Kompost

komposthjulet

Kompost er let at lave
Disse 8 simple fakta om kompostering vil hjælpe dig til at lave madrester og haveaffald om til værdifuld jordforbedring.
Mange starter kompostering af praktiske grunde. Kompostering dine blade, græs, haveaffald og madrester reducerer mængden af skrald du genererer. Plus det at kompost er særdeles nyttigt for en stor have. Men jeg tror, der er en endnu bedre grund til at kompostere: Det er fascinerende. I virkeligheden, når du forstår det grundlæggende i, hvordan processen fungerer, kan kompostering være en af de mest interessante og underholdende aspekter ved at holde en have.

Kompostering efterligner og intensiverer naturens plan for genanvendelse. En kompostbunke starter ud som en varieret bunke af køkken- og haveaffald. Ladt alene, ville enhver af disse materialer med tiden nedbrydes. Men når en række forskellige materialer blandes sammen og holdes fugtige og beluftet, fremskyndes processen. Kompost modnes i, hvad forskerne kalder et aktivt organisk materiale: en mørk, smuldrende jord, der er rig på gavnlige svampe, bakterier og regnorme, der ligesom enzymer og syrer frigives, i takt med at de genformere sig selv.

Tilføjelse af kompost til haven øger jordens vandbindingsevne, puster nyt liv i jorden og frigiver en bred vifte af plantenæringsstoffer. Kompost indeholder også stoffer, der øger planternes evne til at reagere på udfordringer fra insekter og sygdomme.

Start af en ny kompostbunke kan være et hurtig og nem projekt. Men nye haveejere føler sig til tider frustrerede, da de kæmper for at lære mere om, hvordan processen fungerer – et forståeligt problem, da der er et væld af oplysninger om kompostering og ikke en, absolut “rigtige måde” at gøre det. Når vi herunder tager et nærmere kig på 8 grundlæggende sandheder om kompostering, er det indlysende, at verden af kompostering er sjældent sort og hvid – eller skal vi sige brun og grøn? Samtidig vil jeg dog sige at hjemme kompostering er meget lettere end hvad du måske har hørt.

Dobbelt kompost

En todelt kompost er lettest at arbejde med.

1.     Sortering af ingredienser er valgfrit. For at hjælpe komposten til at nedbrydes hurtigt, er en balance af “to dele, brun til en del grøn” ofte prædikeret som kompost regel nr. 1. Men i sandheden, er det at holde et mere afbalanceret forhold kun en mulighed. (Tørre materialer, såsom blade, fyrrenåle og døde planter, der normalt betragtes som “brune”, mens vådere materialer, såsom græs og køkkenaffald, betragtes som “grønne.”) Det at skulle holde balance imellem brune og grønne er forkert; det gør simpelthen hjemme kompostering mere kompliceret end det behøver at være. Du kan fylde alle dine organiske materialer på, uden at bekymre dig overhovedet om hvorvidt de er grønne og brune, og det vil stadig modnes til kompost.

Præcis sortering af materialer er kun afgørende i kommercielle komposteringsanlæg, som for eksempel kompostering af byens spildevand, husdyrgødning eller biprodukter fra fødevarer fabrikker. Men behovene og målene for en gartner er langt anderledes end behovene og målene for en hundemads fabrikant, der har et bortskaffelsesproblem med sit affald. Målet for industrielle komposteringer er at neutralisere forureningspotentiale af forskellige materialer. Målet med hjemme kompostering er at understøtte naturens egen regenererende effekt på måder, der arbejder harmonisk med de behov og muligheder for en persons baghave.

2.     God kompost kan være enten varmt eller kold. De fleste mennesker, der omhyggeligt passer deres kompostbunker med et god fordeling af indhold, producerer en varm kompost, som ved opvarmning nedbryder og omdanner materialerne. Varm kompost er den hurtigste form for kompost til at producere, men det er ikke nødvendigvis bedre end kompost, der rådner langsomt uden at varme op.

Høje temperaturer i kompostbunken genereres af bakterier, når de arbejder med høj nitrogen materialer, så varm kompost, der er beskyttet mod udvaskning, kan være en overlegen kilde til dette vigtige næringsstof.

Hvis du ønsker det bedste kompost, skal du have en ”hærdet” kompost. Dette er moden kompost, der er lavet på et overdækket sted, hvor det kan ældes i mindst et par måneder. Mikroorganismer fortsætter med at arbejde som kompost hærder, herunder en særlig gruppe af bakterier, der producerer forbindelser menes at “prime” planter til at gøre en værdifuld forskel således at de kan forsvare sig mod skadedyr og sygdomme.

Jeg bruger ofte de sidste uger af det milde efterårs vejr til at afslutte mine kompostbeholdere, som jeg finkæmmer gennem en (grovmasket)ryste si og lægger i poser af perforeret plastik. De opbevares et tørt sted, og til foråret har jeg så en perfekt pottemuld at arbejde med.

3.     Lille eller stor– alle størrelser kompostbunker vil fungere fint. Kompost manualer lover ofte, at hvis du bygger en pænt afbalanceret kompostbunke med velfugtet materialer mindst 1 meter

Kompost med trådnet

En simpel måde at lave en kompost på.

høj og bred, vil den varmes så hurtigt op, at komposteringseffekten begynder inden for få dage. Du kan være helt sikker på, at din kompost med tiden vil rådne, men sådan en stor kompost bunke er du sikker på at få en rygende start.

