Lavendel, duft og smag

Lavendel er måske en af de allermest kendte og elskede planter herhjemme. Alle kender duften fra sæbe og parfume og de fleste er da heller ikke i tvivl når de ser dem i en have eller park. Lavendler er lette at dyrke, og så kan de bruges på mange måder og i mange sammenhænge i haven.

‘Hidcote’ engelsk lavendel (Lavandula angustifolia ‘Hidcote’) er, ikke uden grund, den mest producerede og solgte sort herhjemme.

‘Hidcote’ engelsk lavendel (Lavandula angustifolia ‘Hidcote’) er, ikke uden grund, den mest producerede og solgte sort herhjemme. Den har dyb lilla blomster flot kompakt vækst. Denne sødt duftende skønhed danner mindre tuer på 30-50 cm i højde og bredde. Den er et fantastisk valg til kantning langs stier og bedkanter. De duftende blomster kan samtidigt bruges som et velsmagende krydderi i f.eks. kager, salater eller gryderetter.

»Munstead ‘engelsk lavendel (Lavandula angustifolia’ Munstead«) er en anden velkendt type af lavendel. Den har lillablå blomster og kan samtidigt prale af at være mere tørke tolerance end andre angustifolia sorter.

Andre tørketålende lavendel typer er Lavandula x intermedia eller også kaldet ”engelske lavendel hybrider” eller Lavandin. Disse planter blev produceret ved at krydse af tørketolerante bredbladet lavendel (Lavandula latifolia) med engelsk lavendel (Lavandula angustifolia). Resultatet, hybriderne, af denne blanding, er en samling flotte sorter med helt enestående blomster.

havetips-lavendel-grosso

Populære Lavandin sorter er bl.a. “Grosso ‘lavendel (Lavandula x intermedia’ Grosso«), som er værdsat for sin frodig, intenst parfumerede blomster. “Grosso” anvendes heftigt kommercielt på grund af sit indhold æterisk olie, der bruges i parfumeindustrien. Den vokser 60 til 90 cm høj og bred. Overvej også “Hvid Grosso« som er en god og hårdfør hvid-blomstrede type lavendel. Dyrk “Grosso” lavendler hvis du kan lide at bruge lavendler i buketter og/eller til madlavning.

“Provence” lavendel (Lavandula x intermedia ‘Provence «) er en anden Lavandin sort, der også bruges kommercielt, primært i Provence, Frankrig. Den er værdsat for sin stærkt duftende blomster på lange stilke. Dyrk ‘Provence’ lavendel hvis du gerne vil have duftende lavendler til dine buketter.

HUSK, at selv om at nogle lavendel sorter er mere tørketålende end andre, så tåler Lavendler generelt ikke at stå i vandlidende jord. Så en humusrig, veldrænet vokseplads er det mest optimale for lavendler.