Insekt frastødende planter (del1)

Lad planter holde skadedyr fra haven

Duften fra mange nytteplanter, kan være med til at holde insekter fra andre nytteplanter. Det er en god idé at benytte dette trick, for at undgå at bruge kemiske insektmidler i køkkenhaven.

Nogle insekter kan være irriterende og til tider fuldstændig modbydelige og skadelige for dine planter. Dog kan insekt frastødende planter spare dig for en masse besvær og for at skulle bruge skrappe kemikalier.

Disse planter kan bruges som følgeplanter i køkkenhaven, i bæredygtige have, på terrasser, og som biologisk skadedyrsbekæmpelse i mini landbrug.

I dette 1. afsnit af Insekt frastødende planter, ser vi på nogle af de nytteplanter, der er gode til at frastøde skadedyr.

1 – Citronella plante

Citronella kaldes også citronpelargonie, Pelargonium citrosum. Du vil elske og værdsætte denne plante på grund af sin sjældne citrus-lignende duft. Især når du rører ved det.

Duften menes at frastøde en række insekter, herunder myg. Nogle mener at planten fungerer godt, når du knuser den og gnider den på huden.

Selvom den ikke er så effektive til at afvise myg som du måske ville ønske, vil den helt sikkert hjælper med at afskrække voksne hvide fluer og kan anvendes både indendørs og udendørs.

2 – Citrongræs

Citrongræs, lemongrass, Cymbopogon citratus, er en urt, som er meget udbredt i de fleste asiatiske køkkener samt til medicinske formål. Denne plante har en stærk duft, der minder om citroner, deraf navnet citrongræs.

Planten har evnen til at frastøde nogle insekter, såsom myg og dets olie bruges til at tiltrække honningbier.

3 – Sommer Sar (Satureja hortensis)

Sommer Sar, Bønneurt er en hurtigt voksende plante, du kan bruge som følgeplante ved bønner og løg.

I oldtiden, blev Sommer Sar, brugt til kager og tærter som krydderi.

Ud over sine kulinariske og medicinske egenskaber, har denne plante, når den dyrkes med bønner, evne til at beskytte dem mod den mexicanske bønne bille.

4 – Citron timian

Citron timian er en citron-duftende stedsegrønne tæppe-dannende staude, der smager og lugter som Citrus limon .

Andre end dens lugt og smag, det ser ud og vokser ligesom engelske timian . Denne urt er ikke kun populær på grund af sine kulinariske anvendelser, men for dets attraktive løv samt.

Citron timian er en stor bunddække, der er effektiv i frastøde myg og dens små blomster tiltrække bier som en magnet!

5 – Basilikum

Basilikum, Ocimum basilicum, er “kongen af urter ‘

Det er en alsidig og udbredt aromatisk urt. Forskellige arter har forskellige dufte, der kan minde om citron, ananas, kanel eller endda nelliker.

Brug basilikum til at styre og frastøde myg, hvide fluer, asparges bille og gulerods flue.

6 – Purløg

Purløg (Allium schoenoprasum) er en flerårig af løg plante, med smukke lilla blomster.

Vær meget forsigtig, når du planter denne urt, da det vil overtage din have, hvis blomsterne får lov til at modnes (blomsterne spreder frøene)

Purløg vil frastøde bladlus, gulerod flue, og japansk bille fra din have.

7 – koriander

Koriander (Coriandrum tordylium) er en alsidig krydderurt, der er populær i asiatisk madlavning, herunder karryretter, kinesiske og thailandske retter. Bladene kaldes koriander og frøene kaldes kilantro men nogle gange disse navne i flæng til at betyde det samme.

Denne kulinariske plante kan bruges i haven til at afvise spindemider, bladlus og Colorado kartoffel bille fra at ødelægge din afgrøde.

8 – Porrer

Porrer, videnskabeligt kendt som Allium porrum , er relateret til hvidløg, løg, skalotteløg og forårsløg.

Porrer ligne store forårsløg, der har et meget lille løg og en lang hvid cylindrisk stilk af overlejrede lag, der flyder ind i grøn, stramt indpakket, flade blade.

Den spiselige del af planten er et bundt bladskeder, der undertiden fejlagtigt kaldes en stilk eller stængel. Denne plante frastøder de fleste insekter, herunder gulerods flue.

9 – Timian

Timian er en flerårig urt, der har en tæt lighed med rosmarin.

Timian (Thymus vulgaris) er alsidig og bruges ofte til både kulinariske og dekorative anvendelser.

Urten er en utrolig frastødende plante, der frastødender hvide fluer, amerikansk bomuldsugle og ligustersværmer.

10 – Tomat

Sandsynligvis den mest populære grøntsager / frugt i verden.

Tomatplanter er vinstokke, i første omgang krybende, senere typisk op til 200 cm eller mere over jorden, hvis den støttes.

De tjener en lang række ledsagende planter, såsom gulerødder og asparges og som sådanne er de meget effektive til at kontrollere asparges bille.