Du kan spare dig selv en masse besvær ved simpelthen at stable ting sammen, indtil bunken er stor nok til at fortjene en vis opmærksomhed. Så en dag, når du er i ”komposterings humør”, kan du bygge en egentlig kompostbeholder op ved at blande materialet og tilsætte lidt vand for at holde fugtigheden i midten af bunken også.

4.     At vende kompost er valgfrit. Mange bøger, advarer om, at kompostbeholdere ikke får nok ilt, medmindre de er vend med jævne mellemrum. Dette kan være tilfældet med en bunke, der er holdt for vådt, men de fleste kompostbunker lufte sig selv som de krymper.

En bedre grund til at vende sin kompost kan være at opnå en god blanding af materialer, hindre tørre lommer, fordele fugten eller blot følge med i hvordan det går i din bunke. Efterhånden som komposteringen skrider frem, bliver materialerne mere skrøbelig og en vending vil bryde materialet i mindre stykker, og komposteringsprocessen fremskyndes

5.     Du kan vurdere fugtigheden i din kompostbunke på dens duft. Når du graver rundt i en kompostbunke og ikke lugter den ønskede jordagtige duft, er mangel på fugt er som regel årsagen. Tørhed er en stor udfordring i efteråret, hvor de fleste gartnere få nye kompostbunker fra blade. Neddeling bladene før de komposteres, vil hjælpe dem med at nedbrydes hurtigere, men de skal alligevel bruge tid og en utrolig mængde vand, før de begynder at nedbrydes. For at gøre det nemmere at holde disse kompostbunker våde, kan man lægge en porøs slange med ned i kompostbunken, og vande gennem den. Man kan også blande græs eller halm i sine bladbunker, det er bedre til at holde fugtighed inde i bunkerne.
Ubehagelig lugt i kompostbeholderen kan være forårsaget af de materialer man har lagt i den,  (for eksempel broccoli stængler eller rådne appelsiner), men selv ildelugtende ting vil ikke lugte, hvis de er begravet et 10 cm under overfladen. Dog kan lukkede kompostbeholdere godt lugte lidt, hvis de er for våde, men det kan let ordnes ved tilsætning af lidt tørt materiale eller bare lade den tørre ud.

Kompostbunker

Kompostbunker kan laves hvor materialet er

6.     Kompost behøver ikke være en hemmelighed. En kompostbeholder eller kompostbunke er kun grim hvis du gør den grim, så der er ingen grund til at skjule kompost i et fjernt hjørne. At flytte haveaffald tværs over grunden, til en skjult kompostbeholder er spild af tid og energi. Plaser komposten så tæt som muligt på der hvor materialer samles og / eller hvor den færdige kompost vil blive anvendt. Visuelt set ved hjælp af en sort eller mørk grøn indelukke vil en kompostbunke være rimeligt neutral. Eller du kan bruge malede plader eller hegn til at gøre dit setup en mere farverig dekoration i haven.

Den store landbohave omfatter fire områder, hvor der arbejdes i, så der er altid har mindst fire kompostbunker i gang – hver inden for et stenkast fra havens bede. Disse bunker vil blive vendt tre eller fire gange, så jeg planlægge for dem at “gå” mod deres sidste hvilested med hver drejning. For eksempel vil en 1,5 m diameter bunke, der starter 6 meter fra en køkkenhave, ankomme til dets destination efter den fjerde drejning (matematik giver mulighed for svind). Det er en langsom tur, der starter i november og slutter i juni, men sådan er det, når man komposterer  langsomt rådnende egeblade.

7.     Man kan kompostere syge planter og ukrudtsplanter. Mange eksperter anbefaler at holde frøbærende ukrudt og syge planter ud af kompostbunken, for ikke at genindføre dem i din have. Dette giver mening, men hvad du skal gøre med de ting? Jeg foreslår at give disse slemme planter deres egen bunke. Senere har efter jordslåede squash, vinstokke og frøbærende ukrudt har fået et par måneder til at skrumpe ind til en mere håndterbar størrelse, kan du fjerne den.

8.     Der er gode anvendelsesmuligheder for umoden kompost. Ud over at kompostere i overjordiske dynger og beholdere, kan man kompostere i gravede huller eller stakke i lagdelte bede,

Grave kompost

Kompost giver en god næringsrig og en let bearbejdelig jord.

og derefter plante lige ind i komposten. Ærter, bønner, kartofler og squash er specielt velegnede til dyrkning i kompost-fyldte grave eller bede.

Med hensyn til squash og kartofler, har jeg lært, at de vokser fantastisk godt i kompost, så dem har jeg i tankerne, når jeg laver nye bunker i efteråret. Bor du i et område med meget lerholdigt jord, kan du med fordel dyrke disse afgrøder i kompostgrave eller kompostbede. Selv om komposten er ikke helt omdannet i foråret, kan kartofler og squash ikke se forskel, de vil stortrives.
Hver gartner ønsker at lave en god kompost, og erfaring er den bedste lærer. Så husk, du kan ikke lave fejl, fordi komposten ved hvad den skal lave. Som velformuleret bemærket af mangeårige Mor læser Klare Sørensen i sit haveblad, “Det gode ved kompost er, at det kun behøver at være så meget af en kunst eller videnskab, som vi ønsker det skal være. Det er som at gå. Du kan træne til et maraton eller du kan blot sætte den ene fod foran den anden, og i sidste ende er du hvor du skal være. “