Krydderurter i farver

Menta sua. Variegata

På denne tid af året beder mange om råd til sammensætningen af deres krukker. Hver har sine ønsker til egenskaber og farvesammensætning, men mangler lige de sidste hints til hvad der kan opfylde disse krav.

De største udfordringer er at finde en sammensætning der er pæn fra dag 1 til krukkesæsonen er ovre. Ingen sommerblomst eller staude blomstre hele sæsonen igennem, der vil altid være risiko for at overlapningen ikke er fuldstændig. Derfor vælger jeg gerne at have mindst 1, gerne flere planter I hver krukke, som har et pænt løv hele sæsonen igennem. Når man så, på samme tid, både kan få bladene til at “blomstre” med deres varierende farver, og samtidigt dufte og være spiselige, så er det helt fantastisk.

Salvie 'Tricolor'

Udforsk krydderurt udvalget I dit lokale havecenter, og se de mange spændende planter.

Salvia ’Tricoolor’, trefarvet salvie. Den har flotte grågrønne blade med hvide, pink og lilla tegninger.

Den er rigtig god som en ”fylder” i næsten enhver krukke, på grund af de mange farver i bladene. Den bliver 30-40 cm høj.

Salvia officinalis  purpurea, rødbladet salvie. De dushede toner I disse store dunede ovale blade, star godt sammen med f.eks.  gråbladet Sedum(stenurt) som Sedum spat. ‘Cape Blanco’ Denne sammensætning trives på et varmt voksested, I en veldrænet krukke, og er samtidigt resistent over for snegle og rådyr.

Thymus vulgaris ’Silver posie’. Sølv timian. Neutral, og så på same tid en god “fyld plante” med sine grågrønne blade, sart lilla blomster og duft der kan mærkes på afstand.

Thymus × citriodorus, citron timian. ; En af favoritterne som kantplante I såvel krukker som bede. Skinnende grønne og gule blade og se frisk duft af citron. Den er en god kontrast plante og giver et levende twist til den sorte mondo græs, Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’

 

Origanum vul. 'Aureum'Origanum vulgare ‘Aureum’, gulbroget oregano. Denne staude visner helt ned hver vinter, men kommer tilbage hvert år med friske gulbrogede blade. Den bliver ca. 25-30 cm høj. Brug den som “fyld plante” eller som kontrast plante I dine krukker eller som kanter I dene staudebede. Klip tilbage efter blomstring, så den holdes tæt og kompakt I væksten.

Origanum vulgare ‘Variegata’, Broget merian. Flot grøn og hvidbroget plante, der altid ser frisk ud. En god “fyld plante”

Mentha suaveolens ‘Variegata’, Annanas mynte. Smukke er de mørkegrønne blade med hvide, lidt  asymetrisk ruflede, kanter. De minder lidt om Plectranthus, mølplante. Når du rører ved bladene, frigives en let ananas duft. Den ser fantastisk godt ud i en solbeskinnet krukke, hvor den blander sig med f.eks. Geranium eller Spansk Margerit(Osteospermum), der i øvrigt ikke angribes af dræbersnegle. Pluk de friske blade af, og brug dem som de er eller kør dem igennem persillehakkeren, så kan stænglen også bruges, og pynt din frugtsalat med den. Lækkert!

Annanas salvie spreder sig villigt I haven, så vær konsekvent med at holde den tilbage hvor du ønsker den.

Hvis du vil bruge sådanne krydderurter til madlavning og til pynt, kan du lave en smukt udvalg. Uanset om du spiser disse farverige planter eller ej, vil du få stor glæde af den duft de spreder omkring dine krukker hele sommeren igennem.

[nggallery id=5]