11 – Mynte

Mynte urt (Mentha spicata) eller have mynte har længe været kendt for sin karakteristiske aroma og smag, som anvendes i madlavning og dufte.

Mynte er god aromatisk urt, pakket med mange sundhedsmæssige egenskaber som vitaminer, antioxidanter og phytonutrients.

Det frastøder møl, myrer, bladlus, og flere andre skadelige insekter.

12 – Rosmarin

Rosmarin er en attraktiv stedsegrøn busk med nåle-lignende blade og strålende blå blomster. Blomsterne af stedsegrønne rosmarin fortsætter gennem foråret og sommeren, fylder luften med en dejlig fyragtig duft.

Denne smukke urt, er for det meste brugt til krydderi, men er også almindeligt anvendt som prydplante i staudebedet, på grund af sine flotte blade.

Ud over, at rosmarin mine foretrukne insekt frastødende planter, er den eminent til at frastøde myg, gulerods flue, snegle og biller.

13 – Tropæolum

Tropæolum er en nem plante at dyrke, hvis blade og blomster er spiselige. Disse planter med deres lyse grønne områder og levende blomster er gode til containere.

De farverige, spiselige, sommerfugl-lignende blomster, har glædet gartnere og kokke i århundreder.

Tropæolum spises ikke af snegle, og de frastøder bladlus, biller, og de fleste insekter

14 – Sten rod (Collinsonia canadensis)

Sten rod er en blomstrende flerårig lægeurt i mynte familien. Planten er kendt for sin tydelige Lemon duft, der gør den fremragende til at afskrække myg. Ud over dette har den også mange anvendelsesmuligheder som lægeurt og har oven i købet stort indhold af antioxidanter.

15 – Salat (Lactuca sativa)

Salat er en etårig plante af Asters familien, Asteraceae. Den er oftest dyrket som en blad grøntsag, men undertiden for sin stilk og frø.

Dette er en af de insekt frastødende planter der er bedst til at holde gulerods flue væk.

16 – Dild

Dild er en unik plante idet at både dens blade og frø bruges som et krydderi.

Dildens grønne blade er tjavsede og bregnelignende og har en blød, sød smag.

Tørrede dild frø er lysebrune i farve, ovale, og har både en flad side og en konveks riflede side. Dild frastøder spindemider, bladlus, kålmålerlarve og Squash skadedyr

17 – Kamille

Kamille er også i familie med Asters, Asteraceae.

Kamille har lægende egenskaber, og anvendt dertil siden oldtiden. De friske eller tørrede blomsterkurve er betændelseshæmmende, krampeløsnende og sårhelende, hvilket også er videnskabeligt dokumenteret.
Traditionelt drikkes te af Kamille mod luft i maven, kramper og betændelsestilstande i mave-tarmkanalen. Derforuden kan saft fra blomsterne bruges udvortes mod betændelsestilstande eller bakteriesygdomme i hud og slimhinder og som mund- og øjenskyllemiddel.

Denne spiselige plante kan frastøde de fleste flyvende insekter.

18 – løg

Løg er lette at dyrke på grund af deres hårdførhed. De er også blandt de mest populære kulinariske planter i de fleste køkkener.

Bortset fra det, hjælper de med at frastøde kål biller.

19 – Oregano

Oregano, en urt med en robust duft og smag, trives godt i potter, hvor det kan hænge ud over kanten.

Udover at være en uundværlig bestanddel af enhver pizza, frastøder dens dufte flere skadedyr fra din have.

20 – Hvidløg

Hvidløg, er en art af slægten, Allium. De er nemme at dyrke og producerer mange løg efter en lang vækstsæson.

Hvidløg frastøder fersken træ borer og bønne bille.

21 – Persille (Petroselinum crispum)

Persille eller også kaldet kruspersille er en art af Petroselinum i Skærmplantefamilien familien. Persille er en frodig plante, der vokser op til en fod høj i en smuk roset af grønne blade.

Ud over at være uundværlig i en god sauce, sammen med stegt flæsk og kartofler, så bruges til at frastøde asparges bille.

22 – Fennikel (Foeniculum vulgare)

Fennikel er en blomstrende planteart i gulerods familien. Afviger dog noget fra guleroden, bl.a. ved at den spiselige del af fennikel er en mære løglignende, skælagtig knold, der sidder lige over jorden.

Det er en hårdfør, flerårig urt med gule blomster og flagrende blade.

Frastøder bladlus og snegle

23 – Pebermynte

Pebermynte er en hybrid mynte, en krydsning mellem vand mynte og spearmint.

Pebermynte er en gammel favorit urt for haveejere. En lækker kulinarisk urt, er de kendt for at have en duft, der er en af de stærkeste planter, til fremmelse af hukommelse.

Pebermynte indeholder en del antioxidanter, mangan, kobber og c-vitamin.

Gnid blade eller en grød af pebermynteblade på nakken, hvis du har ondt. Det hjælper godt.

Pebermynte som følgeplante vil frastøde kål sommerfugl, bladlus, biller, insekter og hvide fluer

Rigtig god fornøjelse 🙂