Lær at dyrke bønner

Lær at dyrke bønner

At dyrke bønner i din køkkenhave behøver ikke kun være forbeholdt erfarne entutiaster. Det kan synes udfordrende i starten, men at dyrke bønner er faktisk ganske let. Så længe du kender og husker de grundlæggende krav til dyrkning af disse afgrøder, vil du hurtigt nok kunne høste den vidunderlige, givende grøntsag.

Det ideelle voksested

Bønner foretrækker varmt vejr og bør ikke dyrkes på kolde voksepladser. Disse afgrøder skal dyrkes på steder, der modtager fuld sol i veldrænet, gødet jord. Forberedelse af jorden med kompost og gødning før plantning er stærkt anbefales. Bønner bør ikke plantes før alle farer for frost er forbi, normalt omkring en uge efter den sidste frost i foråret.

Tips til at dyrke bønner

Bønner har brug for tilstrækkelig fugtighed, dog uden at stå i vandholdigt jord. Vand bønne planter omkring en gang om ugen eller oftere i tørt vejr. Brugen af ​​økologiske dækningsmaterialer, såsom halm, afklippet græs eller komposterede blade, vil hjælpe med til at bevare fugt og holde ukrudt under kontrol.

Bønner er modtagelige for en række insekter, men biller er de mest almindelige. Disse insekter kan let blive fjernet med håndkraft eller sprøjtes med sæbevand.

Overdreven varme og fugt kan forårsage en række sygdomsproblemer i bønner. De mere almindelige af disse sygdomme er bakterielle eller visne sygdomme, men der er mange sorter af bønner rådighed, der er sygdom tolerante.

Dyrke busk bønner

Busk bønner er lettest at dyrke, de vokser i form af små, buskede planter, som er tæt på jorden. De har kun brug for lidt støtte, kræver kun lidt omhu, og kan plukkes, når du er klar til at anvende dem eller fryse dem. Disse typer af bønner producerer typisk en tidligere afgrøder, derfor kan successive plantninger være nødvendig for en kontinuerlig høst.

Når busk bønner plantes i grupper, bør de være omkring en 8 cm fra hinanden. For række plantede bønner bør der være ca. 40 cm mellem rækker og igen 8 cm mellem planter. Når kimplanterne begynder at udvikle blade, kan planterne udtyndes til 18 cm mellem hinanden. Hvis du dyrker i et område, hvor der er høj fugtighed, bør du give mere plads mellem planterne for bedre luftgennemstrømning.

Dyrke slyngende bønner

Slyngende bønner er kendt som vin-voksende planter og vil vokse næsten overalt. Disse typer af bønner kræver opbinding til stko eller tråde. Du kan anvende elementer såsom bambus, snor, et hegn, espalier eller stige. Solsikker eller majs stilke kan også anvendes som støtte til bønne planter.

Slyngende bønner kan plantes i bakker eller rækker samt med samme indbyrdes afstand og udtynding som busk bønner. Før du planter, bør du have forberedt den opbindings metode, som du vælger at dine bønnerne skal klatre på, når de har nået en passende størrelse. Voksende slyng bønner giver dig den fordel, at udnytte din plads bedre, og planterne vokser mere lige (opad) og er lettere at plukke.

Sådan plantes bønner

Bønner kan plantes i grupper eller rækker afhængigt af dine individuelle behov og muligheder, og typen af ​​bønner du vil dyrke. De kræver ikke nogen speciel jord, men du vil få glæde af at forberede jorden ved at sikre at den er veldrænet, humusrig (Fræs gerne blade ned i jorden) og fri for ukrudt

Typer af Bønner

Bønner kommer i mange sorter, der består af både buskede og klatrende typer. Find ud af hvilken type bønne du ønsker at dyrke, om det skal være busk- eller klatresorter, er vigtigt for den videre planlægning.

Grønne bønner er nok de mest almindeligt udbredte i køkkenhaven. De tilpasser sig ganske godt til en lang række jordtyper, forudsat at placeringen er i en jord med god dræning. De er også tilgængelige i både busk- klatresorter. Når du høster grønne bønner, skal du plukke dem, når de har nået en passende størrelse, og ikke tillade dem at over modnes. Når de er for modne, bliver bælgen for hård, og bønnerne vil smage bittert.

Gule bønner findes kun i busk sorter. De er meget lig grønne bønner i alle aspekter med undtagelse at smage og mørhed.

Lima bønner eller smør bønner, findes både som busk- og klatrende sorter. Disse bønner er flade og afrundet med en meget tydelig smag. Lima bønner bør plantes en uge eller to senere end andre have bønner, og bør kun plantes på en beskyttet, sydvendt vokseplads.

Sortøjede bønner, skal dyrkes i drivhus eller på en varm, solrig og vindstille vokseplads.

Sojabønner er ekstremt nærende, hvilket gør dem meget populære til dyrkning. Sojabønner er meget nærende, velsmagende og nemt dyrkes.