Japansk pileurt, en af de invasive arter

Den Japanske Pileurt (Fallopia japonica) er på listen over invasive arter i Danmark.

Man skal ikke stå i vejen for denne plante. Der er fart på, når den Japansk epileurt skyder
Man skal ikke stå i vejen for denne plante. Der er fart på, når den Japansk epileurt skyder

Livskraft

Japansk Pileurt  er på mange måder en imponerende plante, for sådan en livskraft og overlevelses evne skal man lede længe for at finde andre steder. Det er en køn og frodig staude, der har gode effekter i haven, og som kan trives hvor intet andet kan trives. Derfor har mange også eksperimenteret med at plante den i spande, brøndringe eller blot at holde kontrol med planten, så den ikke skulle brede sig for meget. Men i stort set alle tilfælde som jeg har set, er det gået galt, og planten har indtaget alt for meget plads i haven.

Japansk Pileurt er en opretstående busk, der kan nå højder på op mod 4 meter, med brede ovale blade på, op til 30 cm lange 15 cm brede. Blomsterne er små, grøn-hvid og sidder i klynger i store mængder i juni-juli måned. Frugterne er bevinget på tre sider. Japansk Pileurt kan brede sig ved hjælp af frø, men obreder sig hurtigst ved rodskud.

Japanese Pileurt har en meget høj tolerance overfor dårlige forhold, såsom saltholdigt jord, tørke, skygge og varme, hvilket gør det muligt at konkurrere kraftigt med hjemhørende arter og mere ønskede planter. Når planten vokser ud af kontrol, vil den danne et tæt krat, der skygger og udsulter andre planter væk. Den vokser faktisk så kraftigt, at den kan vokse igennem asfalt og beton!

De unge skud kan koges og spises
De unge skud kan koges og spises

Den kan spises.

Dens unge skud kan koges spises ligesom asparges. Frøene kan også spises, og bliver det også oftest af fuglene, inden man når at høste dem. bliver spist af jord – fodring sangfugle.

Bekæmpelse med kemi

Der er ingen fast regel eller løsning på hvordan du bedst bekæmper netop din Japanske Pileurt. Den mest anvendte taktik, der anvendes til at dræbe Japansk Pileurt eller (Fallopia japonica også kaldet Polygonum cuspidatum), er at sprøjte dem med ukrudtsmidlet Round Up. Ukrudtsmidlet Round Up er et middel, der er baseret på stoffet ‘glyphosat‘, der er et systeisk middel, der virker igennem plantens grønne dele. Der findes mange varemærker for ukrudtsmidler, der indeholder virkemidlet glyphosat bl.a. Bonus Effekt, Keeper Spray, Tanaco Ukrudtsmiddel, Trinol Ukrudtsmiddel spray, Ukrudtsrens klar til brug, Round Up spray og mange flere. Jeg er mest fortrolig med Roundup i forskellige udgaver .

Roundup anvendes noralt som bladsprøjtning, det vil sige at ukrudtsmiddlet sprøjtes på Japansk Pileurts løv med en sprøjte efter at være blandet i en tank. Jeg kan anbefale at bruge et såkaldt “klar til brug” produkt, så er du sikker på at få den rigtige blanding, hverken for meget eller for ldt af det kemiske produkt. Det bedste tidspunkt at bruge Round up spray som bladbesprøjtning på Fallopia japonica er i sensommeren eller i det tidlige efterår, når planten blomstrer og når planten sender flest mulige næringsstoffer ned i rodsystemet. Men nogle (mig blandt dem) har succes sprøjtning af Round Up eller andre glyphosat produkter, gentagne gange gennem vækstsæsonen.

Selv om at det er en køn plante på mange måder, så vil det være bedst at få den udryddet
Selv om at det er en køn plante på mange måder, så vil det være bedst at få den udryddet

Bekæmp uden kemi

Japansk Pileurt kan også stresses ihjel (det kan tage flere år) ved at skære den tilbage, gentagne gange i løbet af sommeren, således at dens vækst aldrig får lov til at nå sin naturlige højde. Da stiklinger af Japansk Pileurt nemt kan spire, danne  nye rødder og re- etablere sig i landskabet eller i haven, skal du være omhyggelig med at få alle grene og rødder væk, hvis du bruger denne metode.

Unge planter kan graves op og fjernes helt. Vælger du denne løsning, ska du være ekstremt omhyggelig med ikke at efterlade nogle rødder på jorden, da de derved leg kan spredes til et endnu større område end de oprindeligt var i. (Jeg taler desværre efter egen erfaring her)

Endeligt, kan du vælge at skære planterne ned, og dække området med en presenning eller eventuelt et stykke bassin folie. Du skal være sikker på at presenning eller bassinfolien er hel, da selv de mindste sprækker i den, kan give den Japanske Pileurt lys og luft nok til at finde ud, og derved vinde kampen, igen!

Vil du læse mere om invasive arter i Danske haver, kan du gå til Naturstyrelsens hjemmeside her

Listen omfatter blandt andet også:

Rynket rose, Bynke-ambrosie, Kastankeminermøl, Harlekinmariehøne, Bjergfyr, Kæmpe Bjørneklo m.flere