Lette have opgaver i starten af april

Det er april og nu er et godt tidspunkt at være ude i haven på en solskinsdag, give den en god forårs klargøring og lægger op til en fantastisk sommer udendørs.

Hvis den lange række meteorologer har ret, får vi en god sommer så nu er et godt tidspunkt at begynde at planlægge den.

Det har nu høj prioritet at komme ud og rydde op i alle det døde og rådnende materiale fra sidste år. De fleste stauder blev skåret tilbage tidligt denne vinter med frost, så du har måske allerede har gjort oprydning, men der vil stadig være nogle gamle kviste og rester fra vinterens storme for at rydde væk. Husk rydde grænset for visne gerne, da dette hjælper med til at forhindre plantesygdomme i resten af haven.

Et af spørgsmålene jeg får er, hvad de skal gøre med Narcissus og andre løgplanter, når de har afsluttet blomstring. Nå, det eneste du skal gøre er at fjerne blomsterhovederne, for at hindre dem i at sætte frø. Lad bladene blive, for at gøre det muligt for planten at sætte alt sin energi tilbage i løget til næste års blomstring. Giv dem lidt gødning på dette punkt – især hvis blomstringen var skuffende i år. Hvis du ikke kan lide udseendet af alle de blade der står og visner hen, kan du overveje at plante nogle sene forårs stauder såsom Pæoner eller nogle bregner f.eks. Dryopteris felix-mas, til at tage over fra løgplanterne, når de er færdige.

Hvis du stadig har noget beskæring at gøre så nu er det tid til at færdiggøre dette, inden den ny vækst sætter ind. Det er ikke for sent at beskære buske og træer. Jeg plejer lade nogle planter stå indtil nu, så der ikke er helt bart hvor de står. Lavendler beskæres i august, men jeg beskærer igen nu, for at holde planten så kompakt og busket som muligt. Begynd at beskære de tidlige blomstrende buske såsom Forsthyia og Blodribs m.fl. så snart de er færdige blomstring.

Glem ikke din dam. Nu er et godt tidspunkt at gøre den ren. Fjern nogle af de gamle planter, dele nogle af dem og genplant i frisk jord. Fjern pumpen og giver det et god eftersyn, montere et nyt filter og sørge for hver ting fungerer OK. Hvis du har fået fisk, så prøv ikke at forstyrre dem for meget, hvis de stadig er i en vinter tilstand, men en sund dam vil give dig sunde fisk.

Plænen er vigtig. Du bør rive plænen, for at fjerne mos og sidst i april, begynde at tilføje den første gødning for at stimulere god, stærk vækst.

april malusDenne tid af året drejer sig ikke kun om rengøringsarbejde og beskæring i haven. Du har sikkert allerede set planter, der er kommet til live allerede, og et par dage med solskin kan gøre hele forskellen. Gå en tur dagligt i haven, og nyd hvordan der sker forandring hver dag i haven, for selv om at vi glæder os til et fuldt farveflor i haven, er der bestemt mange planter der er smukke i deres udspring.

Havecentre og planteskoler bugner allerede af friske nye planter, frø, løg m.m. Så trænger du til ny inspiration til haven, så er det nu, i april, du vil finde de fleste nyheder haven.

dendanskenatur.dk, kan du se et udvalg af vilde Danske planter, som du kan bruge i haven.

Har du brug for lidt ekstra hjælp til at få startet rigtigt op i haven, til at få vejledning om selv at ændre på haven, så tøv ikke med at ringe eller maile til mig. Du kan købe en times (eller mere) konsulentbesøg i din have eller telefonisk.