anvendte sommerblomster. ’Grandiflora’ petunier har, deraf navnet, meget store blomster og er bedst dyrket i høje potter eller ampler (gerne overdækket, fordi de er mere modtagelige for regn skader).

De er blandt de bedste insekt frastødende planter, til at holde squash skadevoldere, bladlus, asparges bille, cikader og tomat larver.

 1. Lantana

Lantana, også kaldet Ildkrone, er en slægt af omkring 150 arter af flerårige blomsterplanter i Verbena familien.

Det er blevet dyrket i årevis som flerårig prydplante, en årig sommerblomst og endda som stueplanter.

Lantana og er meget effektiv til at frastøde myg.

 1. Tagetes

Tagetes, også kaldet Fransk Morgenfrue, har været en yndet og meget brugt sommerplante i årtier. Tagetes er lette, selv at dyrke fra frø, billige at købe og meget hårdføre og blomsterrige sommeren igennem.

Hvis du har brug for en lav, flot og god insektfrastødende plante, så er Franske morgenfruer en mulighed. De er farverige og aromatiske.

Plant gerne Tagetes i drivhuset, blandt augurker, peber tomater m.m., da de er gode til at frastøde hvide fluer.

Disse skønheder bliver også brugt jordforbedrende professionelt, da de effektivt kan dræbe nematoder.

 1. Mexicanske Marigold (Tagetes lucida)

Mexicanske estragon / lakrids tagetes, Yerbanis, vokser hele foråret og sommeren, før den producerer mange gule, enkle tagetes-lignende blomster.

Bladene dufter af lakrids og kan da også bruges til te og kødretter m.m.

De vokser godt, kan blige over en meter, men de er gode i at frastøde de fleste insekter, herunder thrips samt bladlus fra rosenhaver.

 1. Eucalyptus

Eucalyptus er en attraktiv stedsegrøn plante. Den dyrkes hovedsageligt for dens blade og flotte afskallende bark. Disse træer kan vokse ganske stor, hvis de får lov.

Det skal dog siges, at den ikke er hårdfør til udendørs brug i Danmark.

Brug den i vinterhaven, hvor den vil være effektivt frastødende af Colorado kartoffel biller og bladlus.

 1. Ridderspore

Delphinium er en slægt af omkring 300 arter af flerårige blomsterplanter i familien Ranunkelfamilien.

Det fælles navn “Ridderspore” er delt mellem flerårige  Delphinium  arter og et årlige arter af slægten Consolida.

Denne plante frastøder bladlus.

Men placer den med stor omhu, da denne plante er giftige for både mennesker og husdyr.

Konklusion

Der har du det,

43 gennemprøvede insekt frastødende planter til at holde alle disse ubehageligt nagende skadedyr væk fra haven. Vælg et par stykker, dyrk dem, og se hvordan skadedyr forsvinder gennem den tynde luft.

God arbejdslyst J