Klart vand i havedam

Kan du, lige som jeg, lide vand haven? Vi er mange der slet ikke kan undvære vandet, men når nu at det kun er de færreste af os er så heldige at have naturligt vand i haven eller en menneskeskabte dam på 400 m² og 1,5 m dyb, så må vi lære at klare os med mindre.

For nylig hørte jeg om en familie, der havde besøg af et par beundrende gråænder ved deres havedam. Efter dette besøg fik de trådalger, som ikke havde været et problem i årevis. Det kan være uretfærdigt at skyde skylden på ænder, da det også nemt kan være et resultat af for meget nitrat eller fosfat som får trådalgerne til at vokse med en fænomenal hastighed.

Sørg for at der er rigeligt med planter i din havedam. Det modvirker alger og sikrer fiskene skygge og ynglesteder.

Sørg for at der er rigeligt med planter i din havedam. Det modvirker alger og sikrer fiskene skygge og ynglesteder.

Det siges at regnvand også kan være en stor synder, da det kan have tendens til at være fyldt af næringsstoffer. Men det er nu sjældent på disse kanter, at det er et problem.

For at modvirke trådalger, kan man lægge et net af byg halm i have dammen. Husk at skifte ud ca. en gang om måneden. Det må ikke begynde at gå i opløsning, da det så øger kvælstof niveauet og forårsager endnu flere alger. Der findes et byghalm ekstrakt, mig bekendt dog ikke forhandlet i Danmark. Der er hurtigere virkende, og nemmere at administrere. I stedet kan vi anvende Aqua Activ Algo Universal fra Oase, det virker, men holder ikke så længe som den mere naturlige halm metode.

Den sikre, men dyre, metode er at bruge et UV-filter sammen med et biofilter. Men det kan nemt komme til at koste omkring kr. 8000 for et område med vand på omkring 100m².

En anden udfordring man kan få, når dammen er vel etableret, er ukrudt som siv m.m. som hurtigt kan dække hele dammen. For at bekæmpe dette, kan du enten:

  • Bruge RoundUp, glyphosat, og forsigtigt sprøjte vegetation (det er ikke skadeligt for fisk, hvis det anvendes korrekt)
  • Du kan simpelthen skære dem ned løbende.
  • Dække bunden før det opstår, med en rod barriere system (kr. 35 pr m²). Det lægges ud over dele af bunden, og holdes nede af et kar sten.

Den bedste måde at undgå ”ærtesuppe” situationen er planter, planter og flere planter. Jeg vil anbefale at to tredjedele af vand arealet fyldes/tilplantes med bredbladede planter såsom Åkander (Nuphar), Krebseklo (Stratiotes aloides) og Frøbid (Hydrocharis). Derudover bør tre fjerdedele af kanterne, tilplantes med planter såsom Iris, Blomstrende Brudelys (Butomus umbellatus) og Vand Forglemmigej (Myosotis scorpioides). Du kan også plante lidt Aks-tusindblad (Myriophyllum spicatum), ikke at forveksle med den meget invasive Papegøje fjer (M. aquaticum).

Tidligere plantede jeg Liljer og Åkander m.m. direkte i jorden på bunden af ​dammen. Nu er begyndt at plante dem i netkurve, spande og beholdere med huller i, så det er lettere at få dem op og dele dem engang imellem når de bliver for store.

Nogle anlægsgartnere mener, at deres havedam skal se ud som bunden af et badekar. Men det vil være helt forfærdeligt for dyrelivet, som jeg mener, er en helt essentiel del af det at have en havedam. Det som dyrelivet virkelig ønsker i bunden er et lag på ca. 15cm eller mere af en god, klistret mudder, der, hvis du har ladet bunden uberørt, sandsynligvis allerede er der. Hvis du ikke er sikker på kvaliteten af dit mudderlag, så dyk ned på bunden og tag en håndfuld med op, og lugt til det. Hvis det stinker af rådne æg eller metan, så har du måske nogle bakterier eller plantedele under nedbrydning. Er det slemt, vil jeg tilføje noget Aquabio (calciumsulfat fra Agagroup). Du kan stadig nå at tilføje det, eller vente til slutningen af ​​sommeren, og det vil langsomt forsøde det.

Planter du kantplanter i kurve langs kanten af dammen, så pas på med at bruge jord med næring og/eller uomsat plantemateriale i, da det kan være med til at sætte gang i algedannelsen. En næringsfattig sandet muldblanding eller en decideret vandplante ler er bedst.

Kokosrulle

Tilplantede kokosruller er lige til at lægge i havedammen. Nemt, hurtigt og med sikkerhed for et godt resultat

Har du en havedam med synlige kanter, som du ønsker at dække, er en fantastisk nem måde at gøre det på, at lægge tilplantede kokos ruller ud på kanterne. Det er 2m lange ruller, 20cm i diameter. De er bøjelige, og kan fastgøres enten lige under vandoverfladen, eller delvist over den, og de vil spire med vidunderlige, frodige og iltgivende planter, der både vil pryde og gavne miljøet i din dam.

Hvis du vil til at anlægge en ny dam, er valget af folie meget vigtigt. Butyl gummi er blevet afløst EPDM gummi, som er langt bedre. Det nedbrydes ikke af UV-stråler, har en 25-års garanti herimod. Sørg for at det er 1mm tyk. Jeg vil altid selv bruge et tæppe eller et 10 cm tykt sandlag under folien, for at sikre mig at der ikke kommer sten igennem nedefra. Brug eventuel også en form for beskyttelseslag på kanten, evt. kokosmåtte, for at beskytte mod at hunde, børn, rådyr eller andre forbipasserende kommer til at skade den.

Det er altid fascinerende at se på og lytte til vand i haven. Er du startet rigtigt, er det ikke svært at holde.

Det er altid fascinerende at se på og lytte til vand i haven. Er du startet rigtigt, er det ikke svært at holde.